Witam
Zwracam sie do Was z wielka prosba o pomoc z tymi dwoma zadankami , sa mi one jak najszybiej potrzebne rozwiazania , mysle ze dla kogos co siedzi w temacie nie tworzy wielkiego klopotu
oto one:
Zestaw zadań nr 02
02_01
Moc znamionowa generatora w wynosi 360 MW, napięcie znamionowe 22,0 kV.
Założenie: gęstość prądu w uzwojeniach miedzianych generatora wynosi 5 A/mm2, przekrój prętów uzwojenia prostokątny o stosunku boków 2,5 : 1, cztery pręty tworzą uzwojenie, robocze natężenie pola elektrycznego w izolacji wynosi 4 kV/mm.
Obliczyć:
1. wymiary przekroju żłobka stojana (uzwojenie + izolacja), pomijając profilowanie na krawędziach przewodów (zaokrąglenia)
02_02
Układ szeregowy dwu kondensatorów płaskich:
1. pierwszy o grubości izolacji 5 mm, stała dielektryczna 2,5, wytrzymałość elektryczna 10 kV/mm,
2. drugi o grubości izolacji 3 mm, stała dielektryczna 3,5, wytrzymałość elektryczna 12 kV/mm.
Obliczyć wartość napięcia, przy którym kondensator ulegnie przebiciu.
Z gory dziekiekuje za pomoc i Pozdrawiam
Pilne mi sa te zadanka , moze ktos sie zlituje
moze bede mogl sie jakos odwdzieczyc ?
Post był raportowany.
Pisanie postu pod postem.
Należy używać przycisku ZMIEŃ.
Scaliłem dwa posty. [hefid]
Zwracam sie do Was z wielka prosba o pomoc z tymi dwoma zadankami , sa mi one jak najszybiej potrzebne rozwiazania , mysle ze dla kogos co siedzi w temacie nie tworzy wielkiego klopotu
oto one:
Zestaw zadań nr 02
02_01
Moc znamionowa generatora w wynosi 360 MW, napięcie znamionowe 22,0 kV.
Założenie: gęstość prądu w uzwojeniach miedzianych generatora wynosi 5 A/mm2, przekrój prętów uzwojenia prostokątny o stosunku boków 2,5 : 1, cztery pręty tworzą uzwojenie, robocze natężenie pola elektrycznego w izolacji wynosi 4 kV/mm.
Obliczyć:
1. wymiary przekroju żłobka stojana (uzwojenie + izolacja), pomijając profilowanie na krawędziach przewodów (zaokrąglenia)
02_02
Układ szeregowy dwu kondensatorów płaskich:
1. pierwszy o grubości izolacji 5 mm, stała dielektryczna 2,5, wytrzymałość elektryczna 10 kV/mm,
2. drugi o grubości izolacji 3 mm, stała dielektryczna 3,5, wytrzymałość elektryczna 12 kV/mm.
Obliczyć wartość napięcia, przy którym kondensator ulegnie przebiciu.
Z gory dziekiekuje za pomoc i Pozdrawiam
Pilne mi sa te zadanka , moze ktos sie zlituje
moze bede mogl sie jakos odwdzieczyc ?
Post był raportowany.
Pisanie postu pod postem.
Należy używać przycisku ZMIEŃ.
Scaliłem dwa posty. [hefid]