logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ampli.Sony STR-434S wylal sie elektrolit z kondensatorow.

Misio89 21 Sty 2007 09:00 2212 13
REKLAMA
  • #1 3468346
    Misio89
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Witam
    Mam problem otoz z 2 kondensatorow wylal sie elektrit czy elektrolit nie wiem jak to sie dokladnie nazywa. Kondensatory sa firmy BLANK 50V8200uF takie jest oznaczenie na nich. Czy wie ktos gdzie moglbym dostac takie kondesatory?
  • REKLAMA
  • #2 3468461
    belfer251
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Zapytaj w pierwszym lepszym sklepie z częściami elektronicznymi o kondensator 8200 mikrofaradów 50 volt. Myślę że bez problemu dostaniesz. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3468518
    Misio89
    Poziom 20  
    A moge wsadzic obojetnie jakiej firmy? Bedzie jakas roznica dzwieku jak wsadze nie orginalne?
  • #4 3470885
    Misio89
    Poziom 20  
    Witam
    A czy moge dac wieksze te kondensatory bo na allegro sa 10000uF tyle ze bez firmowe. Zna ktos moze jakis sklep online z takimi rzeczami, albo poleci jakas dobra firme produkujaca takie kondensatory. A mozliwe jest to ze jak sie wylal z nich ten elektrolit to zeby sony dalej gral?
  • #5 3474139
    ostry_18
    Poziom 24  
    Ocena: 35
    możesz wsadzić nieoryginalne. audiofile pewnie by powiedzieli że dźwięk straci na głębi, nasyceniu itd. Jako normalny user zapewne nic nie usłyszysz.

możesz dać o 20000uF, tylko żeby ci rozstaw nóżek pasował, bo inaczej będziesz musiał kombinować.

NIe przesadzaj z zakupami na allegro, szkoda płacić za wysyłkę. po prostu idx do elektronicznego i kup te 8200uF.

a sklep?, proszę http://kondensatory.com.pl/
  • REKLAMA
  • #6 3474833
    Misio89
    Poziom 20  
    Tzn. wiesz ucho mam dobre i uslysze to co napisales, aha skoro tak mowisz to sie popytam czy maja akurat u nas takie kondensatory. Dziekuje za pomoc.

Dodano po 25 [minuty]:

A mam jeszcze jedno pytanie moze mi ktos powiedziec jak sie dokladnie nazywaja te kondensatory, i moze zna jakis sklep elektroniczny on-line z jakimis kondami pozadnej firmy nie znam sie za bardzo jakiej kupic zeby to gralo pozadnie.
    pozdrawiam
  • #7 3475263
    ostry_18
    Poziom 24  
    Ocena: 35
    tak naprawde to te kondensatory do stabilizacji napięcia wpływu prawie wcale nie mają na dzwiek. Co innego gdybys wstawił za mały. Było już wileu na forum, którzy robili wzmacniacze na firmowych częściach, jakiś kondach philipsa, rezystorach 1% metalizowanych i jakoś nikt rewolucji w dzwięku nie słyszał. Wstaw 8200uF najzwyklejszy i zobaczych czy szłyszysz różnice. Jeśli tak, to kupsiz sobie 'firmowy'.
    Poproś po prsotu 'kondensator 8200uF lub większy na 50V'
  • REKLAMA
  • #8 3475406
    Misio89
    Poziom 20  
    Aha ok dzieki.
    Pytalem sie to kolega mi mowil ze znajde u siebie w miescie tylko 10000 mikrofaradow bo ponoc te 8200 sa jakies nie typowa i moga ich nie miec.
  • #9 3504664
    belfer251
    Poziom 13  
    Może być i 10000 uF byleby tylko napięcie miał 50V lub więcej. Jeśli wsadzisz mniejszy to możesz mieć z tego domowy pokaz fajerwerków :)
  • #10 3507885
    Misio89
    Poziom 20  
    Witam
    Nie wymienilem jeszcze kondensatorow, niestety bede musial je zamowic z internetu bo w moim miescie ich nie maja. Teraz zauzwazylem cos nowego podczas sluchania muzyki slychac jak zanika bass w tym samym momencie VU meter zaczyna chodzic kazdy w inna strone nie zgrywaja sie ze saba. To moze byc wina tych kondensatorow?
  • #11 3522041
    belfer251
    Poziom 13  
    A czy przy braku sygnału tzn. przy włączonym i podgłoszonym sprzęcie bez żadnej muzyki słychać buczenie w głośnikach?
  • #12 3528326
    Misio89
    Poziom 20  
    tak slychac buczenie jak sie wezmie troche glosniej.
  • #13 3529021
    belfer251
    Poziom 13  
    To na początek wymień te kondki bo to przez nie tak buczy. Jeśli się nie poprawi z tym basem po ich wymianie wtedy trzeba szukac dalej.
  • #14 3733911
    bartekgasior
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam mały problem z powyższym amplitunerem, a mianowicie, radio gubi mi fale i nie za bardzo ktokolwiek chce sie tego czepić, żeby zrobić. Gdy włączam radio pochodzi kilka sekund a następnie gubi fale i zaraz zaczyna całkiem szaleć gdyż mrugają na zmianę częstotliwości MHz i kHz. Mam sentyment do tego sprzętu więc może ma ktoś schemat do niego lub jakąś rade, jak można to zrobić?
    Z góry wielkie dzięki za odpowiedź.

Podsumowanie tematu

✨ W amplitunerze Sony STR-434S doszło do wycieku elektrolitu z dwóch kondensatorów elektrolitycznych oznaczonych jako BLANK 50V 8200µF. Poszukiwane są zamienniki tych kondensatorów. Zaleca się zakup kondensatorów o pojemności 8200µF i napięciu co najmniej 50V, które są powszechnie dostępne w sklepach elektronicznych. Można zastosować kondensatory innych producentów, gdyż różnice w dźwięku są minimalne i praktycznie niesłyszalne dla przeciętnego użytkownika. Możliwe jest również użycie kondensatorów o większej pojemności, np. 10000µF, pod warunkiem dopasowania rozstawu nóżek. Wymiana kondensatorów powinna wyeliminować buczenie w głośnikach i problemy z zanikiem basu oraz nieprawidłowym działaniem wskaźników VU. W przypadku dalszych problemów z basem po wymianie kondensatorów, konieczna będzie dalsza diagnostyka. Dodatkowo pojawił się problem z radiem w tym modelu, które gubi fale i wyświetla niestabilne częstotliwości, co wymaga schematu lub porady serwisowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA