logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wymiana kondensatorów 4700µF na 10000µF w Sony MHC-RX88 poprawi dźwięk?

MBrando 12 Maj 2007 15:03 3048 10
REKLAMA
  • #1 3876828
    MBrando
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam. Mam wieżę Sony mhc-rx88. W zasilaczu jej końcowki siedzą dwza kondensatory 4700 63v. Czy wymiana ich na wieksze da jakąś zauwazalna poprawę? Czytałem tu na tym forum, ze może to poprawić bas, ale niektorzy pisza, ze moze to zaszkodzic sprzetowi. Przymierzalem sie do kondensatorow 10000 mikro, na takie same napiecie. Wzmacniacz jest na stk4221 II i ma wg instrukcji 80w na kanał.
  • REKLAMA
  • #2 3877076
    matielektro
    Poziom 15  
    Witam:) Wymiana na 10000 nie da wielkiej poprawy no może przy głośności ponad 19 (skala do 31 w Sony) głośniki będą miały większą dynamikę, ale przy tych standardowych kolumienkach nie ma to większego sensu.
  • REKLAMA
  • #3 3877259
    MBrando
    Poziom 11  
    Z oryginalnymi głosnikami pozegnałem sie dawno temu:) Obecnie mam Altusy 200 i gra całkiem całkiem, ale... wlasnie jest jedno ale: przy glosnym słuchaniu wyraźnie widać , ze wyswietlacz przygasa w rytm perkusji. Jak siegne pamięcią to kiedyś nic podobnego się nie działo. Czy to moze byc wina kondensatorów w zasilaczu? Dodam, że jest to dość stara wieża i ma ok. 10 lat.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3877379
    matielektro
    Poziom 15  
    Jeśli chodzi o te wieże to po tylu latach wypalił sie juz dość mocno wyświetlacz wiec dlatego tak widać ten spadek napięcia. Możesz wymienić te kondensatory na 10000 na pewno zwiększy dynamika powyzej połowy głośności przy tych kolumnach, taka pojemność jest nawet zalecana przy takiej mocy i takich napięciach.
  • #5 3877485
    MBrando
    Poziom 11  
    Dzięki matielektro:)

A mam jeszcze takie pytanie: czy taka modyfikacja nie skończy się usterką? Bo czytałem tu na forum, ze moze nie wyrabiać mostek prostowniczy albo wzmacniacz będzie sie przegrzewał? A czy inne elementy wieży nie uszkodzą się od tego?
  • #6 3877586
    matielektro
    Poziom 15  
    Nie tam jest dosyć wytrzymały mostek, 10000 nie jest kosmiczną pojemnością możesz zmieniać bez obaw:] Uważaj przy demontażu tych starych jak dobrze pamiętam to są przyklejone:) Pozdrawiam ;]
  • Pomocny post
    #7 3883994
    K_o_N_z_I
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    ja bym prócz kondach w zasilaniu wymienił również i diody, a także kondy w torze sygnałowym na nowe, booo po tylu latach pewnie już nie mają tych samych właściwości

pozdro
  • REKLAMA
  • #8 3936423
    MBrando
    Poziom 11  
    Witam ponownie:(
    Tak więc zmieniłem kondensatory w zasilaczu na 10000 63V, poprawa na basach była zauważalna od razu... Ale niestety męczy mnie inny problem.
    Tak się złozyło, ze koleżka przyniósł do mnie tube samochodową z jakimś 30 cm głośnikiem, jak sie okazało 4-omowym. Teraz niestety wieża wyświetla złowrogi komunikat Protect Push Power. Nie wiem jak to było dokładnie, bo testy były robione z moim młodszym braciszkiem(wrrrrr...) ale podobno wydzielała zapach spalonej elektroniki. Oczywiście końcówka mocy do wymiany (stk4221II) - tak mi powiedział gość, który ma o tym jakieś większe pojęcie. Usłyszałem od niego też, że nie da rady kupić takiej końcówki, bo sa tylko jakieś podróby (kasa w błoto). I tu moje pytanie - czy nie ma jakiegoś zamiennika dla tego STK, jest to model 4221II, a napięcie to jakieś 47 V. Doradźcie mi coś. Pozdrawiam
  • #9 3936697
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Ten z kim rozmawiałeś dobrze ci powiedział. Nie dostaniesz oryginalnego STK w Polsce, chyba że sprawną używkę z wylutu. Zmienników nie ma (może i podejdzie jakiś inny z rodziny stk ale oryginałów i tak w naszym pięknym kraju nie kupisz ani tego co masz ani tego co można zastosować zamiennie a na podróby szkoda kasy bo padają jak muchy).
  • Pomocny post
    #10 3936778
    rufus4333
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Witam:)
    Spokojnie, nie panikuj, nie ma tak źle żeby nie mogło być gorzej... (to żart oczywiście).
    Przechodząc do meritum: w miejsce stk4221 wstawiasz podróbę stk4231 (kupisz ją np. tu: http://www.cybor-tech.com.pl ) Nie wiem ile to kosztuje w tym momencie, ale nie więcej niż jakieś 50 zł--> nie chce mi się tam włazić i szukać. Kupujesz, wstawiasz i gra.
    pozdrawiam
  • #11 3938120
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Tak, tylko ciekawe ile ta podróba pożyje. Ja staram się ich nie kupować bo niestety padają jak muchy. Przy 4231 są większe szanse, że podróba długo pożyje niż przy 4221 gdyż dopuszczalne max zasilanie jest trochę większe, a jak wiadomo podróby zwykle padają z powodu zbyt wysokiego napięcia zasilania któro oryginał wytrzymuje bez problemu a podróbki niestety nie :(.

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana kondensatorów elektrolitycznych 4700µF 63V na 10000µF 63V w zasilaczu wieży Sony MHC-RX88 może przynieść zauważalną poprawę dynamiki dźwięku, zwłaszcza przy głośnościach powyżej połowy skali, oraz poprawę basów. Kondensatory o większej pojemności są nawet zalecane przy mocy 80W na kanał i napięciu zasilania około 47V. Wymiana jest bezpieczna dla mostka prostowniczego, który jest wystarczająco wytrzymały, jednak należy zachować ostrożność przy demontażu starych kondensatorów, które mogą być przyklejone. Po około 10 latach użytkowania wieży może pojawić się problem z przygasającym wyświetlaczem, co jest efektem zużycia samego wyświetlacza, a nie kondensatorów. Po wymianie kondensatorów pojawił się problem z komunikatem Protect Push Power i zapachem spalonej elektroniki, spowodowany podłączeniem głośnika o impedancji 4 omów, co doprowadziło do uszkodzenia końcówki mocy STK4221II. Oryginalne końcówki STK4221II są trudno dostępne na rynku polskim, a dostępne zamienniki to głównie podróbki, które często zawodzą. Jako alternatywę proponuje się użycie podróbki STK4231, która ma wyższe dopuszczalne napięcie zasilania i może działać dłużej, choć trwałość takich zamienników jest ograniczona. Zaleca się również wymianę diod i kondensatorów w torze sygnałowym ze względu na starzenie się elementów po wielu latach eksploatacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA