logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra GSi 2.0 8V - skaczące obroty po wymianie silnika krokowego

rafalski 21 Sty 2007 10:23 3692 8
REKLAMA
  • #1 3468530
    rafalski
    Poziom 11  
    witam, mam problem z obrotami a oplu astrze. po odpaleniu skaczą od 600- 1500 obrotów. Wymieniłem silnik krokowy na nowy bo gasł na postoju. Czujnik przepływu powietrza lekko jest sklejony bo pojawiło się pęknięcie na gumie. Było sprawdzane na kompie w serwisie i nic nie wykryto, żadnych błędów, żadnych kodów błędu. Co to może byc??? Prosze o podopowiedzi. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3469346
    zdyz
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    niekoniecznie to elektronika jezeli pzeplywomierz sprawny i silnik krokowy tez to moze byc niedomykajaca sie przepustnica powietrza
  • #3 3469541
    rafalski
    Poziom 11  
    przpustnica jest ok- była czyszczona itp. kopułka tez sprawdzana, podejrzewam że to lambda- troche więcej pali paliwa
  • REKLAMA
  • #4 3470094
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    a co ma sonda do pływających obrotów?
  • REKLAMA
  • #5 3470204
    rafalski
    Poziom 11  
    ma wiele, wpływa na dobór ilości paliwa i powietrza w trakcie spalania. jezeli jest zanieczyszczona wysyła złe informacje o napięciu do komputera stąd falowanie silnika- czytałem necie. ale to niekoniecznie musi byc lambda dlatego pytam
  • REKLAMA
  • #6 3470247
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    jeszcze nie widziałem żeby przy uszkodzonej sondzie obroty falowały od 600 do 1500 obr/min
    nawet ostatnio robiłem astrę f też sonda padnięta a wolne obroty równiutkie jak trzeba
  • #7 3470332
    rafalski
    Poziom 11  
    co to jeszcze może byc w takim układzie?
  • #8 3470470
    zdyz
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    sprobuj sprawdzic przeplywomierz bo jak piszesz jest lekko pekniety to nie badz go pewien moze byc tak ze raz za duzo a raz za malo powietrza
  • #9 3821163
    lisek ełk
    Poziom 2  
    Mam taki przypadek w calibra 2.0 8v ale ja uszczelniłem przepływke i było super a potem rozebrałem go i pokreciłem czym sie da i lipa pali jak smok.a dymi!!!

Ps. jak ustawić by było jak dawniej.

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Astra GSi 2.0 8V po wymianie silnika krokowego pojawił się problem skaczących obrotów od 600 do 1500 obr./min. Silnik krokowy jest nowy, przepustnica powietrza została wyczyszczona i działa prawidłowo, jednak czujnik przepływu powietrza ma lekkie pęknięcie na gumie, co może powodować niestabilności w dostawie powietrza. Diagnostyka komputerowa nie wykazała błędów. Podejrzewano również sondę lambda, która wpływa na dobór mieszanki paliwowo-powietrznej i może powodować falowanie obrotów, jednak doświadczenia wskazują, że uszkodzona sonda rzadko powoduje tak duże wahania obrotów. Zalecane jest dokładne sprawdzenie przepływomierza powietrza pod kątem nieszczelności lub uszkodzeń, które mogą powodować nieregularne dawki powietrza i wahania obrotów silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA