logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Armada E500 - laptop nie uruchamia się po wymianie gniazda zasilania

Meniu 21 Sty 2007 16:11 2791 12
  • #1 3469858
    Meniu
    Poziom 11  
    Witam!
    Posiadam laptopa COMPAQ Armada E500, wymienialem w nim gniazdo zasilajace, poniewaz wczesniejsze bylo uszkodzone.
    Po przylutowaniu nowego i podlaczeniu go do zasilacza zapalaja sie tylko 3 górne lampki,

- symbol 1
    - symbol A
    - symbol "strzalki"

Slychac, jak wiatraczki "chodza", ale poza tym to sie nic nie uruchamia. Nie da sie go ani, wlaczyc ani wylaczy. Jaki moze byc tego problem? No i jak go naprawic?

Z gory dziekuje i Pozdrawiam.
  • #2 3469980
    ubot
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Czy na baterii dzieje się tak samo?

Mógłbyś przysłać zdjęcie wykonania (w jaki sposób przylutowałeś gniazdo),
    najlepiej zdjęcia z obu stron płytki.
  • #3 3470078
    Meniu
    Poziom 11  
    Niestety, baterie mam całkowicie niesprawną, wiec nawet nie mam jak to sprawdzić.
    Zamieszczam fotkę, sorki za moje "spawy", ale tak wyszło !
    Na razie zrobiłem prowizorkę na kable, by sprawdzić czy dobrze działa, (jednak nie działało)
    Sorry za zdjęcie, ale jest wysokiej rozdzielności i zajmuje trochę MB, za to wszystko można zobaczyć.
    Compaq Armada E500 - laptop nie uruchamia się po wymianie gniazda zasilaniaCompaq Armada E500 - laptop nie uruchamia się po wymianie gniazda zasilania
    Moderowany przez TONI_2003:

:arrow: Kliknij aby powiększyć :!:
    Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej!
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być!
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych!
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #4 3470106
    ubot
    Poziom 13  
    Zrób powiększenie samej tej płytki do której się przylutowałeś.
  • #5 3470215
    Meniu
    Poziom 11  
    Takie zbliżenie może być?
    Lewa strona "plus" Prawa "masa" tak mam podłączone.
    Compaq Armada E500 - laptop nie uruchamia się po wymianie gniazda zasilania
  • #6 3470632
    ubot
    Poziom 13  
    Płyta główna laptopa jest wielo warstwowa. zastanawiam się czy podczas odlutowywania gniazda nie rozłączyły się warstwy wewnętrzne.

Chyba ze gniazdo było przylutowane powierzchniowo. Ale w takim wypadku co byś nie zrobił to powinno działać .
  • #7 3472969
    Meniu
    Poziom 11  
    Może przyczyna tego tkwi gdzie indziej ??
  • #8 3473454
    ubot
    Poziom 13  
    Mam nadzieje że to coś innego bo szkoda laptopa.
    Sam mam laptopa Compaq M300 i kiedyś miałem coś podobnego ale to była wtedy wina dysku. Wystarczyło włączyć go bez HDD. Potem już działał.
  • #9 3474849
    Meniu
    Poziom 11  
    U mnie niestety to nie pomaga, sprawdzałem z dyskiem i bez dysku, za każdym razem jest to samo. :/
    Nawet po wciśnięciu i przytrzymaniu "power" komputer nie chce się wyłączyć, robię "reset" nic się nie dzieje, ale gdy zrobię te dwie czynności jednocześnie na chwilę się wyłączy i po chwili znowu się uruchamia. (tzn. zapalają się górne 3 diody i chodzą wiatraczki)
  • #10 3484779
    ubot
    Poziom 13  
    Urodził mi się jeszcze jeden pomysł, związany raczej z oceną zniszczeń lub ewentualnym obejściem problemu. A mianowicie:

Posiadasz może stację dokującą do tego laptopa? W niej jest gniazdo zasilania i można by było (tak sądzę) sprawdzić czy to w ogóle jeszcze działa.:)
  • #11 3487594
    Meniu
    Poziom 11  
    Nie posiadam stacji dokującej :/ a szkoda, teraz by się przydało, ale załatwiam już baterię do tego laptopa, mam nadzieje ze mi się uda. I tu nasuwają się kolejne problemy, bo skoro coś jest nie tak z zasilaniem w tym laptopie, to czy uda mi się ja naładować?? a później go odpalić ??

Słyszałem że to też mogłaby być przyczyna RAM-u że nie odpala. Co o tym sądzisz?
  • Pomocny post
    #12 3488709
    ubot
    Poziom 13  
    To odepnij RAM (w armadach jest pod klawiaturą), a jeśli nie masz dodatkowej pamięci to tej oryginalnej na płycie głównej raczej nie spaliłeś.
    Zawsze możesz załatwić naładowaną baterie, a jeśli kupujesz nową to będzie naładowana w pewnym stopniu. Do Compaków istnieje jeszcze ładowarka zewnętrzna i jest naprawdę tania:
    http://allegro.pl/item158378707_uniwersalna_ladowarka_compaq_v300_e500_m700_n600.html

A stacja dokująca to fajna sprawa, w tym modelu są dwie wersje.
    1. Świetny kombajn 3 x PCI, kontroler dysków i wbudowany zasilacz . Tylko nigdzie nie mogę jej dostać bo też jej szukam i pewnie jest droga.
    2. To ogromny kawałek złomu o gabarytach ok. 50cm x 50cm x 20cm, w torbie raczej nie zmieścisz. Ale za to jest tania i ma 1 PCI.
    http://allegro.pl/item159223838_compaq_armada_e500_e700_m700_m600.html

Jeszcze jedna ciekawostka (przynajmniej u mnie to tak wygląda). Czasami laptop nie chce mi wystartować, po prostu się resetuje przy starcie. Wtedy wyciągam baterie lub odłączam zasilacz – startuje na jednym z możliwych zasilań i jakoś idzie. Testowałem to też na E500 kolegi. Druga rzecz to że czasem mam naładowaną baterie (kupiłem nówkę) a mimo to laptop nie zdąży się odpalić i wyczerpuje baterie a wskaźnik pokazuje nadal pełną. Rozebrałem ją i doszedłem do tego że wystarczy odlutować minus baterii na parę sekund i można ponownie ją naładować.
    Z tego co mi wiadomo twój laptop no inna wersja mojego(większość podzespołów można stosować zamiennie np. inwertor, wiem bo mi kiedyś padł).I zastanawiam się czy te laptopy nie mają jakieś fabrycznej wady związanej właśnie z zasilaniem.
  • #13 3490117
    Meniu
    Poziom 11  
    SUKCES!! działa super, jednak to wszystko chodziło o RAM, kość ramu nie była dociśnięta. Dzięki za pomoc, przydała się, na pewno skorzystam z tej przenośnej ładowarki i gdyby nie Twoja jedyna pomoc w tej sprawie, to na pewno bym teraz nie mógł korzystać z laptopa. Jeszcze raz dzięki.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Compaq Armada E500 nie uruchamiał się po wymianie uszkodzonego gniazda zasilania. Po przylutowaniu nowego gniazda i podłączeniu zasilacza zapalały się trzy górne diody, a wentylatory działały, jednak laptop nie reagował na włącznik ani reset. Sprawdzono działanie bez dysku twardego oraz na baterii, która była niesprawna. Podejrzewano uszkodzenie wielowarstwowej płyty głównej podczas lutowania lub problemy z zasilaniem. Sugerowano także sprawdzenie stacji dokującej, której użytkownik nie posiadał. Ostatecznie problemem okazała się niedociśnięta kość pamięci RAM pod klawiaturą, po poprawnym osadzeniu której laptop uruchomił się prawidłowo. Wskazano również możliwość użycia zewnętrznej ładowarki do baterii kompatybilnej z modelami Compaq Armada E500 i pokrewnymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA