logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy centrala alarmowa na LOGO Siemens to dobry pomysł na dyplom?

webster 09 Wrz 2003 20:30 1290 10
  • #1 321167
    webster
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    witam!
    tak sie zastanawaim juz dosytc dlugo co zrobic na dyplomowke no i w zw z tym ze nie mam ciekawych pomyslow tak mi sie nasunelo ze moze by jakas centralke alarmowa w oparciu o systemy LOGO simensa;
    co o tym sadzicie? czy to nie jest zbyt amatroskie , i nadaje sie na dyplomowke?
    pozdraiwam bye
  • #2 321171
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Dyplomówke w jakiej szkole?
  • #3 321187
    webster
    Poziom 13  
    dyplomowke w lacznosci w poznaniu ;)))
    rzekomo wysoki poziom nauczania ale to tylko taka sciemka na drzwiach otwartych ;))
  • #4 321193
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 63
    Mysle ze pomysl dobry. Ale uwazasz ze centrala alarmowa bedzie amatorszczyzna :?: :!: :?: :!: Znam szkoly w ktorych ludzie na prace dyplomowe robili mostek graetza na przyklad...
  • #5 321199
    webster
    Poziom 13  
    no wiesz, wydaje mi sie ze sa bardziej ambitne pomysly a na tym logo to z tego co czytalem to tylko sie podlacza i jest gotowe wiec wiesz, w porownaiu np do zamka szyfrowego na transponderach to chyba nie jest jakis wypas :)
  • #6 321201
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    gorgoroth napisał:
    Znam szkoly w ktorych ludzie na prace dyplomowe robili mostek graetza na przyklad...
    Chyba ze sklejki ;)
    A co do centralki to gdybyś dodał jakąś możliwość zaawansowanego zarządzania centralką to ok, bo taki automat który sprawdza 4 linie "na krzyż" to bez sterownika LOGO można zrobić. Ja bym to widział jako alarm na 20-50 linie (połowa może być nieistniejących, chodzi o idee) z ok 5 strefami. Dodatkowo odpowiednio duża liczba urzytkowników (z uprawnieniami na strefy i funkcje) i czywiście takie funkcje jak "nazywanie" stref i urzytkowników. Zastanawiam się tylko nad manipulatorami.
  • #7 321207
    webster
    Poziom 13  
    qrcze to ciekawa idea tylko szczerze mowiac nie zaglebilem sie w temat jeszcze na tyle gleboko zeby Cie dobrze zrozumiec ;)) ale sie jeszcze wglebie :)
  • #8 321213
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 63
    Z tym mostkiem to nie zart tylko fakt :idea: :D
    A wracajac do centralki... w pracy dyplomowej czesc praktyczna jest tylko dodatkiem, najwazniejsza jest Twoja wiedza w danym temacie i to jak swoja prace przedstawisz, uklad wcale nie musi byc skomplikowany
  • #9 321218
    webster
    Poziom 13  
    tylko sprawa wyglada tak ze ciekawe i lepiej prezentujace sie projekty nawet nie bardziej zaawansowane co do budowy itp lepiej sie sprzedaja na obronie itd :))
  • #10 321566
    jajnik
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Nie masz się co martwić o tą centralkę, ja w mojej szkole dostałem za zadanie podciągnąć nowe PE do wszystkich pracowni, a wolałbym coś bardziej ambitnego... :cry:, zwłaszcza, że kończę szkołę elektroniczną.
  • #11 321676
    Mathevp
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    Mało ambitny temat, szczególnie ze do logo podłączysz odrazu wejście czunika i wszystko będzie fajnie działało, tylko ze technika poszła do przodu i nie stosuje się takich rozwiązań . Moze zrób sam całą centralkę, kiedyś był fajny projekt bodajże na EP na procku Atmela. Dużo fajnej zabawy i można się czegoś nauczyć.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pomysłu realizacji pracy dyplomowej w postaci centrali alarmowej opartej na systemie LOGO Siemens. Temat uznawany jest za mało ambitny przez niektórych uczestników, którzy wskazują, że LOGO to gotowy sterownik, do którego wystarczy podłączyć czujniki, co nie wymaga zaawansowanej wiedzy ani konstrukcji. Proponowane jest rozszerzenie projektu o zaawansowane funkcje, takie jak obsługa wielu linii alarmowych (20-50), podział na strefy, zarządzanie użytkownikami z różnymi uprawnieniami oraz możliwość nazywania stref i użytkowników, co zwiększyłoby wartość merytoryczną pracy. Podkreślono, że w pracy dyplomowej ważniejsza jest wiedza i sposób prezentacji niż stopień skomplikowania układu. Zwrócono uwagę, że technika alarmowa poszła do przodu i proste rozwiązania oparte na LOGO mogą być postrzegane jako przestarzałe. Alternatywnie zasugerowano samodzielne wykonanie centrali na mikrokontrolerze, np. Atmel, co pozwoliłoby na większą naukę i rozwój umiejętności praktycznych.
REKLAMA