logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz AVT2762 - Silne grzanie tranzystorów przy zasilaniu 2x18V, co robić?

ojciec10 21 Sty 2007 20:11 2727 5
REKLAMA
  • #1 3470946
    ojciec10
    Poziom 20  
    Ocena: 113
    Witam, chciałbym sie dowiedzieć jakie są Państwa opinie na temat owego wzmacniacza? Moje pierwsze odczucia są dobre (tylko dobre) ze względu na Silne grzanie sie tranzystorów mocy już przy zasilaniu 2*18V z tranformatora sieciowego 90W. Przuppuszczałem że popełniłem w którymś miejscu błąd podczas kompletowania wzmacniacza, lecz po dokładnym obejrzeniu wzmacniacza okazało się że wszystkie wartośći elementów są jak najbardziej poprawne, nie występują zimne luty itp. Nie zastosowałem pasyt termoprzewodzacej pod tranzystory lecz szybko rozgrzewają one radiator o wymiarach ok 7cm szerokości, 5 cm wyskosci, 3mm grubości. Zasotosowałem 2 takie radiatorki (dla każdego tranzystorka osobny), może poprost byłem zbyt skąpy w zastosowaniu radiatorka( ale czy przy zasilaniu równym 2*18V mogą wystąpić takie temperatury?). Za pomoc i opinie dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3471055
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    Jeśli faktycznie takie małe radiatory no to może tak być, że się grzeją. Oczywiście grzeją się tak przy dużej mocy? Bo w stanie jałowym, bez sygnału, takie radiatory powinny być letnie. Te 2*18V to napięcie transformatora czy uzyskane po wyprostowaniu?
  • REKLAMA
  • #3 3478718
    ojciec10
    Poziom 20  
    2*18V jest po wyprostowaniu i wyfiltrowaniu przez konednsatorki 4700uF... Przy stanie jałowym faktycznie radiatorki sa letnie, może zastosuje inne radiatorki i bedzie ok
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3479085
    petrakwap
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    ojciec10 napisał:
    Witam, chciałbym sie dowiedzieć jakie są Państwa opinie na temat owego wzmacniacza? Moje pierwsze odczucia są dobre (tylko dobre) ze względu na Silne grzanie sie tranzystorów mocy już przy zasilaniu 2*18V z tranformatora sieciowego 90W. Przuppuszczałem że popełniłem w którymś miejscu błąd podczas kompletowania wzmacniacza, lecz po dokładnym obejrzeniu wzmacniacza okazało się że wszystkie wartośći elementów są jak najbardziej poprawne, nie występują zimne luty itp. Nie zastosowałem pasyt termoprzewodzacej pod tranzystory lecz szybko rozgrzewają one radiator o wymiarach ok 7cm szerokości, 5 cm wyskosci, 3mm grubości. Zasotosowałem 2 takie radiatorki (dla każdego tranzystorka osobny), może poprost byłem zbyt skąpy w zastosowaniu radiatorka( ale czy przy zasilaniu równym 2*18V mogą wystąpić takie temperatury?). Za pomoc i opinie dziękuję.

czy sprawdzałeś sygnał na wyjściu oscyloskopem w stanie jałowym,tak sobie myślę czy czasem coś się nie wzbudza(na wyższych częstotliwościach)?,nie mam schematu,ale bazy powinny być połączone poprzez 100p z kolektorem = prymitywny
    filtr,jak i na wyjściu tłumik R/C ,prześledziłbym jeszcze cały tor zasilający przed-wzmacniasz, czy nie ma składowej zmiennej= no ale to takie moje gdybanie :)
    pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #5 3482707
    ojciec10
    Poziom 20  
    Tak na tranzystorach w schemacie podane są kondensatorki 100pF, lecz ja zastosowałem 82pF bo takie akurat miałem... Niestety nie mam możliwości sprawdić układu na oscyloskopie ponieważ takowego nie posiadam:/
  • Pomocny post
    #6 3483188
    petrakwap
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    ojciec10 napisał:
    Tak na tranzystorach w schemacie podane są kondensatorki 100pF, lecz ja zastosowałem 82pF bo takie akurat miałem... Niestety nie mam możliwości sprawdić układu na oscyloskopie ponieważ takowego nie posiadam:/

Witam szkoda ze nie masz oscyloskopu,końcówka może się grzać z tego powodu ale nie musi.
    1 dlaczego może teraz strzelam bo misie nie chce tego liczyć,a więc w końcówce masz szybie tranzystory,wystarczy jeden pik(o czasie trwania kilka set ns!,! który! powielony na zasilanie przeniesie się na czułe stopnie wejściowe! musisz mi uwierzyć inaczej w wyobraźni tego nie zobaczysz,a ta nieraz na stanowisku "ratowała mi życie = w przenośni oczywiście :)"),dławiki które powinny być a ich nie ma,w ramach oszczędności zastąpiono rezystorami,kondensatory blokujące nie są w stanie stałą czasową = wyłapać ten impuls,który ma na tyle wysoką amplitudę że powoduje wzbudzenie się całego toru wzmacniacza!,powyżej nie napisałem Ci że sam z własnej winy!,owe kondki. w jakimś odbiorniku = jedna noga wylutowałem,będąc zaś na gościnnych "występach" nie miałem z sobą oscyloskopu,a bez niego normalnie nie jestem w stanie,
    chodzić i widzieć!.Mam jednak mimo wieku starczego refleks,i on uratował końcówkę na której poparzyłem paluchy,( :D dobrze że jęzorem nie sprawdzałem,a raz nawet BF -ka przylepiła i się do wargusi i miałem kłopot z całowaniem żony!).Głupio zrobiłem bo okazało się ze kondki nie miały upływu o jaki je podejrzewałem = były to stare styrofleksy = Miflex i tworzywo popękane = stąd podejrzenie i dlatego nierozsądne działanie,jednak zdążyłem na czas wyłączyć!.Dolutuj brakujące 18p równolegle i załącz na godzinę lub dwie i sprawdź temperaturę radiatora!.
    2. to w bazach chyba jest tranzystor jako termiczny element!,powinien zwierać prądy baz tranzystorów stopnia poprzedzającego końcowe mocy!,sprawdź! czy jest beta!!!,jk i kontakt termiczny z radiatorem,jeśli będzie termistor zamiast,= to samo kontakt termiczny!.Wiecej grzechów nie paniętam :(!
    powodzenia :D!
    3maj się bo pomału się z Wami żegnam!
REKLAMA