logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezprzewodowa karta sieciowa - komputer przestał ją widzieć

daVinci 21 Sty 2007 22:24 7839 8
REKLAMA
  • #1 3471699
    daVinci
    Poziom 11  
    Witam!
    Mam problem... Nie wiem co się dzieje ale mój laptop przstał nagle widzieć bezprzewodową kartę sieciową. Jeszcze 2 dni temu wszystko pięknie działało a dzisiaj włączam i nic - Bluetooth dziala bez problemu a komputer zupełnie przestał widzieć karte bezprzewodową (jeszcze raz wgrałem sterowniki i nic) Czy jest może jakiś program, który mógłby przetestować kartę bezprzewodową (tzn czy wogóle odpowiada?) Mój laptop to HP Pavilion dv6000. Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 3472217
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    Zobacz czy w Menadżerze urządzeń nie wyświetla jakiegoś komunikatu o nieznanym urządzeniu lub czy nie monituje jakiegoś błędu.
  • #3 3472238
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    jak wyzej ewentualnie wsadz ja w inny komputer i sprawdz czy dziala jak nie to masz odpowiedz
  • REKLAMA
  • #4 3472243
    daVinci
    Poziom 11  
    Hej!
    No właśnie problem jest w tym, że komputer przestał ją widzieć w menadżerze urządzeń.. jak instaluję od nowa sterowniki to nic to nie daje - menadżer też nie widzi... jest to karta firmy Broadcom 802.11 a/b/g ze zintegrowanym Bluetooth a sterowniki instalowałem ze strony HP.. Błędu też żadnego nie ma w menadżerze urządzeń... A do innego komputera jej nie włoże bo nie chcę rozkręcać laptopa bo nie czuję się na siłach... Byłbym wdzięczny za pomoc bo ja już nie mam pomysłu co z tym zrobić Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #5 3472830
    charm_spider
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    tak po prostu przestała być widzialna? Czy może coś instalowałeś?

żeby ją przetestować proponuję wypróbować jakiegoś linuxa livecd, może się zdażyć, że będą problemy, ale poczytaj trochę na temat modułu ndiswrapper, jeśli będziesz chciał wiedzieć więcej zapraszam na priv

z niektórymi kartami pod windowsem najpierw trzeba zainstalować sterowniki, a potem ją włożyć (włączyć w biosie)
  • REKLAMA
  • #6 5234343
    Sawicki
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    mam ten sam problem z moim HP PAVILION DV9410US nagle po ok 9 miesiącach poprawnej pracy Wireless BROADCOM zginął w systemie, nic go nie wykrywa, nowy BIOS, sterowniki i nic, podstawiane nowe drivery i też nic. Moim zdaniem to niestety niedoróbka HP który chcąc zaoszczędzić baterie napisał BIOS tak że wentylator włączał się tylko gdy procek się rozgrzewał ale reszta to jakoś umknęła HPkowi i niestety płyta sie ugotowała, pewnie przelutowanie mostka północnego MAX1987 odwarstwionego od płyty może pomóc ale to gdybanie. Nie wiem jaki układ odpowiada za kontrolę mini PCIEXPRESS ale sądzę że to pewnie tu leży problem. Wgranie nowego BIOS u zmieniło sposób chłodzenia i wentylator teraz działa non stop. Ze względu na zakup laptopa w USA mimo że jest na gwarancji w USA to wysyłanie do USA nie ma sensu więc dołożyłem WIRE LESS na USB i jest OK ale ten port wystający z obudowy i świadomość uszkodznia nie daje mi spokoju, jeżeli ma ktoś metodę naprawy braku działania WIRE LESS w pawilion dv9000 to proszę o pomoc.
  • #7 5282387
    steensh
    Poziom 11  
    Odsylam do:

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/genericDoc...=en&product=1842155&lang=en&docname=c01087277

Z tego co zdazylem sie zorientowac to cala seria dv6000 i pokrewne jest walnieta. Pierwszym obiawem jest wlasnie niewykrywanie karty bezprzewodowej, pozniej komputer sie nie zalacza sygnalizujac blad karty graficznej.

Moze ktos napisac czy instalacja nowego BIOSu rzeczywiscie rozwiazuje problem, czy tez jest to problem uszkodzenia sprzetu (plyty glownej)?

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1009742.html

http://forums11.itrc.hp.com/service/forums/questionanswer.do?threadId=1147659
  • #8 5477661
    AgaRyan
    Poziom 2  
    mam chyba ten sam problem z karta sieciawa. mam hp-ka pavilion dv6000 i poki co siedze na windows vista. mam nadzieje ze ktoś mi z tym problemem pomoze bo sama nie daje sobie rady... chodzi tu chyba o jakies sterowniki które bądz co bądz przestały z jakiegoś powodu działać.

HP Pavilion dv6000, windows Vista Home Edition, 32- bity

bardzo prosze o omoc bo przez te niedziłającą kartę nagle przestał mi działać nternet... z tych 12 pozycji przy karcie sieciowej wykrzykniki mam przy 11.

z góry dziękuje za pomoc
  • #9 5835803
    arturett
    Poziom 10  
    czesc mam dokladnie taki sam problem i laptopa nie wiem czemu od czsu do czsu zalancza sie wlan tak sam od siebie co 4-5 dni. Ale jak robie format dsku C to karta diala za kazdym razem czyli jak by padla karta to by sie nie wlanczala po formacie

Podsumowanie tematu

✨ Laptop HP Pavilion dv6000 przestał wykrywać bezprzewodową kartę sieciową Broadcom 802.11 a/b/g zintegrowaną z Bluetooth, mimo reinstalacji sterowników ze strony HP. Karta nie jest widoczna w Menadżerze urządzeń, brak błędów systemowych. Propozycje diagnozy obejmują sprawdzenie Menadżera urządzeń pod kątem komunikatów, testowanie karty w innym komputerze, użycie Linux LiveCD z modułem ndiswrapper oraz weryfikację ustawień BIOS, gdzie czasem konieczne jest włączenie karty po instalacji sterowników. W dyskusji pojawiły się informacje o podobnych problemach w modelach HP Pavilion dv6000 i dv9410us, gdzie przyczyną może być uszkodzenie płyty głównej lub niedopracowany BIOS, który wpływa na działanie karty sieciowej i chłodzenia. Użytkownicy zgłaszają, że po formacie systemu karta czasem działa, co sugeruje problem z oprogramowaniem lub sterownikami. Alternatywnym rozwiązaniem jest użycie zewnętrznego adaptera Wi-Fi na USB. Linki do dokumentacji HP i forów wskazują na znany problem serii dv6000 z niewykrywaniem karty bezprzewodowej i potencjalnym uszkodzeniem sprzętowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA