logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyc parametry obwodu rozgałęzionego RLC?

patipiot 22 Sty 2007 10:43 3396 9
  • #1 3472908
    patipiot
    Poziom 11  
    Hej! Mam sprawe. Jak obliczyc parametry obwodu rozgałęzionego RLC : G[S], Y[S], B[S], Bc[S], BL[om], L[mH], C[mikroF], cosfi mając dane P[W], U[V], I[A], IL[A], Ic[A]. G i Y juz mam obliczone
    pozdrawiam i pomozcie :(
  • #2 3473234
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    na HEJ, to chłopcy idą kupować klej... :D
    Natomiast Tobie proponuję "przysiąść portki" i zabrać się za naukę elektrotechniki.
    Przecież to o co pytasz, to "przedszkole" wiedzy o Elektrotechnice Teoretycznej, więc nie licz, iż ktoś zrobi to za Ciebie.
    Jak już zrobisz, to pokaż tu jak to zrobiłeś, a wtedy możemy poprawić.

Pozdrawiam
  • #3 3473257
    patipiot
    Poziom 11  
    No policzylem pare rzeczy, np wszystkie G oraz Y, B także obliczyłem, jednak wychodzi mi liczba ujemna pod pierwiastkiem ... co z tym zorbic? L i C takze sobie oblicze. Najbardziej interesuje mnie obliczenie BL i Bc. prosze o pomoc
  • #4 3473281
    Arnold_S.
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    Proszę pokazać obliczenia oraz schemat(bo "obwodów rozgałęzionych" jest nieskończenie wiele).

A liczby ujemne pod pierwiastkiem ogólnie mówiąc mogą się pojawiać(w rachunku liczb zespolonych jest to dopuszczalne).
  • #5 3473305
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Arnold_S. napisał:
    Proszę pokazać obliczenia oraz schemat(bo "obwodów rozgałęzionych" jest nieskończenie wiele).

A liczby ujemne pod pierwiastkiem ogólnie mówiąc mogą się pojawiać(w rachunku liczb zespolonych jest to dopuszczalne).

Bo właśnie obwody prądu zmiennego liczy się na liczbach zespolonych lub modułach wektorowych (mniej dokładne)...
  • #6 3473313
    patipiot
    Poziom 11  
    Czyli mając liczbę ujemna pod pierwiastkiem, wyciągnąć ją tak jakby nie było minusa?
    Chodzi mi o wzory na BL i Bc ?
    Schemat chyba nie jeste do tego potrzebny. Dane jakie mam już napisałem
  • #7 3473353
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    patipiot napisał:
    Czyli mając liczbę ujemna pod pierwiastkiem, wyciągnąć ją tak jakby nie było minusa?

Poczytaj sobie matematykę liczb zespolonych (urojonych).
    Rozwiązaniem pierwiastka w liczbach zespolonych jest tyle wyników jakiego stopnia jest pierwiastek. Np. dla pierwiastka 4-go stopnia z liczby X nasz 4-ry rozwiązania gdzie przynajmniej jedno jest właściwe.
  • #8 3473386
    patipiot
    Poziom 11  
    Wychodzi mi pierwiastek pierwszego stopnia. A wynik B=pierwiastek z -2,888. Więc jaki wynik mam wpiasac?

No i co do tych wzrów na BL i Bc to nie wiem z jakich skorzystac ;9 pomozcie bo potrzebuej zaliczenia z przedmiotu
  • #9 3473388
    Arnold_S.
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    john_t napisał:
    Bo właśnie obwody prądu zmiennego liczy się na liczbach zespolonych lub modułach wektorowych (mniej dokładne)...

Mnie tego nie tłumacz. :wink:

patipiot napisał:

Dowiedz się, co to jest liczba i albo j w rachunku liczb zespolonych.
    http://www.google.pl/search?q=liczby+zespolone
    http://www.google.pl/search?hl=pl&q=metoda+symboliczna
    Wzory na Y, G, B, są w ksiażkach.
    Schemat jest potrzebny(aby nie było nieporozumień).
    Danych liczbowych nie podałeś(chyba, że to teoretyczne zadanie i masz dać odpowiedź w postaci wzoru, a nie liczby).
  • #10 3473477
    patipiot
    Poziom 11  
    Jak obliczyc parametry obwodu rozgałęzionego RLC?

Wartości są takie
    dla RLL P=10, U= 230, I=0,6, IL=0,6, Ic=x => G=0,036 Y=0,0026 zostaje mi do obliczneia B, BL, Bc, L, C
    dla RLL P=15, U= 230, I=0,35, IL=0,6, Ic=0,25 analogicznie liczylem G i Y
    ...
    dla P 0, U= 230, I=0,26, IL=x, Ic=0,26 analogicznie liczylem G i Y

wiem że wzroy G, Y, B są w książkach ja też je znam, ale z reszta sobie poradzic nie moge...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obliczania parametrów obwodu rozgałęzionego RLC, w szczególności wartości G, Y, B, Bc, BL, L, C oraz cosφ na podstawie danych P, U, I, IL, Ic. Autor posiada już obliczone G i Y, ale napotyka problem z ujemną wartością pod pierwiastkiem przy wyznaczaniu B, BL i Bc. Uczestnicy wyjaśniają, że obwody prądu zmiennego należy analizować za pomocą liczb zespolonych, gdzie ujemne wartości pod pierwiastkiem są dopuszczalne i wymagają znajomości rachunku liczb zespolonych (w tym jednostki urojonej j). Podkreślono konieczność znajomości wzorów i schematu obwodu, aby uniknąć nieporozumień, oraz wskazano, że wzory na G, Y, B są dostępne w literaturze elektrotechnicznej. Autor podaje przykładowe dane pomiarowe i prosi o pomoc w doborze właściwych wzorów na BL i Bc oraz interpretacji wyników z liczbami zespolonymi. Wskazano również, że rozwiązania pierwiastków w liczbach zespolonych mają wiele wartości, z których należy wybrać odpowiednią dla danego przypadku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA