logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozwiązać zadanie z obwodem RLC – wskazówki dla początkujących

przjurcz 18 Mar 2007 16:58 2221 6
REKLAMA
  • #1 3692009
    przjurcz
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam, jestem z tego trochę zielony i potrzebuję pomocy, bardzo potrzebuję odpowiedzi na te dwa zadania. Z góry bardzo bardzo serdecznie dziękuję
    Moderowany przez zdzich42:

Temat poprawiono na regulaminowy

Załączniki:
    • Jak rozwiązać zadanie z obwodem RLC – wskazówki dla początkujących zadanie.JPG (41.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3692080
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    Kolego:arrow: przjurcz, skoro jesteście "zielonym" to należy zaczerwienić się z wstydu, by o rozwiązanie tak prostych zadań prosić o pomoc na Forum.
    Wystarczą do tego podstawowe informacje z elementów R, L, C w obwodzie prądu sinusoidalnie zmiennego.
    Wobec tego proszę udać się po nauki (repetycje) do swoich notatek i popróbować zrobić to samodzielnie.

Pomgający na tym Forum bardzo nie lubią i nie tolerują pospolitych leni...
    Pokaż jak to próbowałeś rozwiązać samodzielnie, a wtedy możemy pomóc i podpowiedzieć, ale nie rozwiązać to za Ciebie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3692176
    przjurcz
    Poziom 11  
    :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
    Dobrze, wybaczcie, chciałem po najprostszej linii.... ale to dlatego, że bardzo nie mam czasu. Nie chciałem nikogo urazić. Pozdrawiam
  • #4 3692232
    cackoarek
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    Już dobrze :D <przytula> :P

Podpowiemy troszeczkę albyś miał z czego startować. Resztę zrób sam.
    Ale pamiętaj - nie grzesz więcej:

1) Charakter pojemnościowy (dla szeregowego): XL<XC

2) Charakter indukcyjny (dla równoległego): BL>BC czyli XL<XC

Reszta w Twoich rękach :)
  • REKLAMA
  • #5 3692396
    przjurcz
    Poziom 11  
    Patrzę w jakąś książkę, ale nie bardzo wiem jak te wzory wszystkie połączyć. Ja z tym tematem nie mam nic wspólnego, nie uczę się elektrotechniki. to jest zadanie dla znajomej. Dlatego proszę o wyrozumiałość.
    Znalazłem taki wzór:
    Czy to w ogóle w tę stronę mam iść? Jak to potem rozdzielić, żeby dostać przedział pulsacji tak aby Xl<Xc?
    Załączniki:
    • Jak rozwiązać zadanie z obwodem RLC – wskazówki dla początkujących bez tytułu.JPG (6.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 3696371
    przjurcz
    Poziom 11  
    Teraz już z czystym sumieniem, aczkolwiek z lekkim zawstydzeniem jeszcze raz poproszę o pomoc. Męczę się z tym zadaniem i wciąż nie wiem jak to zrobić. Jeżeli podstawię do warunku Xl<Xc odpowiednio
    Xl=ω/10 a Xc=1/ω*C to obliczę przedział pulsacji ale parametrem nieznanym będzie pojemność C. Jak ją potem obliczyć? Podstawiałem do wzoru na impedancję Z=√(R²+(Xl-Xc)²) ale tam wychodzi jakby równanie kwadratowe, i jestem w kropce :cry:

Bardzo proszę o wyrozumiałość. Dzięki
  • #7 3696451
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    a jaki to problem by rozwiązać to równanie kwadratowe z parametrem?
    Z dwu rozwiązań (pierwiastków) tylko jedno będzie spełnione.
    Pomocnym będzie ta zależność:
    U² = UR² + UX², gdzie UX = UL - UC i UC > UL - pojemnościowy charakter obwodu.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozwiązania zadań związanych z obwodem RLC dla początkujących. Podkreślono, że podstawą jest znajomość charakterystyki elementów R, L, C w obwodach prądu sinusoidalnie zmiennego oraz samodzielne próby rozwiązania zadań. Wskazano na warunki charakteru pojemnościowego i indukcyjnego obwodu, m.in. nierówności X_L < X_C dla charakteru pojemnościowego oraz B_L > B_C dla indukcyjnego. Omówiono problem obliczania przedziału pulsacji ω, gdzie X_L = ωL, X_C = 1/(ωC), oraz trudności z wyznaczeniem pojemności C przy podstawianiu do wzoru na impedancję Z = √(R² + (X_L - X_C)²), co prowadzi do równania kwadratowego. Zwrócono uwagę na zależność napięć U² = U_R² + U_X², gdzie U_X = U_L - U_C, oraz na interpretację charakteru obwodu na podstawie relacji między U_C i U_L. Porady skupiają się na samodzielnym rozwiązywaniu i zrozumieniu podstawowych wzorów oraz na analizie równań kwadratowych z parametrami w kontekście obwodów RLC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA