logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

odzyskanie skasowanych zdjęć z SE K310i - możliwe?

xntxnt 22 Sty 2007 10:46 2252 13
REKLAMA
  • #1 3472924
    xntxnt
    Poziom 14  
    Ocena: 82
    Problem jest taki: Kolega porobił trochę zdjęć aparatem wbudowanym w SE K310i i... ktoś mu je przypadkiem wykasował.

Czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania ich w domowych warunkach (programowo)? Nie są to jakieś "strategiczne dane", ale jak dla niego są dosyć ważne. Odpadają raczej kosztowne usługi profesjonalnych firm.

Słyszeliście o jakimś programie, który potrafi coś takiego? Da się to zrobić jakimś kablem lub podczerwienią?

Aca, kolega mówił też coś takiego, że jedno ze zdjęć miał ustawione jako tapetę. To zdjęcie też zostało wykasowane (nie widać go w jakimśtam folderze), ale na tapecie dalej jest. Kolega podejrzewa, że jak ustawi inną tapetę, to i to zdjęcie trwale poleci. Czy jest możliwość odzyskania choćby tej tapety?

Pytam się o to dlatego, bo sam używam raczej starych telefonów i obce mi są takie problemy. Powiedzcie jaka jest Wasz opinia na ten temat - jest jakaś perspektywa odzyskania tych danych? Bo jeśli tak, to się za to wezmę i zacznę zgłębiać temat, a jak nie, to nie ma co...

Piszcie co słyszeliście o znanym Wam przypadkach.

dzięki
  • REKLAMA
  • #2 3472956
    ziko77
    Poziom 23  
    Ocena: 7
    witaj,

jednym zdaniem.... nierealne.

pozdrawiam.

lukasz
  • REKLAMA
  • #3 3473004
    KozikGSM
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    musisz zapytac ekspertow z policji, oni podobno cos takiego potrafią ;)
  • #4 3473042
    xntxnt
    Poziom 14  
    No ale wiecie... z HDD da się odzyskać bez problemu (wiadomo: o ile się nic nie zapisywało i tak dalej), z karty pamięci czy dyskietki też...

Więc nic by się nie dało zrobić?

A nie wiecie może, czy ten model telefonu, po podpięciu do kompa, to jest widziany jako dysk twardy? Bo jeśli tak, to może by się dało to zrobić jakimś normalnym programem, takim jak do zwykłych dysków.

Pytam się o to dlatego, bo ja nie znam tych telefonów, a ten koleszka, to się tym po prostu nie interesuje.

A do "ekspertów", to iść nie chcę, bo wiadomo - cena.

dzięki
  • #5 3473174
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    A widzisz różnicę pomiędzy dyskiem twardym a pamięcią flash choćby?
    Są na to sposoby, ale nie za darmo.
  • #6 3473734
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Dane nie sa kasowane (za duzo zajmuje czasu) tylko jest wymazywany indeks pliku (cos jak FATy). I jest mozliwe odzyskanie ale w sposób jak pisano wyzej. $$$
  • REKLAMA
  • #7 3473969
    cinekk
    GSM Product Supporter
    Ocena: 10
    @xntxnt
    Napisałeś że z PC i HDD da się odzyskać takie dane, ale specjalnym oprogramowaniem, w telefonie tego nie zainstalujesz a aplety Java mają zbyt ograniczone działanie, więc wylutowanie kości z pamięcią i specjalistyczny sprzęt lub napisanie własnych funkcji w FW telefonu (praktycznie nierealne) ;)

Zastanawiam się teraz nad tym bo faktycznie indeksy nie są kasowane, to odczytanie FF telefonu i poszukiwanie początku plików .jpg maja dosyc unikatową strukture i da się dobrze określić gdzie się zaczynają a gdzie kończą, więc teraz jakby zczytać full'a to może... ;) Bo jedynie system który chodzi na tym telefonie obchodza indeksy ale przy zczytywaniu zrzuca wszystko jak leci... teraz nie pamietam czy czymś da się zczytać full flash tego telefonu a głownie od adresu gdzie jest miejsce na pliki użytkownika, Setool3 ? Jakbyś miał to zczytane w formacie .bin to moge spróbować wyciągnąć ;)
  • #8 3474116
    xntxnt
    Poziom 14  
    Cytat:
    A widzisz różnicę pomiędzy dyskiem twardym a pamięcią flash choćby?

Jasne, że widzę. Inny jest sposób zapisu (nośnik). Ale jeśli chodzi o flash w kartach pamięci czy innych "pendrive-ach" to logiczna struktura danych jest identyczna jak na dysku. I tak samo dane są traktowane przez system operacyjny na flash-u, jak na HDD. Podobnie wygląda kasowanie (z tablicy alokacji plików, a nie z nośnika właściwego).
    Ale jak to jest zrobione w komórkach, to już tego nie wiem. - I przecież dlatego się pytam.

Najlepiej, to by było, jeśli telefon po podłączeniu do komputera byłby widziany jak przenośna pamięć masowa. Ale też nie wiem czy tak jest, bo nie mam doczynienia z nowoczesnymi telefonami.

A w ogóle, to jakoś mi to miło nie zabrzmiało, ta Twoja wypowiedź...

cinekk, widzę, że jesteś dobrze zorientowany w temacie...
    Ale niestety, Twoje rozwiązanie będzie dla mnie zbyt kłopotliwe. Wiesz, myślałem że istnieją jakieś gotowe programy, które robią coś takiego. A odczyt pełnej zawartości będzie pewnie wymagał jakiegoś lepszego kabelka, programów i szukania jotpegowskiej struktury w gąszczu danych. Mimo wszystk odzięki za zainteresowanie.

Jeśli ktoś z Was by wiedział coś więcej, to oczywiście proszę o informacje...

dzięki
  • #9 3474617
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2083
    Panowie macie przykład z dzisiejszego dnia gdzie pokazywano 30s film ze szkoły nagrany K700 (mam na myśli film nagrany w klasie gdzie molestowano Anię która popełniła samobójstwo) Przez tydzień czasu kilku fachowców odzyskiwało ten filmik jak myślę na sprzęcie wysokiej klasy. Więc nawet sobie nie zawracajcie głowy aby zrobić coś takiego we własnym zakresie.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #10 3475015
    bisiu
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    kilku fchowcow odzyskalo ten film bardzo szybko nie zajelo im to napewno tydzien czasu. układ pamieci z takiego telefonu jest wylutowywany i wkładany do odpowiedniego programatora. reszta to juz kwesta specjalnego softu i po sprawie. nikt o tym nie mowi ale ci fachowcy robią bardzodozo takich operacji na telefonach i chodzi tu o dozo grubsze przestepstwa.
    fakt jest taki ze sprzet do takich manipulacji jest niesamowicie drogi i prawdopodobnie niedostepny dla zwyklego czlowieka.

xntxnt jak widzisz jest to do zrobienia ale dla prawdziwych fachowców.
    podpinajac kabel do telefonu nic nie wskurasz i mozna zapomniec o tych fotkach.

pozdrawiam
  • #11 3475088
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Zastanawia mnie co pisał Cinekk zgranie fulla i dobranie sie do obszaru użytkownika. tylko czy to nie jest jeszcze kodowane? No i nie tylko jpg sa zapisywane ale tez bmp i gif, wav, mp3 itd
  • #12 3475152
    Andrzej_Lublin
    Poziom 13  
    Ci fachowcy to jedni z najlepszych specjalistów na świecie Polski oddział firmy Ontrack no i mają extra sprzęt :D.
  • #13 3477362
    xntxnt
    Poziom 14  
    Racja, racja...

Ale do odczytu przypadkiem skasowanych danych z HDD, karty pamięci czy innego "flash na USB" nie potrzeba żadnej większej wiedzy i umiejętności, a tylko zwykły ogólnodostępny programik.

Oczywiście takie postępowanie wystarczy, jak nic nie zostało nadpisane.

A Ci fachowcy z tej firmy, to głównie zajmują się odzyskiem danych z uszkodzonych nośników - takich, gdzie nie ma za bardzo się już do czego podłączyć, a (ewentualna) mechanika grzechocze. No i też wtedy, jeśli coś zostało nadpisane...

... A mój przypadek jest dosyć prosty, tyle że chodzi o telefon ;) . Więc trudno - po zdjęciach :)

dzięki wszystkim i jakby co to piszcie
  • #14 3478174
    cinekk
    GSM Product Supporter
    Ocena: 10
    Niech ktoś z setool3 albo Cruiserem się wypowie czy można tym zczytać flash, kiedyś jak z setool3 korzystałem to pamiętam że opcja była.

Jak tak to poszukasz komisu jakiegoś gdzie będą to mieli i niech zczytają ale z tego co pamiętam to setool miał fajną opcje zczytywania nawet adresy można było wybrać.

Tutaj nie trzeba sprzetu ani specjalistów do tego aby dozyskać takie dane aby tylko mieć program który zczyta flash, bo praktycznie się nie różni zczytywanie wylutowanej kości od tego co procek i bootloader robi z kością, dane napewno będą bo zczytuje cała strukture a zdjęcia tam napewno są co potwierdza przykład z tapetą. Odnalezienie .jpg "FF D8 FF" i dalej już struktura jest bardzo łatwa do rozpoznania, to więcej niż 10min by nie zajęło, wiem bo kiedyś jak grzebałem przy langu do sharpa to bawiłem się tym i z FW telefonu gry java, .jpg, wszlkie muzyczki i inne zdjęcia powyciągałem a .jpg ma to do siebie że nawet jak się niedokładnie go skopiuje to wyświetli ale np. połowe. albo pociachane, ale koniec też ma stałą wartość w hex'ach

Podsumowanie tematu

✨ Odzyskanie skasowanych zdjęć z telefonu Sony Ericsson K310i w warunkach domowych jest praktycznie niemożliwe ze względu na specyfikę pamięci flash i brak dostępu do niskopoziomowych funkcji telefonu. Usunięcie zdjęć polega na skasowaniu indeksu pliku, a nie samej zawartości, co teoretycznie umożliwia odzyskanie danych, jednak wymaga to specjalistycznego sprzętu i oprogramowania, często niedostępnego dla użytkowników indywidualnych. Telefon nie jest widziany przez komputer jako standardowy dysk twardy czy pamięć masowa, co wyklucza użycie popularnych programów do odzyskiwania danych. Metody profesjonalne polegają na wylutowaniu kości pamięci i użyciu programatorów oraz dedykowanego oprogramowania, co jest kosztowne i skomplikowane. Istnieje możliwość zgrania pełnej zawartości pamięci flash (np. za pomocą narzędzi takich jak Setool3), a następnie ręcznego wyodrębnienia plików JPG na podstawie charakterystycznych nagłówków, jednak wymaga to zaawansowanej wiedzy technicznej. Zdjęcie ustawione jako tapeta jest nadal obecne w pamięci, ale jego odzyskanie również wymaga dostępu do pełnej zawartości pamięci. Podsumowując, bez specjalistycznego sprzętu i oprogramowania odzyskanie skasowanych zdjęć z SE K310i jest bardzo trudne i nieopłacalne w warunkach domowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA