Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bardzo duża wilgoć w łazience

bisiu 10 Oct 2021 17:34 675 10
    bisiu
    Level 17  
    Witam .
    Domek nowy zamieszkany od kilku miesięcy.
    Od początku problem z łazienką.
    Po szybkim prysznicy po ścianach dosłownie leję się woda. Po godzinie nadal ściany mokre. Dopiero po 2 -3 powoli schnie.
    Zamontowałem wentylator w kratce wentylacyjnej, podciąłem drzwi i nadal to samo.
    Uchylanie okna nic nie dało, również na mikro.
    Już nie mam pomysłu co mogę zrobić.
    Z góry dzięki za pomoc.
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    ja bym problem rozdzielil na dwa czynniki do rozwazenia:
    - wentylacja ktora juz testowales, musisz miec zapewniony odpowiedni przeplyw powietrza, wentylacja wymuszona niedo konca jest dobrym rozwiazaniem bo w ten sposob zaburzasz przplyw powietrza w innych miejscach, w jakis sposob masz zle rozwiazany naturalny przeplyw powietrza.
    - temperatura, sciany sa mokre ale dlatego ze masz tak duza wilgotnosc czy sciana jest na tyle chlodna ze masz tam silne skraplanie, z twojego opisu stawialbym na to drugie, oczywiscie z pewna doza pierwszego. Czy to sa jakies sciany szczytowe, ocieplone itd? Problem nasila sie w chlodniejsze dni?
    Pozdrawiam
    bisiu
    Level 17  
    Trzy ściany łazienki wewnętrze jedna okienna zewnętrzna dobrze ocieplona. Problem występował w ciepłe dni. W chłodniejsze teraz występuje z tą samą intensywnością.

Mam możliwość założenia wentylatora max 100mm średnicy. Obecny ma wydajność 95m3/h. Z tego co szukałem wydajniejszych znajdę max około 130m3 więc wątpię żeby to coś zmieniło.
    Myślałem o wentylatorze kanałowym który ma już znacznie większą wydajność ale sam nie wiem już czy to cokolwiek pomorze.
    clubber84
    Level 32  
    Ja wiem, że to może być śmieszne, ale kolego autorze - bierz prysznic/kąpiel w chłodniejszej wodzie. Nie musi być gorąca, chłodniejsza woda też dobrze zmywa.
    bisiu
    Level 17  
    Jeżeli o mnie chodzi to jest to jak najbardziej wykonalne.
    Gorzej z małżonką. Tutaj po kąpieli wodą że ścian i podłogi można wziąść drugi prysznic.
    clubber84
    Level 32  
    Statystycznie, jak pomyślę... to wychodzi mi, że ci znajomi, którzy biorą gorące kąpiele/prysznice mają niedogrzane mieszkania/domy. Marzną im stopy, nosy, itp., chodzą po domu w swetrach, spodniach.
    Może spróbuj autorze nie tylko sprawdzić sprawność wentylacji, ale również dobrze ogrzać pomieszczenia? Włączyć ogrzewanie i pootwierać wszystkie drzwi do pokojów, kuchni, łazienki. Niech wyrówna się temperatura we wszystkich pomieszczeniach mieszkalnych.
    Może pomóc, a nie zaszkodzi.
    Pan.Kropa
    Level 31  
    bisiu wrote:
    Zamontowałem wentylator w kratce wentylacyjnej, podciąłem drzwi i nadal to samo.
    A ten wentylator na jaki czas włączasz? Bo często u znajomych widzę że wyłączają wentylator od razu po kąpieli.
    WojtekRav
    Level 17  
    A czy ta łazienka jest na parterze. Może jest źle zrobiona izolacja ścian od fundamentów?
    Skoro to nowy dom to może po prostu ściany jeszcze dobrze nie wyschły i po sezonie grzewczym przy mocnym grzaniu problem sam ustanie.

Pomysł ze sprawdzeniem drożności kanałów wentylacyjnych też dobry. Może trzeba zainstalować jakąś nasadę kominową.
    Anonymous
    Level 1