logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zbyt duża wilgoć w nowej łazience pomimo użycia wentylatora i uchylania okna

bisiu 10 Paź 2021 17:34 2892 10
REKLAMA
  • #1 19649201
    bisiu
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam .
    Domek nowy zamieszkany od kilku miesięcy.
    Od początku problem z łazienką.
    Po szybkim prysznicy po ścianach dosłownie leję się woda. Po godzinie nadal ściany mokre. Dopiero po 2 -3 powoli schnie.
    Zamontowałem wentylator w kratce wentylacyjnej, podciąłem drzwi i nadal to samo.
    Uchylanie okna nic nie dało, również na mikro.
    Już nie mam pomysłu co mogę zrobić.
    Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 19649217
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2052
    Witam,
    ja bym problem rozdzielil na dwa czynniki do rozwazenia:
    - wentylacja ktora juz testowales, musisz miec zapewniony odpowiedni przeplyw powietrza, wentylacja wymuszona niedo konca jest dobrym rozwiazaniem bo w ten sposob zaburzasz przplyw powietrza w innych miejscach, w jakis sposob masz zle rozwiazany naturalny przeplyw powietrza.
    - temperatura, sciany sa mokre ale dlatego ze masz tak duza wilgotnosc czy sciana jest na tyle chlodna ze masz tam silne skraplanie, z twojego opisu stawialbym na to drugie, oczywiscie z pewna doza pierwszego. Czy to sa jakies sciany szczytowe, ocieplone itd? Problem nasila sie w chlodniejsze dni?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 19649281
    bisiu
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Trzy ściany łazienki wewnętrze jedna okienna zewnętrzna dobrze ocieplona. Problem występował w ciepłe dni. W chłodniejsze teraz występuje z tą samą intensywnością.

Mam możliwość założenia wentylatora max 100mm średnicy. Obecny ma wydajność 95m3/h. Z tego co szukałem wydajniejszych znajdę max około 130m3 więc wątpię żeby to coś zmieniło.
    Myślałem o wentylatorze kanałowym który ma już znacznie większą wydajność ale sam nie wiem już czy to cokolwiek pomorze.
  • #5 19649973
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1742
    Ja wiem, że to może być śmieszne, ale kolego autorze - bierz prysznic/kąpiel w chłodniejszej wodzie. Nie musi być gorąca, chłodniejsza woda też dobrze zmywa.
  • #7 19653286
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1651
    Kanały wentylacyjne są drożne? To że zainstalowałeś wentylator nie znaczy tęgo, że powietrze jest tłoczone przez komin. Test ciągu na ogień wykonać.
  • REKLAMA
  • #8 19653288
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1742
    Statystycznie, jak pomyślę... to wychodzi mi, że ci znajomi, którzy biorą gorące kąpiele/prysznice mają niedogrzane mieszkania/domy. Marzną im stopy, nosy, itp., chodzą po domu w swetrach, spodniach.
    Może spróbuj autorze nie tylko sprawdzić sprawność wentylacji, ale również dobrze ogrzać pomieszczenia? Włączyć ogrzewanie i pootwierać wszystkie drzwi do pokojów, kuchni, łazienki. Niech wyrówna się temperatura we wszystkich pomieszczeniach mieszkalnych.
    Może pomóc, a nie zaszkodzi.
  • #9 19653482
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1173
    bisiu napisał:
    Zamontowałem wentylator w kratce wentylacyjnej, podciąłem drzwi i nadal to samo.
    A ten wentylator na jaki czas włączasz? Bo często u znajomych widzę że wyłączają wentylator od razu po kąpieli.
  • #10 19653491
    WojtekRav
    Poziom 17  
    Ocena: 64
    A czy ta łazienka jest na parterze. Może jest źle zrobiona izolacja ścian od fundamentów?
    Skoro to nowy dom to może po prostu ściany jeszcze dobrze nie wyschły i po sezonie grzewczym przy mocnym grzaniu problem sam ustanie.

Pomysł ze sprawdzeniem drożności kanałów wentylacyjnych też dobry. Może trzeba zainstalować jakąś nasadę kominową.
  • #11 19653550
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W nowej łazience występuje problem z nadmierną wilgocią, mimo zainstalowanego wentylatora i uchylania okna. Użytkownik zauważa, że po prysznicu ściany pozostają mokre przez długi czas. Uczestnicy dyskusji sugerują różne przyczyny i rozwiązania, w tym konieczność zapewnienia odpowiedniego przepływu powietrza, sprawdzenie drożności kanałów wentylacyjnych oraz ewentualną wymianę wentylatora na model o większej wydajności. Zwracają również uwagę na wpływ temperatury wody podczas kąpieli oraz na izolację ścian. Wskazują na znaczenie wentylacji naturalnej i odpowiedniego ogrzewania pomieszczeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA