Witam, używam programu jak w temacie, wersji Student czyli z ograniczeniami polegajacymi m.in. na tym ze nie moge importować dodatkowych bibliotek. W schemacie którego chce wykonac symulacje potrzebne mi są tranzystory BD135, BC547 oraz BC556 PNP. w biliotece PSpice-a ich nie ma, ale dowiedziałem sie że można edytować już istniejące modele tranzystorów i zmieniając im paramtery otrzymać pożądany tranzystor. Edytować umiem, ale pojawił się problem z danymi nowych tranzystorów potrzebnych do zmiany parametrów. Cyz ktoś może wie gdzie znaleźć parametry potrzebne do PSpice-a tych 3 tranzystorków ? Znalazłem ich karty katalogowe ale tam chyba tak szczegółowych info nie ma. Albo w jaki inny sposób zmodyfikować/wykorzystać te co są podane w bibliotekach domyślnych?
Druga sprawa to diody, w schemacie mam diode IRED, których także w PSpice nie ma, ale zastosowałem w jej miejsce 2 szeregowo włączone diody N4148, myśle ze taki "zamiennik" może być. I ostania sprawa, na wyjściu jest głośniczek, (w PSpice go nie ma) dlatego zastosowałem rezystor jako obciążenie, głośniczek o rezystancji 8 Ohm, wiec zamiast niego R=8 Ohm
Powiedzcie czy dobrze porobiłem "zamienniki", ale najważniejsze to kwestia z tymi tranzystorami. Dzięki za jakieś sugestie.
Druga sprawa to diody, w schemacie mam diode IRED, których także w PSpice nie ma, ale zastosowałem w jej miejsce 2 szeregowo włączone diody N4148, myśle ze taki "zamiennik" może być. I ostania sprawa, na wyjściu jest głośniczek, (w PSpice go nie ma) dlatego zastosowałem rezystor jako obciążenie, głośniczek o rezystancji 8 Ohm, wiec zamiast niego R=8 Ohm
Powiedzcie czy dobrze porobiłem "zamienniki", ale najważniejsze to kwestia z tymi tranzystorami. Dzięki za jakieś sugestie.