logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie anteną elektryczną w aucie – jak zrobić wysuwanie tylko podczas trzymania włącznika?

kosmatek 22 Sty 2007 12:57 4762 20
  • #1 3473333
    kosmatek
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Nie wiedziałem gdzie to umieścić...
    Mam antenę wysuwana elektrycznie w aucie ale chciałbym żeby ona działała w następujący sposób (ma 3 kable,stała masa, stałe +12V i trzeci to jak się poda +12V to antena się wysuwa jak się napięcie odbierze to się chowa)
    Teraz po włączeniu radia antena się wysuwa całkowicie - chciałbym to zmienić tak by wysuwała się na włącznik ale tak by wysuwała się tylko w momencie trzymania włącznika a po puszczeniu go zostawała w pozycji jakiej sie aktualnie znajduje. Tak by po wyłączeniu radia chowała się automatycznie. Kombinowałem na dodatkowym przekaźniku ale zgubiłem się we własnych myślach.
    Proszę o pomoc.
  • #2 3473605
    kramer2
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    zeby cos takiego zrealizować to musiałbyś zrobic nowom instalacje do sterowania, czeba pokombinować:idea: lub wykozystać ęśći ze starej instalacij
  • #3 3473619
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    kramer2 może lepiej by brzmiało nowĄ i tRZeba, a "ęśći" to nawet nie chcę wiedzieć, co jest...
    W antenie jest mechanizm, który wysuwa i wsuwa antenę do jej położeń skrajnych. Musiałbyś zaingerować w ten mechanizm lub go całkowicie odłączyć, a zasilanie silnika zrobić na wyłączniku dwubiegunowym z powrotem do neutrum (coś jak wyłącznik do szyb elektrycznych).
    Tylko czemu chcesz wysuwać część anteny? To pogorszy odbiór.
  • #5 3473764
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Długość anteny jest zależna od zakresu na jaki jest zrobiona. I przy tej długości ma ona największy zysk. Może gra ci w mieście (w pobliżu jakiegoś nadajnika) ale jak wyjedziesz dalej, to się pogorszy. A te krótkie anteny mają nawinięty przewód, co w sumie daje podobna długość.
    Jeśli to jest jakaś firmowa antena (nie włoska, czy chińska zabawka), to zostawiłbym ją w spokoju i dał jej pracować normalnie. A jak już bardzo chcesz, to odetnij zasilanie silnika od mechanizmu i podłącz go do wyłącznika dwubiegunowego o trzech położeniach (najlepiej z powrotem do położenia środkowego):

[ 1 2 3 ]
    [ ]
    [ 4 5 6 ]

To są wyprowadzenia od spodu wyłącznika
    1 i 6 do plusa
    3 i 4 do masy
    2 i 5 do silnika
    I teraz uzyskasz sterowanie silnikiem w dwie strony, tylko krańcówki z oryginalnego mechanizmu nie będą działać.
  • #6 3473847
    kosmatek
    Poziom 23  
    ze zrobieniem tego na wylaczniku nie ma problemu. a jesli chcialbym antene wysuwac do konca ale gdy radio jest wlaczone i dopiero gdy wcisne przycisk, a chowanie automatycznie po wlaczeniu radia?

Problem dla mnie polega na tym ze nie zawsze slucham radia (plyty CD) a i tak wysuwa sie antena po wlaczeniu radia. gdy mialem sterowanie na przyciski zapominalem chowac antene. stad chec wysuwania manualnego a chowania automatycznego.
  • #7 3474012
    hos7433
    Poziom 22  
    Ocena: 83
    Nie jestem pewien czy to rozwiązanie zadziała, gdyż nie znam budowy napędu anteny i czy radio wytrzyma obciążenie dodatkowego przekaźnika:
    Załączniki:
    • Sterowanie anteną elektryczną w aucie – jak zrobić wysuwanie tylko podczas trzymania włącznika? Ręczne sterowanie napędu anteny samochodowej.JPG (25.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 3474519
    hos7433
    Poziom 22  
    Załozenie jest takie:
    Na schemacie pokazany jest stan przekaźnika przy włączonym radiu. Styki zwarte, prąd płynie do sterowania anteny, ta się nie wysuwa bo główne zasilanie rozłącza włącznik (wł.). Po załączeniu wł. prąd płynie antena wysuwa się do żądanego poziomu. Napisałeś, że jak zanika napięcie sterowania anteny to samoczynnie się chowa. Po wyłączeniu radia zanika napięcie sterowania anteną płynące przez cewkę przekaźnika, zwalniają się styki załączając napięcie główne +12V na antenę. Teoretycznie rzecz biorąc powinna się schować.
  • #11 3475158
    hos7433
    Poziom 22  
    Zaktualizowałem schemat do potrzeb przekaźnika 1-biegunowego 30A prod. "Iskra" typu ARE 1607, bo chyba taki jest Twój przekaźnik.
    Poinformuj o efektach bo sam jestem ciekaw czy nasze teoretyczne rozważania sprawdzą się w praktyce.
    Jeszcze jedna bardzo ważna uwaga. Nie jestem pewien czy radio wytrzyma obciążenie dodatkowym przekaźnikiem, którego rezystancja cewki wynosi 85Ω. Może lepszym rozwiązaniem byłoby włączenie cewki przekaźnika szeregowo między wyjście Auto ant., a sterowaniem anteny. Muszę to przeanalizować. Nie wiem czym jest sterowany napęd anteny.
  • #13 3475723
    DJ Clone
    Poziom 19  
    Ocena: 30
    Słuchajcie z tego co tu piszecie to nie za bardzo to będzie działać tak jak oczekuje tego kosmatek. Myśle ze jak podłączysz tą antene do wyłącznika w radiu powinno nie być problemu. to są 2 kable a z tym 3 trzeba troszke pokombinować

Dodano po 1 [minuty]:

Słyszałeś o takim czymś jak tranzystor jako przełącznik. fajna sprawa. dzisiaj miałem okazje sie przekonać.
  • #15 3475967
    DJ Clone
    Poziom 19  
    Ocena: 30
    Chcesz wiedziec o tym tranzystorze? Jeżeli uważasz ze to co napisali inni jest łatwiejsze to nie będe się tu wtrącał. Pozdrawiam
  • #16 3476002
    hos7433
    Poziom 22  
    Na razie nie kupuj nic tylko wysłuchaj innych propozycji, przeanalizuj koszty poszczególnych projektów. Układ przełącznika elektronicznego będzie prawdopodobnie (bo jeszcze nie wiemy o co chodzi) cały czas pod napięciem. Czyli będzie pobierał prąd z akumulatora w czasie postoju. Jeszcze raz zaznaczam, że w naszym projekcie należy się zastanowić nad sposobem włączenia cewki przekaźnika w obwód (równolegle czy szeregowo).
    Przeprowadź taki eksperyment. Włącz radio, tak żeby się antena wysunęła do połowy i zaraz wyłącz radio. Jeżeli antena się schowa to nasz pomysł ma rację bytu. Albo drugi sposób. Podłącz cewkę przekaźnika, tego, który masz, szeregowo między autoant radia i sterowania anteny, włącz radio i zobacz czy przekaźnik się załączył. Jeżeli tak to włącz napięcie zasilania anteny. Wysuń do połowy antenę, wyłącz radio i wyłącznikiem zasilania anteny załącz napięcie. Antena powinna się schować. Oczywiście teoretycznie.
  • #18 3477775
    hos7433
    Poziom 22  
    Jakby antena nie chciała się zatrzymać w połowie w obwód między autoant i sterowanie anteny trzeba wmontować jeszcze jeden włącznik. Wtedy powinno wszystko działać. Obydwa wlączniki powinny być o takim działaniu, że po przyciśnięciu klawisza załączają, a po zwolnieniu rozłączają automatycznie. Schemat poprawiłem.
  • Pomocny post
    #20 3484444
    hos7433
    Poziom 22  
    Żeby nie nadwyrężać cierpliwości moderatorów, na razie temat w publicznej dyskusji zostawiamy w spokoju i przechodzimy na pw. A dlaczego wyjaśnię na pw. Jeśli chodzi o przekaźnik ja dysponuję danymi katalogowymi, a ty przekaźnikiem. Stąd może wynikać rozbieżność w odczytaniu połączeń między nóżką 30, a 87a w stanie spoczynku i w stanie pracy. Ważne żeby przekaźnik po wyłączeniu radia załączył napięcie główne +12V. Dalej na pw.
  • #21 3485637
    kosmatek
    Poziom 23  
    przekaznik zainstalowalem wg. schematu który umiescilem wyzej - rezultat? antena wysuwa sie po wlaczeniu radia i wcisnieciu przycisku, chowa automatycznie po wylaczeniu radia a wiec cel zostal osiagniety!
    Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modyfikacji sterowania elektrycznej anteny samochodowej z trzema przewodami: stałą masą, stałym +12V oraz przewodem sterującym podającym +12V do wysuwania anteny, a po odjęciu napięcia antena się chowa. Celem jest uzyskanie funkcji, w której antena wysuwa się tylko podczas przytrzymania przycisku, a po jego zwolnieniu pozostaje w aktualnej pozycji, natomiast automatycznie chowa się po wyłączeniu radia. Proponowano zastosowanie przekaźnika 1-biegunowego (np. Iskra ARE 1607) do przełączania zasilania anteny, zasilanego z radia i przycisku, co pozwala na sterowanie wysuwaniem i automatycznym chowaniem anteny. Wskazano konieczność odpowiedniego podłączenia nóżek przekaźnika (30, 85, 86, 87 lub 87a) oraz ewentualne użycie wyłącznika dwubiegunowego z powrotem do pozycji środkowej do sterowania silnikiem anteny. Zwrócono uwagę na możliwe obciążenie wyjścia radia przez cewkę przekaźnika i zalecenie testów działania układu. W dyskusji pojawiła się także sugestia użycia tranzystora jako przełącznika, jednak ostatecznie rozwiązanie z przekaźnikiem zostało potwierdzone jako skuteczne. Po instalacji schematu z przekaźnikiem antena działa zgodnie z założeniami: wysuwa się po włączeniu radia i przytrzymaniu przycisku, a chowa automatycznie po wyłączeniu radia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA