logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic KX-TG2205 - problem z ładowaniem akumulatora

proviev 22 Sty 2007 17:20 1614 7
  • #1 3474353
    proviev
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Cześć!
    Co może być powodem słabego ładowania telefonu (po naładowaniu akumulator powinien "trzymać" kilka dni, a "trzyma" kilka godzin; gdy telefon był nowy to czas od ładowania do ładowania wynosił 2-3 dni)?
    W związku z powyższym noszę się z zamiarem wymiany baterii: oryginalna Panasonic ma 850 mAh, a ja znalazłem akumulatorek o pojemności 1000 mAh firmy Wamtechnik - czy warto zainwestować (50% ceny oryginału) w zamiennik?
  • #2 3475281
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    jakie oryginalne te aku były??? ile czasu je miałes??? moga być 1000mA tylko dluzej je bedziesz ladował
  • #3 3475700
    proviev
    Poziom 14  
    servistel napisał:
    jakie oryginalne te aku były??? ile czasu je miałes??? moga być 1000mA tylko dluzej je bedziesz ladował

- akumulatorek Panasonic P-P511, 4 lata mam go zainstalowanego w telefonie;
    - myślę, że problemem nie jest akumulatorek, ale telefon - koszt nowego to ok. 200, a koszt naprawy w serwisie - pewno nie mniej niż połowa kwoty zakupu :(, dlatego ze względu na wysokość kwoty zastanawiam się, czy sam jestem w stanie coś z tym fantem zrobić?
  • #4 3475794
    pm18
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Cena rozsądnego telefonu z niezłymi funkcjami (CLIP, książka telef na 70-100 numerów, podświetlany wyświetlacz, odebrane i nieodebrane połączenia, SMS, logowanie słuchawek itp - to około 130 zł.
    Do tego 2 lata gwarancji,

Nawet jak zaplacisz za naprawe 100 zł to i tak "ten" Panasonic nie będzie miał tych funkcji.

Nie zapłaciłbym za naprawę 100 zł.
    Daj znac co zrobiłeś.
  • #5 3476048
    proviev
    Poziom 14  
    pm18 napisał:
    Cena rozsądnego telefonu z niezłymi funkcjami (CLIP, książka telef na 70-100 numerów, podświetlany wyświetlacz, odebrane i nieodebrane połączenia, SMS, logowanie słuchawek itp - to około 130 zł.
    Do tego 2 lata gwarancji,

Nawet jak zaplacisz za naprawe 100 zł to i tak "ten" Panasonic nie będzie miał tych funkcji.

Nie zapłaciłbym za naprawę 100 zł.
    Daj znac co zrobiłeś.

Teoretycznie telefon wybieram ja, ale moja żona zastrzegła, że telefon musi być biały, bezprzewodowy i musi mieć zaczepy do powieszenia na ścianie, i co ja mam w tej sytuacji zrobić?? Jedyne co mi pozostaje to spróbować samemu naprawić telefon i kupić nowy akumulatorek ;)
  • #6 3487525
    krzys_w
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    proviev napisał:

- myślę, że problemem nie jest akumulatorek, ale telefon - koszt nowego to ok. 200, a koszt naprawy w serwisie - pewno nie mniej niż połowa kwoty zakupu :(, dlatego ze względu na wysokość kwoty zastanawiam się, czy sam jestem w stanie coś z tym fantem zrobić?

Jak ma 4 lata to już chyba przyszedł jego koniec :?:
    i jeszcze 2 pytania : 1 jaki rodzaj aku? 2 czy słuchawka była cały czas na bazie?
  • #7 3488180
    proviev
    Poziom 14  
    krzys_w napisał:
    proviev napisał:

Jak ma 4 lata to już chyba przyszedł jego koniec :?:
    i jeszcze 2 pytania : 1 jaki rodzaj aku? 2 czy słuchawka była cały czas na bazie?

1. akumulatorek Ni-Cd;
    2. akumulatorek teoretycznie powinien umożliwić ok. tygodniowe "czuwanie", w rzeczywistości czas ten na początku wynosił ok. 2 dni, a obecnie jest to kilka godzin, w związku z powyższym chcąc - nie chcąc musiałem często (i na długo) umieszczać słuchawkę w bazie.
  • #8 3595907
    proviev
    Poziom 14  
    Kupiłem akumulatorek o pojemności 1000 mAh firmy Wamtechnik. Już 11 dzień telefon działa bez zarzutu :). Wniosek z tego, że kupiłem telefon z uszkodzonym akumulatorkiem :(

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy słabego ładowania akumulatora w telefonie Panasonic KX-TG2205, który po 4 latach użytkowania trzymał energię jedynie kilka godzin zamiast pierwotnych 2-3 dni. Telefon wyposażony jest w akumulator Ni-Cd Panasonic P-P511 o pojemności 850 mAh. Użytkownik rozważał wymianę baterii na zamiennik firmy Wamtechnik o pojemności 1000 mAh, tańszy o 50% od oryginału. Po zakupie i wymianie na akumulator Wamtechnik telefon działał bez zarzutu przez 11 dni, co wskazuje na uszkodzenie oryginalnego akumulatora, a nie samego telefonu. Dyskusja poruszała także kwestie kosztów naprawy telefonu, dostępnych funkcji nowoczesnych modeli oraz preferencji dotyczących koloru i montażu telefonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA