Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Magnetowid PHILIPS VR685/58 - problem z mechanizmem

22 Sty 2007 18:46 3732 11
  • Poziom 18  
    Witam
    Dostałem taki magnetowid jak w temacie z zablokowaną kasetą.
    Nie włączając go wyciągnąłem kasetę kręcąc silnikiem ładowania.
    Po sprawdzeniu wizualnym uruchomiłem magnetowid na taśmie testowej potem na zwykłej. Wkładałem kasetę i wyciągałem - magnetowid wyrzucał ją bezproblemowo.
    Zaobserwowałem tylko, że po przełączeniu go w stan czuwania (naciskając 2 razy przycisk Standby) foldery nie zjeżdzały z taśmą (to znaczy próbowały - cofnęły się na odcinku około 1cm i wróciły z powrotem)
    Przypuszczając, że przełącznik pozycji znajduje się pod głównym kołem zębatym zdemontowałem zapamiętując wcześniej ustawienie pobliskich kół zębatych względem siebie (oprócz tego po lewej stronie od głównego - tego od folderów).
    Niestety coś musiałem przestawić ponieważ rolka dociskowa w przypadku przewijania do tyłu (Rewind) oraz na podglądzie (Review) nie działa, po czym mechanizm chowa foldery i wyrzuca kasetę.
    Oczywiście sciągnąłem potem mechanizm z płyty i oczyściłem wszystkie styki oraz optykę, co nie zmieniło postaci rzeczy.
    Proszę pomóżcie. Nie wiem co robić. Mile widziana pomoc fachowca od PHILIPS'a
    Magnetowid poza tym odczytuje taśmę poprawnie (wizja i fonia jest w porządku) i przewija do przodu poprawnie.
    Bardzo proszę o pomoc.

    Pozdrawiam
  • Poziom 33  
    Usuwam treść posta

    Remeknapr
  • R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    :arrow: Remeknapr
    Proszę nie porównywać mechanizmu HSD f-my Philips z mechanizmem f-my Sharp. To nielogiczne, tym bardziej, że w HSD nie występuje przełącznik funkcyjny. Rozumiem potrzebę niesienia pomocy ale nie za wszelką cenę. Być może autor tematu podczas montażu mechanizmu popełnił błąd ale tylko on sam może to stwierdzić.

    :arrow: tempus
    Ustawienia mechanizmu są tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1872461#1872461
  • Serwisant
    Obejrzyj wszystkie plastyki, kółeczka czy maja ząbki, często pękaja i sprawdz poprawne ustawienie mechanizmu.
  • Poziom 18  
    Witam

    Do oldboy:
    Niestety nie potrafię ustawić według opisu - zresztą jest on niekompletny.
    Ustawiłem silnikiem ładowania główne koło zębate tak ażeby czarny trójkąt na mechanizmie pokrywał się z trójkątem na głównym kole zębatym i wszystko było zgodne z opisem HSD. Jedynie otwór w kole zębatym od rolki dociskowej jest trochę przesunięty w prawo względem głównego koła zębatego ale to raczej nie powinno mieć wpływu na dociskanie rolki lecz na jej wcześniejsze lub późniejsze opadanie.

    Do Telo:

    Szczegóły:

    Ściągane było:
    1) to duże białe koło, którego ustawienie zapamiętałem według ślimaka

    2) to po jego lewej stronie (to od folderów), które naciągnąłem wczoraj bardziej i jest lepiej ponieważ jest już przewijanie ale tylko w określonej kolejności: Play, Pause i Rewind lub Play, Pause i Review. Ale da się to tylko raz zrobić potem znowu podczas próby przewijania Rewind lub Review czy nawet Pause rolka dociskowa dociska zbyt słabo.

    3) Kółko zębate od roli dociskowej też się przestawiło ponieważ było za nisko i zbyt wcześnie - co mogło się skończyć uszkodzeniem jego wysięgnika - tego który przesuwa się po głównym kole zębatym.

    Bardzo proszę o wszelkie wskazówki.

    Pozdrawiam
  • R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    tempus napisał:
    Niestety nie potrafię ustawić według opisu - zresztą jest on niekompletny

    Opis jest wyjątkowo poręczny i przedstawiony w obrazowej formie. Korzysta z niego wielu serwisantów i nikt nie miał z nim problemu, chociaż mogę zrozumieć, że dla Kolegi jest on niekompletny.
  • Poziom 18  
    Po dokładniejszym przejrzeniu okazuję się, że ma Pan rację.

    Wiem już dlaczego były problemy z przewijaniem i pauzą. Rolka dociskowa była zbyt nisko - tzn. była opuszczana zbyt wcześnie co powodowało większe tarcie po głównym kole zębatym (Cam Wheel) - wynikiem czego było zbyt jej zbyt słabe dociskanie do osi kapstana.

    Ustawiłem ją tak jak pokazuje opis (podniosłem trochę do góry tak ażeby się mały wycięty otwór w kole zębatym rolki pokrywał z czwartym rowkiem w głównym kole zębatym. Pozostałe ustawienia były w porządku.

    Wielkie dzięki dla oldboy za informację odnośnie opisu (link).

    Dodatkowo znalazłem w górnej części mechanizmu pod windą po prawej stronie prawego hamulca kawałek magnezu który to został pewnie przez dziecko klienta wrzucony.
    Chyba, że jest on częścią mechanizmu - w co nie wierzę.

    Magnetowid znajduje się teraz w punkcie wyjścia. Ale nurtują mnie dwa pytania:

    1) Jak tylko dostałem ten magnetowid zaobserwowałem taki objaw (już zresztą wcześniej podany) po przełączeniu magnetowidu w stan czuwania (z kasetą w środku) foldery cofają się o około 1 cm po czym wysuwają się z porotem na maksa i głowica się wyłącza. Według mnie powinny zjechać do samego dołu.
    Czy to jest objaw normalny w tych mechanizmach?

    2) Nawet po wyciągnięciu kasety przy pozostawionym magnetowidzie w stanie Power On wyłącza się on do stanu Standby po 5 minutach odłączając tym samych źródło sygnału.
    Pytanie czy jest to ustawiane z pozycji Menu, czy jest to nie zmienialne ale normalne, czy też jest to usterka?

    Bardzo proszę o odpowiedź na te 2 ważne pytania.

    Oczywiście poza tym magnetowid działa bez zarzutów.

    Pozdrawiam
  • Poziom 21  
    Witam.
    Ja bym sprawdził czy zębatki na ośkach (mała na długiej ośce i współpracująca z nią od napędu mechaniki,przy ślimaku, i "windy") od silnika "load" nie są pęknięte. Czasem też wkręci się włos w ślimak (wiatrak przy ślimaku) od czujnika i głupieje. Jeszcze trzeba sprawdzić plastikową ośkę koła napędzającą "rollery".

    Wyłącznie po czasie można ustawić w menu (jak kaseta nie leci to wchodzi ST-BY)... w Philipsie normalne...
    Pozdr.

    Moderowany przez oldboy:

    ...jeżeli już to holdery, częściej używane przez serwisantów, chociaż to też niepoprawna nazwa...

  • Poziom 18  
    Sprawdzałem.

    Nie ma luzów. Zresztą jeśli by takie uszkodzenie było to i tak magnetowid pracowałby cały czas niepoprawnie.

    Jeszcze mam takie pytanie:
    Jak nie ma potencjometru od regulacji przełącznika głowic (SW) to jak można w tym magnetowidzie poprawić obwiednię obrazu? Mam tu na myśli usunięcie tego około 2-milimetrowego bezbarwnego paska w dolnej częsci ekranu co jest częste w VHS'ach. Zakładam, że jak zwykle nie uda mi się tego zrobić za pomocą regulacji na folderach.

    Jakie "rollery" ma Pan na myśli. Chodzi Panu o foldery? Jeśli tak to to też działa poprawnie. Dlaczego miałoby podczas przechodzenia do stanu czuwania działać niepoprawnie?

    Pozdrawiam
  • R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    Nikt nie spieszy z odpowiedziami na postawione pytania?
    Ad.1 - odpowiem w póżniejszym czasie ponieważ aktualnie mam podobny model (to samo chassis) i dopiero po usprawnieniu sprawdzę jak powinno być
    Ad.2 - na pilocie jest przycisk [MONITOR] przy pomocy którego przełącza się z trybu VCR na TV
    Do ostatniego pytania - regulację punktu przełączania głowic wykonuje się automatycznie w trybie serwisowym (Level 51).
  • Poziom 18  
    Oddałem już ten magnetowid klientowi.

    Ad1. Po zanalizowaniu problemu uznałem, że jest to normalny objaw.
    Ad2. Poprawka: Odłączany jest tylko sygnał wyjściowy na cinch z tylnej ścianki magnetowidu.
    Ad3. A co Pan robi? Poprawia Pan jak Pan widzi ten pasek?
    Jak wejść w tryb serwisowy?

    Pozdrawiam
  • R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    tempus napisał:
    Ad2. Poprawka: Odłączany jest tylko sygnał wyjściowy na cinch z tylnej ścianki magnetowidu.

    Zgadza się. Aby korzystać z tunera należy VCR wyłączyć do STANDBY a następnie przytrzymać przycisk [STOP] aż do wyświetlenia na display-u znaczka [].
    UWAGA: w przypadku braku sygnału procesor odłączy tuner również po 5 minutach.
    Ponieważ sprzęt jest już u klienta dalsze wyjaśnienia są zbędne.