logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SANYO płyta EB5-A. Długo się włącza, obraz ciemnieje.

marcelamim 22 Sty 2007 21:23 1476 3
REKLAMA
  • #1 3475539
    marcelamim
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Telewizor po zalaniu wodą z wazonika w czasie gdy tv był włączony, tv zgłaszał podwójne mrugnięcie diodą, wymieniłem us. odchylania V, po tej wymianie tv włącza się ale trwa to około 2 minut, najpierw po minucie rusza wysokie, później pojawia się głos i obraz. Włączanie można przyśpieszyć kręcac regulatorem G2 na trafie WN.
    Obraz na początku jest dobry ale zaraz zaczyna ciemnieć, nie ściemnia się zupełnie ale sprawia wrażenie jakby miał obniżony prąd kineskopu lub/i kontrast. Po wciśnięciu przycisku "nastawy domyślne" obraz poprawia się, po zniknięciu napisu "normal" w przeciągu około pieciu sekund znów ciemnieje. Telewizor do momentu wylania wody miał obraz ok, nastawy na około 50%, teraz żeby obraz był czytelny trzeba kontrast ustawić na około 90% ale i tak jest bladawy i nienaturalny. Wszystkie regulacje chodzą, w serwis można wejść i regulacje w serwisie chodzą, zresetowanie nastawów w serwisie nic nie zmieniło jeżeli chodzi o świcenie kineskopu. Szerokość, wysokość, liniowości w normie (regulują), telewizor wygrzany - nic się nie dzieje. jak startuje z zimnego trwa to dłużej, jeżeli się wyłączy i włączy stertuje szybciej, telegazeta i osd też przyciemnione i reagują identycznie jak obraz. Napięcia wyjściowe z przetwornicy w normie, 185v na wzm wizji ok.
    Gdyby ktoś miał jakieś sugestie to byłbym wdzięczny bo nie mam koncepcji.
  • REKLAMA
  • #2 3475567
    rusiek
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Pętla kontroli prądu kineskopu.
  • REKLAMA
  • #3 3476774
    marcelamim
    Poziom 12  
    Rozumiem, że chodzi o pętlę pomiędzy piątą nogą TDA-6107Q a osiemnastą TDA-8843 (Sanyo CE28GA1-P), sama pętla ma kilka drobnych elementów które są sprawne, scalaków nie podmieniłem bo nie mam, może znasz sposób na zdiagnozowanie który leży bo napięcie na TDA-6107 na 5 nodze waha się w zależności od treści obrazu od około 4 do 5,5 V. Trochę niższe na 8843 ale tam po drodze jest opór 10kom.
    Cóż kupię TDA 8843 ten wydaje mi się bardziej prawdopodobny do wymiany.
  • #4 3507840
    marcelamim
    Poziom 12  
    Wymieniłem tda 8843 i nic, bez zmian udało mi się wcześniej tak wyregulować G2 żeby wysokie startowało w momencie włączenia tv.
    Jak wejdę w serwis i przeskakuje między pozycjami podmenu G2 lub WHITE to obraz się poprawia jak przestanę przeskakiwać to po kilku sekundach znów jest słabo-kontrastowy.
    Ponieważ już go długo trzymam a przy ustawieniu kontrastu na około 90% obraz jest w miarę poprawny to za kilka dni go skręcę i oddam klientowi ale gdyby ktoś miał jakiś pomysł lub dobrze znał ten tv to proszę o radę.
REKLAMA