logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować programator AVR ISP USB z buforami i konwerterem?

kaczortrex 22 Sty 2007 21:32 4230 5
REKLAMA
  • #1 3475593
    kaczortrex
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam, kupiłem lapciaka - a jak to w nowych brak COM i LPT.
    Przeglądałem forum, ale nie znalazłem odpowiedniego rozwiązania dla siebie.
    Potrzebuje na razie zaprogramować Tiniego 2313, ale potem chce rozszerzyć możliwości na inne ATMegi. Nie interesują mnie żadne przejściówki itp. Chce jednolite urządzenie z buforami i konwerterem na USB. Umiem programować dosyć dobrze w C++ więc może od razu doradzilibyście jakiś programik - nie koniecznie z kompilatorem gcc, bo używam Dev-cpp.
    Dodam, że chciałbym sprawdzone rozwiązanie, ponieważ Tiny ma iść na stację lutowniczą :)

Dzięki, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3476601
    tprzemko
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Witam
    avrdude
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3481002
    kaczortrex
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    fajnie dzięki, chyba zrobię układzik taki jak proponujecie;

znacie jeszcze może jakieś fajne schematy samych slotów do wsadzania układów do programowania - z jakąś zasiłką, wzmacniaczem operacyjnym itp
  • REKLAMA
  • #5 3481141
    tprzemko
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Witam
    Te układy chyba troszkę się różnią. Wydaje mi sie że w pierwszym potrzeby jest konwerter usb-rs.
    Pozdrawiam
  • #6 3481355
    wojtkow
    Poziom 14  
    kaczortrex napisał:

znacie jeszcze może jakieś fajne schematy samych slotów do wsadzania układów do programowania - z jakąś zasiłką, wzmacniaczem operacyjnym itp

A po co takie dziwo - to jest programator ISP czyli In System Programming - dzięki temu rozwiązaniu programujesz uC bezpośrednio w docelowym układzie (oczywiście trzeba w nim przewidzieć standardowe złącze).
REKLAMA