logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Porównanie anten Santiago 1200, Texas, Colorado - czy warto zmienić z Alana 9Plus?

tomek_zg 22 Sty 2007 21:45 2415 6
REKLAMA
  • #1 3475668
    tomek_zg
    Poziom 12  
    Witam szanownych kolegów. Być może miał ktoś z Was okazję testować wśród wielu innych te właśnie anteny. Do tej pory miałem Alana 9Plus i nie narzekałem ale niestety uległa zniszczeniu. W związku z tym zastanawiam się czy warto zainwestować w inną-teoretycznie lepszą. Dodam że nie chodzi mi tylko o wymianę zdań typu "jest suszarka" bądź jej nie ma. Zależy mi na łączności ze stacją bazową choć nie ukrywam że dobrze jest też wiedzieć czy droga jest zablokowana czy nie i w miarę możliwości zareagować szybkim objazdem. Pomińmy temat instalacji samej anteny, w jakim miejscu na aucie itp itd. Tego nie trzeba mi tłumaczyć. Chodzi mi o konkretne porównanie tych typów anten ale nie czysto teoretyczne lecz w miarę obiektywne. Oczywiście pytanie rodzi się czy w ogóle warto inwestować i czy będzie znacząca poprawa w stosunku do Alana 9Plus. Za wszelkie zainteresowanie z góry dzięki.
    Pozdrawiam
    Tomek
  • REKLAMA
  • #2 3475747
    siekieraq2
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    A moze SIRIO 5000 Performer / Turbo.
  • REKLAMA
  • #3 3475894
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    A może to a może tamto. Z tematu nic konkretnego nie wyniknie. Jeśli chcesz sobie poczytać opinie to przejrzyj archiwa grupy pl.rec.radio.cb . Są tam opinie na temat wymienionych przez Ciebie anten.
  • REKLAMA
  • #4 3475919
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6165
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Radiotechnika - CB, KF, UKF, TV
  • REKLAMA
  • #5 3476330
    tomek_zg
    Poziom 12  
    dziękuję za odzew.
    nie jestem laikiem jeśli chodzi o CB. wydaje mi się że wyraziłem się dość jasno. Nie chodzi mi o opinie poszczególnych anten bo to nie problem żeby je odnaleźć. miałem nadzieję że może ktoś akurat miał okazję testować te anteny i będzie w stanie konkretnie odpowiedzieć. ciężko wybrać na podstawie doświadczeń różnych użytkowników. liczyłem po cichu że ktoś miał to szczęście testować je wszystkie. jednak zasadnicze pytanie wraca. czy będzie różnica w stosunku do alana 9plus.
    raz jeszcze dziękuję i cierpliwości. dopiero się tu rozkręcam więc wybaczcie wszelkie błędy.
    reprymendy mile widziane ;)
    :arrow: siekieraq2
    powiedz w jakich łącznościach sprawdza się Tobie ta antenka

pozdrawiam wszystkich

Dodano po 26 [minuty]:

ok
    może wyrażam się nie jasno jeśli tak to wybaczcie nowicjuszowi.
    Interesuje mnie odp. na pytanie którą z tych anten wybrać.
    nie różnią się za bardzo długością ani teoretyczną skutecznością.
    Wiadomo. Jeśli ktoś nie miał możliwości sprawdzenia ich wszystkich to nie odpowie na moje pytanie. Liczę że jednak znajdzie się ktoś kto miał je na mobilu.
    Zdaję sobie sprawę że ciężko będzie wybrać.
    Raz jeszcze proszę o sugestie.
    Dziękuję i pozdrawiam
  • #6 3476841
    szpara
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Między tymi antenami co wymieniłeś kolego o alanem 9plus będzie duża różnica.Wystarczy porównać ich długość.Ja osobiście używam santiago 1200 i jest rewelacyjna(dziś będzie w dziurce w dachu).Te anteny są jednymi z najlepszych, więc dużej różnicy między nimi nie zobaczysz.Bez względu na to którą wybierzesz, będziesz zadowolony.
  • #7 3478733
    tomek_zg
    Poziom 12  
    dzieki serdeczne. o taka odpowiedz mi chodzilo.
    potwierdza ona moje spostrzezenia. domyslalem sie ze pomiedzy nimi nie bedzie znaczacej roznicy natomiast teoria podpowiadala ze beda prawie o niebo lepsze od alana.
    raz jeszcze dzieki.
    pozdrawiam i zycze wielu dalekich lacznosci na nowo zainstalowanej santiago 1200 !!

Podsumowanie tematu

✨ Porównanie anten Santiago 1200, Texas i Colorado w kontekście wymiany z anteny Alan 9Plus wskazuje, że różnice między wymienionymi modelami są niewielkie, natomiast znacząca poprawa w stosunku do Alana 9Plus jest zauważalna. Anteny Santiago 1200, Texas i Colorado należą do grupy anten o wysokiej skuteczności i podobnej długości, co przekłada się na zbliżone parametry pracy. Użytkownicy potwierdzają, że inwestycja w którąkolwiek z tych anten przyniesie satysfakcjonujące efekty, szczególnie w łączności ze stacją bazową oraz monitorowaniu warunków drogowych. W dyskusji pojawiła się także sugestia rozważenia anteny Sirio 5000 Performer/Turbo jako alternatywy. Wnioski opierają się na praktycznych doświadczeniach, a nie tylko na teoriach czy opiniach z archiwów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA