logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop Toshiba Satellite M30-832-dyskietka serwisowa

Witoldol 22 Sty 2007 22:48 1858 7
REKLAMA
  • #1 3475997
    Witoldol
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Stałem się posiadaczem laptopa Toshiba Satellite M30-832, procesor inetel pentium centrino 1500MHz Banias Socket 479 mPGA, - działa tylko na 600MHz! Przestawainie w biosie nie działa, podobno trzeba zfleszować microcode płyty głównej. Czy mógłby ktoś pomóc aby laptop chodził z pełną prędkością? Byłbym wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3476027
    Witoldol
    Poziom 12  
    Na zasilaczu działa tak samo.
  • REKLAMA
  • #4 3476211
    rci
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    poszukaj trochę na forum to znajdziesz odpowiedź. W skrócie laptop w przeciwieństwie do komputera stacjonarnego, pracuje z taką prędkością jakiej aktualnie potrzebuje. Chodzi o oszczędzanie energii. Jeżeli uruchomisz program obciążający komputer to na pewno przyśpieszy. Najlepiej uruchom kalkulator i daj do obliczenia silnię (n!) z dużej liczby i wtedy sprawdź. !!!Nic nie flash-uj, bo uwalisz lapka!!!
  • #5 3476277
    Witoldol
    Poziom 12  
    Próbowałem nic nie przyśpiesza.
  • REKLAMA
  • #6 3477836
    Witoldol
    Poziom 12  
    Potrzebna dyskietka serwisowa do modelu Laptop Toshiba Satellite M30-832 , do fleszowania płyty głównej.
  • #8 3486243
    Witoldol
    Poziom 12  
    To nie była sprawa uaktualnienia biosu tylko musiałem zdobyć programik, który odblokowuje mnożnik płyty głównei. Udało się, procesor nie chodzi z częstotliwością 600 Mhz, a z 1500Mhz - tak jak powinien. Dziękuję wszystkim, którzy próbowali mi pomóc.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz laptopa Toshiba Satellite M30-832 z procesorem Intel Pentium Centrino 1500MHz Banias Socket 479 mPGA zgłosił problem z działaniem CPU jedynie na 600MHz, mimo ustawień BIOS. Wskazano, że laptop dynamicznie reguluje częstotliwość procesora w celu oszczędzania energii i przy obciążeniu powinien przyspieszyć, jednak w tym przypadku nie nastąpiła zmiana. Konieczne okazało się użycie specjalnego oprogramowania do odblokowania mnożnika płyty głównej, co pozwoliło na uzyskanie pełnej prędkości 1500MHz. Podano również linki do oficjalnych narzędzi do aktualizacji BIOS-u Toshiba Satellite M30, jednak problem nie dotyczył samej aktualizacji BIOS, lecz odblokowania mnożnika. Wspomniano także o potrzebie dyskietki serwisowej do flashowania płyty głównej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA