logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6103 - cały czas świeci klawiatura - lekkie zalanie

majster777 23 Sty 2007 11:53 1859 7
REKLAMA
  • #1 3477199
    majster777
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam problem z nokią 6103 w której wszystko działa po za podświetleniem klawiatury które nie chce w ogóle zgasnąć. Jak tylko włożę baterie to od razu klawisze się świecą. Jest po lekkim zalaniu i była płukana w spirytusie nic nie dało. Myśle że jest zwarcie
    Prosiłbym o pomoc
    Z góry dziękuję
    POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #2 3478159
    radioaktiv
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    proponuje jeszcze raz rozkrecic, i dokladnie wymyć w specjalnym srodku wyciskajacym wode z ukladow, ewentualnie dokladnie wyczyscic malym pedzelkiem benzyną ekstrakcyjną, nastepnie wygrzac specjalną stacją lutowniczą, określoną temperaturą, ale tą czynność radzę zlecić komuś kto się na tym zna, zbyt duza temperatura moze uszkodzić układ,
  • REKLAMA
  • #3 3478237
    majster777
    Poziom 11  
    A w jakiej temperaturze płytkę wygrzać bo to chyba jest bezołowiówka ????
  • #4 3478286
    kilupl
    Poziom 17  
    Okolo 380 - 420 stopni, nadmuch 3.5 - ale powiedz mi czy jest sens. Najpierw wrzuc ja do wanienki dobrze wykąp, wysusz i zobacz co sie bedzie dziac.
  • #5 3481018
    majster777
    Poziom 11  
    Drugi raz wykąpałem płytkę bardzo porządnie i nic nie dało. Mam pytanie w jakich okolicach grzać. Gdzie może być zwarcie ????

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

Znalazłem solucję, jest tylko problem gdzie można znaleźć te 2 tranzystorki bo prawdopodobnie one sa przyczyna.
    Może ktoś wie w jakich modelach sa takie same tranzystory lub gdzie można kupić
    Nokia 6103 - cały czas świeci klawiatura - lekkie zalanie
  • REKLAMA
  • #6 3481260
    kilupl
    Poziom 17  
    Wyciągnij z jakiegoś trupa bo kupowac to moze byc ciezko. Miernik w rękę i do dzieła!

Ale zanim zaczniesz szukanie to sprobuj je poprostu przelutować.
  • REKLAMA
  • #7 3481671
    mmzajcu
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Szukałem takich tranzystorków ze 3tygodnie i nie znalazłem. Wylutowałem klientowi zupełnie pozbywając się podświetlenia klawiatury. W tym momecie telefon nie był sprawny w 100% ale da się z niego korzystać i nie jest niepotrzebnie rozładowywana bateria.
  • #8 3497035
    majster777
    Poziom 11  
    Przelutowałem je ale nic nie dało. Nie mam pojęcie gdzie mogę je znaleźć. Poradził sobie ktoś z tym przypadkiem ?????

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Nokia 6103, w którym po lekkim zalaniu i płukaniu w spirytusie podświetlenie klawiatury świeci się cały czas i nie gaśnie. Podejrzewa się zwarcie w układzie podświetlenia. Zalecane jest ponowne rozkręcenie i dokładne oczyszczenie płytki specjalnym środkiem usuwającym wilgoć lub benzyną ekstrakcyjną, a następnie wygrzanie płytki w stacji lutowniczej w temperaturze około 380-420°C (bezołowiowa lutownica). Wskazano, że problem mogą powodować dwa tranzystory odpowiedzialne za podświetlenie, jednak znalezienie ich zamienników jest trudne. Próby przelutowania tranzystorów nie przyniosły efektu. Ostatecznie usunięcie tranzystorów wyłączyło podświetlenie, co pozwoliło na dalsze korzystanie z telefonu, choć nie w pełni sprawnego. Poszukiwania zamienników tranzystorów nie powiodły się, a użytkownik pyta o możliwe rozwiązania i źródła części.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA