Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

radmor 5412-palą się dwa bezpieczniki

roofy_1 24 Jan 2007 08:14 1299 3
    roofy_1
    Level 17  
    Witam!!
    Mam mały problem; na śmietniku znalalzłem radmorka 5412-oczywiście nie działającego; stan zewnętrzny idelany i w środku nieczego nie brakowało; przejrzałem forum i znalazłem przeróblę tego modelu Petermana-zastosowałem się do wszystkich zmian, powymieniałem zalecane elementy (w końcu jak mam go naprawiać to i tak od razu powymieniam potrzebne części); powymieniałem i pododawałem elementy na przedwzmacniaczu, płytch sterujących (płytki mam z jednym BD140). Oczywiście powymieniałem BDW93/94C działające w układzie Darlingtona i generlanie wszystko co się dało. Poskłądałem cały sprzęt do kupy, włączam i pali mi bezpieczniki. Ale żeby było ciekawie to BZ502 i BZ504. Czy ktoś mógłby poradzić mi co w tej sytuacji zrobić?
    Zaznaczam że wszystkie tranzystory są dobre bo je sprawdzałem po wylutowaniu
    Będę wdzięczny za cenne rady i uwagi
    _PREDATOR_

VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam
    Jeżeli pali te bezpieczniki, to na 100% jest spowodowane niewłaściwym montażem tranzystorów, ich zamianą lub izolacją od radiatora.
    Sprawdż dokładnie stopień mocy w nim tkwi uszkodzenie.
    roofy_1
    Level 17  
    Witam!!!

Quote:
    Jeżeli pali te bezpieczniki, to na 100% jest spowodowane niewłaściwym montażem tranzystorów, ich zamianą lub izolacją od radiatora.
    Sprawdż dokładnie stopień mocy w nim tkwi uszkodzenie.

Tranzystory są raczej dobrze zamontowane, zgodnie ze schematem i wskazówkami Petermana a jeśli chodzi o mocowanie BDW to w ogóle ich nie przykręcałem. W tym wypadku powodem zwracia są płytki sterowania?
    roofy_1
    Level 17  
    Witam!!!
    Wzoraj wieczorkiem jescze raz wszytsko sprawdziłem i niestety nic nie znalazłem; wszytskie tranzystory są w porządku; bez bezpieczników sprawdziłem napięcia (żeby nie spalić darlingtonów) i wszytsko jest ok
    Nie wiem co mam dalej robić
    Pozdr.