logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć twardy klej z płytki inwertera przy transformatorze?

lojes50 24 Sty 2007 10:25 1272 17
REKLAMA
  • #1 3481080
    lojes50
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    witam. mam problem z usunieciem kleju z płytki, kjej został uzyty do przyklejenia transformatora na płytce invertera i jest tak ..... twardy ze nie wiem jak go usnac. musze odkleic stary transformator zeby wlutowac nowy.

pomoze mi ktos w tym??

zdjecie z owym klejem znajduje sie w temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic673914.html#3477401
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3482031
    lojes50
    Poziom 10  
    bubu1769 napisał:
    Hmm ciężko :/ Ja bym próbował go ruszyć dwoma śrubokrętami po bokach ale to jest dość ryzykowne bo możesz w ten sposób uszkodzić płytkę.

hmmm ale zeby próbowac odczepic to od płytki musiałbym odlutowac transformator najpier od niej, a nie mozna bo jest wszystko zawalone jakims kitem :/
  • #5 3482388
    kaczmi
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    spróbuj pokruszyć go ucinakami powinno pomóc
  • REKLAMA
  • #7 3482677
    lojes50
    Poziom 10  
    bubu1769 napisał:
    a mógłbyś dać zdjęcie tej płytki od strony ścieżek ??

ścieżki sa po oydwu stronach :)

Dodano po 2 [minuty]:

kaczmi napisał:
    spróbuj pokruszyć go ucinakami powinno pomóc

a ucinakami tez nie bardzo chce sie to pokruszyc, jest obawa ze predzej peknie płytka niz ten klej :/, ale popróbuje
  • REKLAMA
  • #8 3482839
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2368
    można by spróbować podgrzać to małym palnikiem jak lutownica gazowa. Tan klej w końcu albo się stopi albo spali, tylko znowu albo będzie śmierdzieć jak diabli albo uszkodzą się inne elementy od temperatury :/
  • #9 3482868
    antek124
    Poziom 32  
    Ocena: 146
    bubu1769 napisał:
    można by spróbować podgrzać to małym palnikiem jak lutownica gazowa. Tan klej w końcu albo się stopi albo spali, tylko znowu albo będzie śmierdzieć jak diabli albo uszkodzą się inne elementy od temperatury :/

Nawet nie próbuj tego co radzi bubu1769 odradzam.Wystąpią powarzne problemy i uszkodzenia.
  • #10 3482880
    lojes50
    Poziom 10  
    bubu1769 napisał:

tez tak pomyslałem zeby podgrzac to zwykła lutownica i pomysł ten przyszedł mi do głowy dosc szybka ale jeszcze szybciej z niej uciekł własnie ze wzgledu na to ze mogłyby sie pouszkadzac inne czesci.
  • #11 3482896
    No name
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    ja kiedyś musiałem się dostać do trnzystora przepalonego i była podobna sytuacja, to podgrzałem we wrzątku kilka minut i klej zaczął robić się miękki i powoli można było go odrywać / ukruszać.

Dodano po 1 [minuty]:

p.s wg mnie to ten sam rodzaj kleju jaki masz na zdjęciu
  • #13 3482996
    No name
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    wystarczy przecież tylko tą częśc płytki z transformatorem zanurzyć we wrzątku, po po odklejeniu płuytę osuszyć suszarką do włosów

jeśli transformator jest padnięty to korozja dla nieo to najmniejszy pikuś i tak idzie do wymiany :P
  • #14 3483172
    lojes50
    Poziom 10  
    No name napisał:
    wystarczy przecież tylko tą częśc płytki z transformatorem zanurzyć we wrzątku, po po odklejeniu płuytę osuszyć suszarką do włosów

jeśli transformator jest padnięty to korozja dla nieo to najmniejszy pikuś i tak idzie do wymiany :P

no tak tylko z tym ze zebym uzyskał sprawny tranformator musze tez go wylutowac z takiej samej tylko w inny sposób uszkodzone płytki :)
  • #15 3483704
    embros
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Witam!
    Psiknij na płytkę gdzie jest klej np. kontaktem po paru sekundach klej powinien odejść bez problemu lekko go podwazając. Warunek klej jest typu glue.
    pozdrawiam
    Piotrek
  • #16 3484068
    lojes50
    Poziom 10  
    embros napisał:
    Witam!
    Psiknij na płytkę gdzie jest klej np. kontaktem po paru sekundach klej powinien odejść bez problemu lekko go podwazając. Warunek klej jest typu glue.
    pozdrawiam
    Piotrek

no nie niestety klej jest bardziej typu asfalt :) tylko twardszy :)

a jezeli chodzi o ten "kontakt" to co to jest za specyfik??
  • #18 3494291
    lojes50
    Poziom 10  
    zamykam temta.

bnajprostszym i najskutenczniejszym sposobem okazało sie bardzo delikatne wydrapywanie tego czegos. najlepiej nozykiem introligartorskim.

pozdrawiam i dzieki za doradzanie :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy usunięcia bardzo twardego kleju typu asfaltowego, którym przymocowany jest transformator do płytki inwertera. Klej jest na tyle twardy, że nie można łatwo odlutować transformatora bez uszkodzenia płytki. Proponowano różne metody: mechaniczne podważanie śrubokrętami, delikatne kruszenie ucinakami, podgrzewanie palnikiem lub lutownicą gazową, zanurzenie części płytki we wrzątku oraz użycie spraya Kontakt do czyszczenia styków. Podgrzewanie lutownicą zostało odradzone ze względu na ryzyko uszkodzenia innych elementów. Zanurzenie we wrzątku może zmiękczyć klej, ale istnieje ryzyko korozji. Spray Kontakt nie jest skuteczny wobec kleju asfaltowego. Ostatecznie najskuteczniejszą metodą okazało się bardzo delikatne wydrapywanie kleju nożykiem introligatorskim, co pozwoliło na bezpieczne odklejenie transformatora bez uszkodzenia płytki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA