logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips L6.2 - pulsujący, pozawijany obraz po naprawie przetwornicy

25maciek 24 Sty 2007 13:03 1847 11
REKLAMA
  • #1 3481530
    25maciek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    TV miał uszkodzoną przetwornicę w tradycyjny sposób ta opcja w której pada też mostek greca. Po jej naprawie okazało się że treść obrazu wygląda tak:
    - obraz pulsuje przy czym słychać charakterystyczne cykanie
    - obraz jest pozawijany z góry i z dołu
    - nie w pełni rozciągnięty V i H
    podstawiony moduł odchylania i trafopowielacz bez efektu.
    Proszę o pompc.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3481595
    25maciek
    Poziom 12  
    Bez układu odchylania na żarówce 60w B+ 150. podczas pracy nie zdążyłem sprawdzić bo niechcąco strzeliła mi przetwornica padł trazystor i dioda na 200V, zaraz naprawię i podłączę przetwornicę przez żaówkę.
  • Pomocny post
    #4 3481638
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Kondensator sieciowy do wymiany.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3481851
    ainog
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Wymień elektrolit za mostkiem przerywa końcówka.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3482111
    zebro
    Poziom 23  
    Ocena: 139
    Wymień też w przetwornicy BF ..., ale nie ten BF423. Tamtego teraz nie pamiętam, wkładam tam BF459.
  • #7 3482166
    25maciek
    Poziom 12  
    dziękuję zastosowałem sie do zaleceń wyminiłem 2*47uF siecowy 100uF i trazystor BF 487 jest lepiej ale przetwornicę mam zasilaną przez żarówkę 60W są napięcia ale w głośnikach słychać piszczenie ok. 2kHz.

Dodano po 55 [minuty]:

telewizor działa ale zeby go włączyć muszę dotknąć czymś metalowym elektrolitu sieciowego wtedy przetwornica się wzbuda i telewizor się włącza. co jest tego przyczyną?
  • #8 3483360
    junak
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Spróbuj innego tranzystora w przetwornicy , kiedyś takie kupiłem co w niej nie startowały choć w innych sprzętach działały.
  • Pomocny post
    #9 3483396
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2277
    Wstaw tranzytory w przetwornicy takie jak mają być OTVC Philipsy nie lubą zaminników ekstremalne warunki pracy.
  • #10 3484837
    SERWISRTVBELCHATOW
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    czy ten tv ma płytke foni równoległej jesli tak to gdzie wpiete jest jej zasilanie? bo jesli pod głowice to bład i wtedy trzeba pod c 2524 tam jest 14v i przez stabilizator 12v i do foni a swoja droga wstawiaj takie tranzystory jak były
  • Pomocny post
    #11 3485158
    zebro
    Poziom 23  
    Ocena: 139
    W przetwornicy obok tranzystora klucza należy zastosować diodę zenera na 15V. W niektórych modelach fabrycznie montowano te zenerki na 12v, co właśnie utrudniało start przetwornicy. Później producent wprowadził tą zmianę,może akurat masz tam diódkę na 12V.Pozdrawiam.
  • #12 3486522
    25maciek
    Poziom 12  
    witam
    telewizor działa, właściwie naprawiłem go dzięki waszym podpowiedziom bo nie wpadł bym na to żeby wymienić zenerkę 15V dobrą na (dobrą ale orginalną) post kolegi zebro był bardzo trafny.
    pozdrawiam i dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Po naprawie przetwornicy w telewizorze Philips L6.2 pojawiły się problemy z obrazem: pulsowanie, charakterystyczne cykanie, zniekształcenia obrazu (pozawijany z góry i dołu) oraz niepełne rozciągnięcie w pionie i poziomie. Wymiana modułu odchylania i trafopowielacza nie przyniosła efektu. Diagnostyka wskazała na konieczność wymiany kondensatora sieciowego oraz elektrolitu za mostkiem prostowniczym, a także tranzystora w przetwornicy (zastosowano BF487 zamiast BF423). Zauważono także, że przetwornica wymagała zasilania przez żarówkę 60W, a do jej poprawnego startu konieczne było dotknięcie metalowym przedmiotem elektrolitu sieciowego. Zalecano stosowanie oryginalnych tranzystorów Philipsa oraz montaż diody zenera 15V obok tranzystora klucza, gdyż fabrycznie montowane zenerki 12V utrudniały start przetwornicy. Po wymianie zenerki na oryginalną 15V telewizor zaczął działać poprawnie, a problem z uruchamianiem został rozwiązany. Dodatkowo poruszono kwestię zasilania płytki foni i stabilizatora 12V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA