logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak zrobic tani ,prosty i dobry wzmacniacz samochodowy

Marcinul1 24 Sty 2007 16:17 4581 5
REKLAMA
  • #1 3482271
    Marcinul1
    Poziom 11  
    panowie pomuzcie jestem moze i troche tempy ale nie moge sie polapac na tych schematach ideowych i prosilbym bardzo o podrzucenie jakis linku czy czegos zeby zrobic tanio wzmachol do auta jakies szczególowe zdjecia krok po kroku no zeby wiecie dziecinnie proste to bylo jak by to powiedzial fachowy elektronik. z góry dziekuje za pomoc i jestem wdzieczny
  • REKLAMA
  • #2 3482609
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Witam! prosto i fachowo: kupic fabryczna konstrukcje.
    Nawet niemysl o budowaniu wzmaka smaodzielnie i to samochdowego! Nawet nie "tepi" sami raczej nie biora sie za robieie wzmakow samochodowych. Obudowa, przetwora, odrowadzanie ciepla, odspeganie, filtracja, masy itp utd to nie da rady zrobic ot tak. tzreba albomiec duzo czasu albo para lat doswoadczenia i kikadziesait samodzielnych konstrukcji juz za soba..
  • REKLAMA
  • #3 3483884
    rafish
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    popieram przedmowce, jeszce do tego dolicz koszt zrobienia takiego wzmaka....
    teraz juz nie bardzo oplaca sie naprawiac co niektore konstrukcje, a coz dopiero budowa czegos takiego od podstaw
  • REKLAMA
  • #4 3484682
    bodzio1587
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Marcinul1 napisał:
    panowie pomuzcie jestem moze i troche tempy ale nie moge sie polapac na tych schematach ideowych i prosilbym bardzo o podrzucenie jakis linku czy czegos zeby zrobic tanio wzmacniacz do auta jakies szczególowe zdjecia krok po kroku no zeby wiecie dziecinnie proste to bylo jak by to powiedzial fachowy elektronik. z góry dziekuje za pomoc i jestem wdzieczny

Witam.
    Chciałbyś tani, prosty i dobry wzmacniacz. Po pierwsze zależy co rozumiesz przez słowo tani, bo dla jednego to będzie 100zł, a dla innego 1000zł. Po drugie sam sobie zaprzeczasz, bo nie można zbudować taniego, a zwłaszcza prostego i w dodatku dobrego wzmacniacza. Najlepsze rozwiązanie to kupić używany i sprawny i to Ciebie najtaniej wyniesie, co prawda prosty to on nie będzie, ale będzie dobry. Tylko patrz co kupujesz, lepiej dołożyć i kupić jakiś firmowy, niż Made nie wiadomo co. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3484724
    ojciec10
    Poziom 20  
    Ocena: 113
    Ja proponuję Koledze, jakąś tanią, prostą kostkę samochodową np. TDA1562BQ która kosztuje około 25pln + 3 kondensatorki 4700uF czyli koszt nastepnych 5pln + 2 konednsatorki 100nF + jeszcze kilka rezystorków.... Powinno wystarczyć.... Ale wiadomo koszt złożenia czegoś ma sie odwrotnie proporcjonalnie do ilości posiadanego złomu w domu:)
    Pozdrawiam
  • #6 3484893
    kordan11
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    ja bym zaproponował kostkę TDA8571J (około 20zł), dotego laminat dwustronny, kilka kondensatorów i rezystorów, kostka ISO, jakiś radiator ew. wentylator (ja mam mały radiatorek i wentylator 40mm i ładnie chłodzi)
    całość konstrukcji powinna zamknąć sie w 50zł
    schemat i wzory płytki dwustronenej są w nocie katalogwej
    http://alfa.iele.polsl.gliwice.pl/elenota/Philips/tda8571j_2.pdf

PS: zasilanie mam prosto z akumulatora
REKLAMA