logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool FL 243 - Czy krzyżak bębna na śrubach pasuje?

krzysiek_1222 24 Sty 2007 21:50 5896 10
REKLAMA
  • #1 3483839
    krzysiek_1222
    Poziom 2  
    Witam
    mam pytanie czy ten krzyzak http://www.czesci-agd.pl/index.php?pid=1135&cid=50&p= bebna bedzie pasowal do pralki Whirlpool model FL 243

pytam poniewaz w orginale ten krzyzak jest umocowany na nitach, a tez z oferty na srubach - czy beben bedzie odpowiednio wywazony przy takim mocowaniu.

Ewentualnie mam pytanie czy mozna gdzies dostac sam swozen bez krzyzaka, czy jest to moze calosc?

pozdrawiam serdzecznie
    Krzysztof J.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3483885
    andrzej1959
    Specjalista AGD
    Ocena: 814
    Cześć.
    To jest dobry krzyżak. Nity trzeba rozwiercić i przykręcić krzyżak tymi śrubami.
  • REKLAMA
  • #3 3483889
    Schizma
    Poziom 20  
    Ocena: 225
    co sie stało ze starym wałkiem??
  • REKLAMA
  • #4 3483926
    krzysiek_1222
    Poziom 2  
    czesc,

stary wałek sie wyrobił i łozysko ma dobry 1mm luzu.

odnosnie wałka - czy da sie go wyjąć z krzyzaka i "dotoczyć" taki sam czy jest on moze wprasowany tam na stałe?
  • Pomocny post
    #5 3484223
    luk_jag
    Specjalista AGD
    Ocena: 257
    Najprościej to naspawać kilka punktów na osi (w miejscu gdzie się wyrobiła)następnie podpiłować aż do momentu żeby łożysko ciasno wchodziło.

Inaczej sprawa wygląda jak wytarła się bieżnia po której chodzi simering.
    Pozdrawiam

Aha, wałek ten jest tam na stałe.W gre wchodzi albo to co napisałem wyżej albo wymiana krzyżaka
  • Pomocny post
    #6 3484240
    zbyszeks0
    Specjalista AGD
    Ocena: 239
    Przykręc krzyżak śrubami.Ja dodatkowo zalewam nakrętki klejem distal.Wałek jest na stałe.Dotoczyć można ale ja robię to tylko gdy nie ma dostępnych krzyżaków.Łożyska załóż PPL i tylko zz .Pamiętaj o dobrym simeringu (najlepiej oryginał).Powodzenia
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3484244
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1400
    Spawanie punktów powoduje iż krzyżak nie obraca się w osi i bardzo szykbo wysiada uszczelka i łożyska
    Przy odejmowaniu krzyżaka od bębna proponuje skorzystać z wiertarki i za jej pomocą rozwiercić nity nie uszkadzając bębna
    Powodzenia
  • #8 3484271
    luk_jag
    Specjalista AGD
    Ocena: 257
    Zbych034 napisał:
    Spawanie punktów powoduje iż krzyżak nie obraca się w osi i bardzo szykbo wysiada uszczelka i łożyska
    Przy odejmowaniu krzyżaka od bębna proponuje skorzystać z wiertarki i za jej pomocą rozwiercić nity nie uszkadzając bębna
    Powodzenia

Daje rok gwarancji i jeszcze nie miałem reklamacji ale napewno lepszym rozwiązaniem jest montaż nowego krzyżaka.
  • #9 3484394
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1400
    Aby spawać trzeba mieć czym a przy szlifowaniu wprawę aby to dobrze zrobić Jak trzeba korzystać z czyjejś pomocy to często nowy krzyżak wychodzi taniej.
    Ostatnio bęben spawałem migomatem (pierwszy raz spotkałem taki przypadek iż podczas wirowania się rozpadł a pralka była markowa) Nowy był strasznie drogi i na zamówienie Wszystko trzeba policzyć oszacować siły i wybrać najlepsze rozwiązanie
    Pozdrawiam
  • #10 3487824
    Schizma
    Poziom 20  
    Ocena: 225
    u mnie stało się podobnie, tylko luz był troszkę mniejszy...rozwierciłem nity, zaniosłem krzyżak do tokarza, namoletował wałek i po sprawie...nie polecam spawania, gdyż bieżnia pod siemering jest wykonana z brązu, czy też mosiądzu, bardzo łatwo uszkodzic...

Dodano po 1 [minuty]:

jeżeli śruby, to tylko nierdzewka...nakrętki samokontrujące.
  • #11 3487952
    krzysiek_1222
    Poziom 2  
    dzieki wszystkim za pomoc!

byłem dzis w sklepie kupiłem krzyzak, wywaliłem nity i jak narazie działa swietnie.

Pozdrawiam, Krzysiek J.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat dopasowania krzyżaka bębna montowanego na śrubach do pralki Whirlpool model FL 243, gdzie oryginalny krzyżak był przymocowany na nitach. Potwierdzono, że krzyżak na śrubach jest odpowiedni, jednak nity należy rozwiercić, a nowy krzyżak przykręcić śrubami, najlepiej nierdzewnymi z samokontrującymi nakrętkami. Wałek jest wprasowany na stałe w krzyżak, więc jego wymiana wymaga specjalistycznej obróbki, np. napawania i szlifowania, choć spawanie punktowe nie jest zalecane ze względu na ryzyko uszkodzenia uszczelki i łożysk. Alternatywnie można wymienić cały krzyżak. Zaleca się stosowanie oryginalnych simeringów i łożysk PPL. Wymiana krzyżaka na nowy jest często bardziej opłacalna niż naprawa wałka. Autor potwierdził skuteczność takiego montażu po zakupie krzyżaka i usunięciu nitów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA