logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka pdh 585 dafne. Po włączeniu i nabraniu wody nie obraca bębna.

gtx3 24 Sty 2007 22:43 2207 7
REKLAMA
  • #1 3484182
    gtx3
    Poziom 1  
    witam
    mam mały problem z pralką pdh 585 po włączeni i nabraniu wody nie obraca bębnem rusza tylko kilka cm 2-5cm i staje jakby silnik n ie miał siły przekręcic prania natomiast jak wezmę na odwirowanie silnik obraca szybko tak jak zawsze nie wiem czy to nir wina programatora poniewaz jakby był troche ciepły i zdaje mi się że wydobywał się zniego dymek wyjołem go i napewna sa wypalone styki i kostka na 8b i8h i po drugiej stronie 1h 1bale te dwa ostatnir mało czy może być wina programatora że nie obraca pranie na wirowaniu wszystko ok
  • REKLAMA
  • #2 3484266
    lord232!
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Tak może być to wina programatora.Pozd
  • REKLAMA
  • #3 3484497
    kzbyszek
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Może to tylko silnik programatora.Zobacz czy pralka wykonuje jakieś czynności jak przekręcisz programator ręcznie na inne pozycje.
  • REKLAMA
  • #4 3484534
    robsone
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Witam.
    Na 100% programator do wymiany.
    No chyba że umiesz go naprawić.
    Temat był już wałkowany.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 3484825
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1615
    Witam
    Przed wymianą programatora sprawdż dokładnie silnik(kostka łączeniowa,uzwojenia),ponieważ wypalone styki mogą być tylko skutkiem,natomiast przyczyną może być silnik.Tam jest silnik klatkowy i osobne uzwojenia prania(wolne obroty) i wirowania(szybkie obroty).Najlepiej silnik sprawdż poza instalacją pralki(na krótko).
  • #6 3484882
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1415
    Programator w większości przypadków da się naprawić Jak coś to pisz na pw
    Pozdrawiam
  • #7 3502907
    byrwa wojciech
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    nadpalają się styki programatora(można to naprawić bez większego problemu)-ewentualnie nowy,koszt ok.160.00 zł
  • #8 3503620
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Pralka PDH 585 po nabraniu wody nie obraca bębna, silnik rusza tylko na kilka centymetrów i zatrzymuje się, natomiast podczas wirowania działa prawidłowo i szybko. Problem może wynikać z uszkodzonego programatora, który wykazuje oznaki przegrzania i wypalonych styków. Zaleca się sprawdzenie silnika, zwłaszcza uzwojeń i kostki łączeniowej, gdyż uszkodzone styki mogą być skutkiem, a nie przyczyną problemu. Silnik klatkowy posiada osobne uzwojenia do prania (wolne obroty) i wirowania (szybkie obroty). Programator można naprawić lub wymienić, koszt nowego to około 160 zł. Przed wymianą programatora warto przetestować silnik poza instalacją pralki oraz sprawdzić działanie programatora na innych pozycjach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA