logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig CUC4511 - brak regul. jaskrawości nasyc. i kontrastu

bemar 24 Sty 2007 23:45 1200 6
REKLAMA
  • #1 3484423
    bemar
    Poziom 2  
    Witam wszystkich,
    Grundig CUC4511 - Sydney, telewizor leciwy ale mógłby jeszcze troszkę popracować, był problem z kolorami ale po wymianie TDA3505 wróciły do "normy", piszę w cudzysłowiu bo wszystko jest bardzo przejaskrawione i brak jest regulacji jaskrawości nasycenia i kontrastu, cała reszta działa ok. Nie mogę znaleźć przyczyny, a może ktoś z was spotkał się z taką usterką.
    Pozdrawiam i proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3484526
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    A czy te nastawy zmieniają się w trakcie regulacji na procesorze(napięcie od-do)?
  • REKLAMA
  • #3 3488753
    bemar
    Poziom 2  
    Nie zmienia się nic w trakcie regulacji, na procesorze są cały czas takie same napięcia, czyli mam rozumieć że jest do wymiany?
  • REKLAMA
  • #5 3505800
    bawa
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    pamięć podstawiona, został chyba tylko procek a ja już mam go dość i pownie dam sobie spokój:-(((
  • REKLAMA
  • #6 3506786
    Zdzisław Osmulski
    Poziom 30  
    Ocena: 14
    Jaki tam jest procesor i na których pinach mierzysz te zmiany?
  • #7 3508892
    MUGOL 2
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Jeżeli sobie dobrze przypominam / bo nie mam w tej chwili od niego schematu/ to jest tam układ TDA8442/regulator koloru,jaskrawości i kontrastu/ sterowany szyną I2C.One też potrafią padać.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Grundig CUC4511 Sydney po wymianie układu TDA3505 kolory wróciły do normy, jednak obraz jest przejaskrawiony, a regulacje jaskrawości, nasycenia i kontrastu nie działają. Podczas pomiarów napięć na procesorze nie obserwuje się zmian w trakcie regulacji, co sugeruje uszkodzenie procesora lub układu sterującego. Sprawdzono również pamięć, która została wymieniona bez efektu. Podejrzewany jest układ TDA8442, pełniący funkcję regulatora koloru, jaskrawości i kontrastu, sterowany magistralą I2C, który może być uszkodzony i powodować brak reakcji na regulacje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA