Po pierwsze dzieki za szybka odpowiedz.
Niestety zamiast sprawdzic po przyjsciu posta poszedlem sobie uderzyc w kimono :sm5: , a rankiem nastepnego dnia elektroda juz nie dzialala :sm1:
Moje (nie)zaawansowanie w elektronice moze byc bariera, chociaz lutownice trzymam(lem) raczej pewnie. Teraz odszedlem od "twardego" na rzecz programowania - studia i praca, a lubie to i to najlepiej polaczone

.
Mysle o zastosowaniu szybkich kart RS (np do 912kbit a moze i wiecej).
Po przejsciu przez koder sa latwejsze/pewniejsze do przeslania droga optyczna. Do predkosci zwyklego RS-a 115.2kbit moznaby zastosowac uklady do IRDA (max 4Mbit, z tym ze chyba albo 115.2k albo 4M, bez posrednich predkosci).Z tego co sie orientuje IRDA ma inne kodowanie. Z tym ze uklady chyba raczej nie sa takie latwe do zdobycia, no i raczej ceny nie te. Oczywiscie moge sie mylic.
Co do przesylu danych "via optica"

to zaczalem realizowac projekt Ronja 10Mbit
http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~clock/twibright/ronja/.
Wydaje sie w miare latwy do wykonania (dlatego sie podjalem wykonania), ale tez jest na sztywno 10Mbit(ethernet). Ale myslalem wczesniej (i teraz tez) o rozwiazaniach o mniejszej przeplywnosci, co daloby mniejsze wymagania co do elementow. Co do programowania prockow to jeszcze nigdy zadnego nie programowalem, a PLD to jeszcze wieksza magia. Generalnie programowanie jest moim "chlebem powszednim", ale raczej nie musze optymalizowac mojego softu na tak niskim poziomie. Kod maszynowy to ja pamietam jedynie z czasow komodorka 64 i tez wlasciwie tylko "liznalem" temat :? (eeech to byly czasy

), trzeba programowanego proca po prostu znac.
Jezeli znasz dokladnie zasady tego kodowania (dekodowania) to moze jest jakas szansa zeby to zrobic na bramkach i przezutnikach

? Jest jeszcze kwestia edukacyjna

z checia bym sie czegos nauczyl. A doswiadczenia nigdy za duzo przy naszym rynku pracy.
Zasoby internetu przegladalem juz od dluzszego czasu i albo zle szukam albo przeoczylem albo po prostu nie ma czegos takiego

(...dziwne...)
Moze sa inne mozliwosci ? Jakies sugestie ?
Jak robilem jakis czas temu proby ze zwyklym RS: RS->LED->Fototranzystor->RS nie wyciagnalem wiecej niz pare kilobit(dokladnie nie pamietam 9600???), nawet "face to face". Moze uzyty fototranzystor po prostu byl za wolny? Niestety braki teoretyczne
Ufff ale sie rozpisalem, na razie moze skoncze...
Pozdrawiam.