logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz mocy na TDA2030 i BD911/912 Tanio i prosto, ale..

smoker 25 Sty 2007 14:30 5758 4
REKLAMA
  • #1 3486079
    smoker
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Witam, chciałbym zbudować końcówkę mocy według schematu http://www.arczer.neostrada.pl/a070.htm. Tutaj zwracam się z prośbą do doświadczonych elektroników o wyjaśnienie paru spraw. Z góry mówię że wiem że te 200W to bajka, ale 80 - 100W na 8Ohm wystarczy :)

1. Dlaczego z zasilacza nie jest wyprowadzona masa? Nie powinno być tak, że wzmacniacz zasilany jest symetrycznie z podłączoną masa z zasilacza?

2. Czy BD911/912 będą się nadawać do tego układu?

3. Jak przystosować układ do zasilania symetrycznego ±48-50V (tylko takim zasilaczem dysponuję). Wydaje mi się, że konieczna będzie wymiana rezystorów 2,2Ω w obwodzie zasilania TDA2030 tak, by spadek napięcia uchronił te scalaki przed spaleniem. Jeżeli dobrze myślę, to jakie wartości rezystorów należałoby tam wstawić? Wymiana jakich jeszcze elementów będzie konieczna? Które rezystory powinny mieć większą moc?

4. Dlaczego bazy tranzystorów są podłączone do zasilania, nie do wyjścia TDA2030? To tak powinno być?

Przepraszam że zasypuje tak pytaniami, ale z samego schematu nie potrafię nic wywnioskować, taki praktyk ze mnie ;) Będę bardzo wdzięczny za wszelka pomoc. Jak tylko wszystko będzie wyjaśnione zaprojektuję płytkę i wrzucę na forum aby wszyscy mogli skorzystać :)

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3486688
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Pierwsza sprawa, w tytule jest TDA2003 a na schemacie TDA2030 i o taki wzmacniacz chodziło.
    1. Bo ten wzmacniacz prawdopodobnie był projektowany do pracy z transformatorem z pojedynczym uzwojeniem, który można tanio dostać z odzysku. Poczytaj to:
    http://www.silversound.info/patda.html#index.html
    2. Tak.
    3. Te rezystory nie uchronią wzmacniacza przed spaleniem, maksymalne napięcie zasilania układu nie może przekroczyć maksymalnego napięcia zasilania TDA, czyli nie możesz zasilać tego układu napięciem większym niż ±22V (chyba tyle jest maksymalnie dla TDA2030A, dla TDA2030 chyba nawet ±18V, sprawdź w notach katalogowych). Te 44V to maksymalne całkowite napięcie między + a -.
    4. Bo ten wzmacniacz działa bardzo dziwnie. Kiedy TDA stara się zwiększyć napięcie wyjściowe, wtedy "przywiera" wyjście do plusa zasilania, w wyniku czego przepływa prąd przez rezystor 2,2 oma. Kiedy spadek napięcia na rezystorze 2,2 oma osiągnie 0,7V, otwiera się tranzystor i to on przejmuje na siebie prąd, który ma płynąć przez głośnik w danym półokresie syngału.
  • REKLAMA
  • #3 3487498
    smoker
    Poziom 18  
    Faktycznie, literówka, poprawiłem.
    Co do zasilania to myślałem ze na tych rezystorach ma wystąpić zgodnie z prawem ohma spadek napięcia, chroniąc wzmacniacz. A można by zrobić to tak aby napięcie na TDA było stabilizowane, np +-15V a na tranzystory te +-50V? Końcówka jest przewidziana do fabrycznego sprzętu gdzie dysponuje tylko trafem o tym napięciu. Propozycja zmian w układzie w uproszczeniu jest na poniższym obrazku. Czy to ma racje bytu? Z tego co mi wiadomo to po wstawieniu stabilizatora prąd za nim nie jest mniejszy od prądu w wypadku gdyby go nie było, a różnica mocy idzie w ciepło, wiec spadki na tych rezystorach 2.2Ohm będą takie same jak bez stabilizacji, np układ pobiera 1A przy 15V za stabilizatorem. Przed stabilizatorem jest 30V, mimo to prąd też wynosi 1A, więc różnica mocy wynosi P1=30V*1A=30W P2=15V*1A=15W 30W-15W=15W mocy traconej w stabilizatorze. (jeśli piszę źle to proszę o sprostowanie :))
    Pozdrawiam!

Wzmacniacz mocy na TDA2030 i BD911/912 Tanio i prosto, ale..

Jeśli to nie zda egzaminu to jaki układ polecalibyście mi jako końcówka mocy 80-100W na 8Ω przy zasilaniu symetrycznym ±48V? Naprawiając oryginalna końcówkę mocy spaliłem 3 pary tranzystorów mocy (2N3773 po 15zł :/ ) po czym zrezygnowałem z naprawy. Kupiłem jabela J-35 - też wyleciała końcówka (ale to z mojej winy już) i też zrezygnowałem. Szukam teraz jakiegoś taniego sposobu jak ożywić ten sprzęcik (wzmacniacz do gitary basowej LDM), żeby pchnąć na allegro i mieć święty spokój :P
  • REKLAMA
  • #4 3488890
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Teraz przez te rezystory w ogóle prąd nie przepływa. Jeśli już to należałoby podłączyć wejścia stabilizatorów do baz tranzystorów. Ale wątpie żeby to działało jak należy.
    Najlepiej byłoby naprawić stary wzmacniacz i najtaniej. Do takiej mocy i napięcia zasilania ciężko dopasować jakiś scalak, TDA7250 nadawałby się ale to napięcie to już na granicy wytrzymałości... STK są drogie i niepewne. BD911 i BD912 i tak są słabe jak na 100W, musiałyby mieć idealne chłodzenie i będą zupełnie bez zapasu.
    Proponuję jednak uruchomić oryginalną końcówkę mocy, przestrzegając wszystkich zasad pozwalających uchronić tranzystory przed spaleniem przy uruchamianiu. Np. odpowiednie żarówki w szeregu z zasilaniem albo w szeregu z transformatorem, albo rezystory na zasilaniu. Ja tak uruchamiam wzmacniacze i przeważnie wszystko gra.
    Ewentualnie TDA7293. Napięcie odpowiednie, ale tylko na 8 omach mógłby pracować, czyli w sumie pasuje. Tylko TDA też może ci się spalić przy uruchomieniu, jak będzie jakiś błąd i znowu straty. A te 2N3773 to strasznie drogo kupujesz.
  • #5 3490454
    smoker
    Poziom 18  
    Dzięki za poradę :) Co do cen to w moim sklepie elektronicznym (jedyny jaki mam "w zasięgu") to raczej nie ma się co dziwić skoro BD911 kosztuje 4,5zł a opamp TL072 3zł :/
REKLAMA