logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak mierzyć prąd silnika w zdalnie sterowanym aucie na ATMega8535?

mafioso_corleone 25 Sty 2007 15:27 1182 4
  • #1 3486342
    mafioso_corleone
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.
    Przerabiam sobie autko na zdalne sterowanie tak zeby omijało przeszkody itp na bazie ATMega8535, juz mam w sumie wszystko gotowe, ale problem sprawia mi silniczek napędzający. Nie mam pojęcia co to jest za ustrojstwo. Żadnych oznaczeń (autko jakieś koreańskie chyba ale wielkie). Strasznie mocny jest ten silnik. I tu mam kilka pytań:

1. Czy mierząc go multimetrem (prąd), mam wybrać prąd stały czy zmienny? Wiem że pytanie lamerskie ale nigdy nie mierzyłem prądu silnika a fakt iż posiadają one uzwojenia kojaży mi się z cewką, a cewka z prądem zmiennym.

2. Jak to jest że gdy zrobiłem z potencjometru regulator napięciowy, silniczek albo kręcił się pełną parą, albo wogule nie działał.

3. Jak wyeliminować nadmierne grzanie się tego potencjometru (100kΩ).

4. Gdy podłączyłem szeregowo z silniczkiem rezystor 100Ω to silnik się nie kręcił (sprawdzałem na 5V i 12V) why? myślałem że taki mały opór nie powinien w zasadzie nic zmienić.

5. Czy są inne sposoby na regulację prędkości obrotów silniczka? Najprostrzy, działający, nieskomplikowany, tani :)

Pozdrawiam.
  • #2 3486400
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3486412
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam.
    Ad1) Należy wybrać pomiar prądu stałego łącząc amperomierz w szereg z silnikiem.
    Ad2) Nie można stosować samego potencjometru bo za duża moc się na nim wydzieli (będzie się mocno grzał) a rezystancja nie pozwoli na płynną regulację.
    Ad4) Silnik ma rezystancję rzędu pojedynczych Ω, więc podłączając rezystor 100Ω napewno nie ruszy.
    Ad3) i Ad5) Aby regulować szybkość obrotów najprościej kupić stabilizator LM317 http://www.elenota.pl/d.php?pid=90714&pdf=74809
    Na stronie 1 (Standard Application) masz schemat połączeń. Wartość R1 musi wynosić 240Ω, R2 to potencjometr służący w Twoim przypadku regulacji szybkości silnika. Koszt LM317 to ok. 1PLN. Pozdrawiam.
  • #4 3486492
    mafioso_corleone
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Krzychu7 - Jaki potencjometr powinienem zastosować do tego schematu z LM317?

aha i jeszcze jedno. Gdzie na tym schemacie jest minus Vin ?

Widze ze jest jedno wejscie i dwa wyjscia
REKLAMA