logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Compaq Thin Client T20 obsłuży dysk 2,5 lub system z pendrive?

Venom007 25 Sty 2007 15:32 7078 43
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy na Compaq Thin Client T20 da się zainstalować system z dysku 2,5 cala albo uruchomić go z pendrive'a zamiast używać wbudowanego WinCE?

Nie, z tego terminala nie zrobisz zwykłego PC z normalnym systemem z dysku 2,5 cala ani z pendrive’a, bo to terminal, a nie klasyczny komputer; w tym modelu działa na stałe WinCE zapisany w urządzeniu, a terminal zwykle startuje sesję z serwera [#3490246][#3490315] Boot z USB/dysku jest mało prawdopodobny, bo takie konstrukcje zwykle nie mają odpowiedniego wsparcia BIOS/MBR do uruchamiania z nośników [#3490362] Możliwa jest czasem podmiana WinCE na Linuksa, ale nie zawsze i raczej tylko na mniej popularnych dystrybucjach, więc nie licz na Ubuntu/SUSE/Fedorę [#3490632] Do internetu, muzyki i prostych filmów WinCE 6.0 albo XP Embedded mogłyby wystarczyć, ale nie na tym konkretnym terminalu bez ograniczeń sprzętowych i programowych [#3497069][#3490315]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 3486362
    Venom007
    Poziom 27  
    Ocena: 37
    Witam chce sobie kupić terminal zeby miec taki malutki i cichy PC tylko nie znam sie na terminalach zabardzo i mam pytanie czy na tym terminalu:

Terminal COMPAQ Thin Client T20
    Procesor: 300Mhz Geode GX1 zintegrowany,
    Pamięć: 32MB Flash-ROM, 64MB SDRAM na płycie (Możliwość rozbudowy do 256mb - SODIMM),
    Grafika: Shared Video Memory (UMA), Maksymalna rozdzielczość
    1280x1024 pixeli,
    1x VGA D-Sub,
    4x USB Typ A,
    2x Audio (Wyjście AC97 44100khz 16bit stereo oraz mikrofon) - Jack 3.5mm,
    1x Zasilanie 5V,
    1x LAN RJ-45 10Base-T/100Base-TX Ethernet, Fast Ethernet

System Microsoft Windows CE 4.0
    IE 5,5

czy bedzie mozna do niego podłączyc dysk 2,5? jesli nie to czy jak podłącze tam pendriva to czy bede mugł na nim zainstalowac windowsa? albo jakas wersje linuxa graficznego ? (instalowanie windowsa na pendrive jest juz obcykana:)
    jak ten terminal bedzie chodzil z internetem? wiem ze to nie stacjonarny Pc ale ja nie wymagam duzo: serfing po stronkach , jakis komunikator (gg), muzyka jeszcze teledyski czy ten terminal bedzie sie sprawował ok ? czy po jednym wieczorze na nim dostane szału? ile mozna dac kasy za taki terminal ? jeszcze w konfiguracji pisze ze posiada system (System Microsoft Windows CE 4.0 IE 5,5) to gdzie on jest wgrany? jak on wyglada niestety nie mam o tym pojecia ale mam nadzieje ze mi ktoś powie co i jak :) pozdrawiam i czekam na odp
  • REKLAMA
  • #2 3486476
    Kolos666
    Poziom 12  
    To może zapodaj link do jakiejś strony z tym, do aukcji na allegro czy coś ??
  • #3 3486614
    Venom007
    Poziom 27  
    a po co link? wszystkie informacje sa chyba napisane?
  • #5 3487549
    Kolos666
    Poziom 12  
    Cytat:
    a po co link? wszystkie informacje sa chyba napisane?

Ale ja nie wiedziałem co to jest, można na to normalnie zainstalować system i to działa jak kompurer ?? bo właśnie szukam takich małych bezszelestnych komputerków, np do połączenie pod TV zeby filmy przez sieć oglądać, i takie tam bajery ;]
  • #6 3490220
    Venom007
    Poziom 27  
    Kolos666 to właśnie usiłuje sie dowiedziec :) Kolega szuka czegos podobnego :) tylko ja bym chcial na tym troche po internecie posmigac, posluchac muzyki, jakis filmik i jakis komunikatorek :)

Kolos666 kolega chyba nie podlaczy terminalu do TV bo terminal nie ma AGP bo jedynie karta z TV-outem pozwoli podlaczyc terminal do TV ale wątpie zeby jakis terminal mial takie złącze:/

kysiucom znam ta aukcje :) ale nie wiem ile taki terminal jest warty bo niekiedy cena z allegro przebija 3x cene standardowa:/

ale oczywiscie ram byl by wsadzony max czyli 256 :) czy na tym da sie troche podzialac?

Wiec czy mugłby nam powiedziec jakis znawca czy jest mozliwe zrobic z terminalu taki mini PC?
  • Pomocny post
    #7 3490246
    username
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Na tym nic nie zainstalujesz - terminal to nie komputer! Terminal tylko wyświetla dane i obraz pobrane z serwera. Uruchamiając się łąduje sesje z komputera serwera poprzez dhcp/bootd. A w tym konkretnym przypadku RAM jest poczyści zajęty poprzez WinCE - wiec jest to taki "palmtop" gdzie pamięć operacyjna i pamieć z danymi znajduje się w RAM:/
  • #8 3490279
    Venom007
    Poziom 27  
    aha to czyli nie jest mozliwe zainstalowania systemu na tym terminalu :(
    to jakie sa inne PC z pasywnym chlodzeniem? z bardzo malymi wymiarami i najlepiej zeby mial wszystko zintegrowane (dźwięk,obraz,sieć) ?
    pozdrawiam i czekam na odp.
  • Pomocny post
    #9 3490315
    username
    Poziom 15  
    On już ma zainstalowany system na stałe jest to WinCE, jak szukasz małego komputera to polecam Compaq iPAQ

http://glen.utdallas.edu/Glen/Home/network/compaq%20ipaq.jpg

Na allegro czasem są za max. 120zł

Choć ten terminal, mógłby się nadać, jednak musisz mieć na uwadze ze to nie jest PC i na tym nie zainstalujesz Windows XP, firefoxa i "normalnych" programów.
  • REKLAMA
  • #10 3490337
    Venom007
    Poziom 27  
    a nawet po podłączeniu pod USB np. pendriv(2G) i podlaczenie CD-romu nie ma sposobu na zainstalowanie windowsa? a co potrafi WinCE? jak on bedzie dzialal?
    ten Compaq kosztuje ponad 200zl z prockiem 899 :(
    a z 500 40zł :) + 20zl przesylka :(

ale tez ma chłodzenie wiatrakami :/ pisza ze wiatraki sa b.ciche ale i tak slychac szumy :(
  • Pomocny post
    #11 3490362
    username
    Poziom 15  
    tak jak typowy palmtop.. po więcej informacji zapraszam na serwisy poświęcone handheldom.. bo naprawdę to ogrom informacji by tak w jednym poście to zamieścić. Niemniej 70zł + zasilacz to nie tak sporo jak chcesz to możesz spróbować pobawić się tym WinCE. Co do bootowania z podłączonego dysku czy pendrive to wątpię.. choćby dlatego ze rzadko takie terminale mają przestarzały już BIOSu by ładować z MBR, raczej takie konstrukcje mają EFI jak np. komputery apple i inne palmptopy.

kolega miał tego iPAQ bez wiatraków... są różne wersje
  • #12 3490430
    Venom007
    Poziom 27  
    jakie wymiary ma ten compaq?
    ile moze miec ta zintegrowana grafika?

Dodano po 5 [minuty]:

jest mozliwosc zainstalowac ten WinCE na zwyklym PC na hdd? zeby zobaczyc jak to wyglada? WinCE mozna to pobrac za free? czy trzeba miec jakas licencje czy cos?
  • #13 3490472
    Venom007
    Poziom 27  
    a da sie wywalic tego WinCe i jego miejsce wrzucic linuxa?
  • Pomocny post
    #14 3490528
    username
    Poziom 15  
    Można tego WinCE dymienic na Linuksa ale nie zawsze.. i na mniej popularne dystrybucje wiec o Ubuntu, SUSE, Fedora zapomnij. ten iPAQ jest gdzieś jak etui na płyty CD - może troche większy. Grafa tam to chyba i815, wiec ok 8MB do 32MB z RAMu. Na Microsoft WindowsCE jest licencja jednak chyba gdzieś kiedyś był tego emulator, niemniej nie powiem Ci teraz gdzie i jak to działało..
  • #15 3490573
    Venom007
    Poziom 27  
    etui na plyty CD:?::D jak to ? mógłby kolega napisac to w cm?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #16 3490632
    username
    Poziom 15  
    tu masz szczegółowo: http://www.cl.cam.ac.uk/~pb22/iPAQ/10638_na.html

według mnie dobry wybór. Ja swego czasu pracowałem na Dellu OptiFlex z P3 - komputer bez żadnych wiatraków całkiem ładnie chodził i wyglądał jak xbox. Standardowo ten Dell ma wiatraki ale spokojnie na CPU P3 733MHz starczy duży radiator od foxconna - jak np ja miałem:)

BTW: Pomyśl tez nad obudowami i płytami głównymi w formacie ITX:

http://www.frazpc.pl/artykuly/106/VIA/Epia/mini/ITX

Obecnie taka płyta z CPU + obudowa to ok 160zł:)
  • #17 3493015
    Venom007
    Poziom 27  
    tylko do plytki z CPU musze wsadzic zasilacz a to pudlo zajmuje najwiecej miejsca :( tez juz patrzylem za takimi plytami ale martwi mnie wielkosc zasilacza:/ wiem ze sa tez "mini" ale to i tak za duzo patrzac na wymiary terminalu:)

Dodano po 11 [minuty]:

tama itx 17x17 byla by super :) jeszcze z tymi wejsciami co posiada :) a jaki byl by koszt samej takiej plyty z procem?

Dodano po 4 [minuty]:

na allegro to cos krucho z tymi itx :(
  • Pomocny post
    #18 3493440
    username
    Poziom 15  
    Płyta ITX z CPU to ok 80-100zł proponuje kupić w USA, ew. zamówić w hurtowni / u dystrybutora. Obudowa ITX to koszt ok 400zł!! ale tylko w Polsce.. za granicą taka obudowa ITX z zasilaczem to ok 10$ - całość najbardziej opłaca się kupić na ebay, bądź zdecydować się na Compaq (który de facto też jest ITX z tym ze nano) bo naprawdę wychodzi on najtaniej. Możesz też poszperać w sprzętach HP e-PC;

http://images.google.pl/images?q=HP%20E-PC%20&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Aha możesz sobie z ta pobrać WinCE 6.0 w wersji evolution;

http://www.microsoft.com/windows/embedded/eval/trial.mspx
  • #19 3493720
    Venom007
    Poziom 27  
    taki PC :D tylko za miast duzego dysku dysk 2,5 i jeszcze lan :) :D

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://...mages%3Fq%3D%2BE-PC%2B%26svnum%3D10%26hl%3Dpl

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://...Fq%3Dmini%2Bpc%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26lr%3D

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://...Fq%3Dmini%2Bpc%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26lr%3D

prawde mówiąc wystarczy wpisac w google "mini PC" i jest tyle fajnych konstrukcjii ze taka ochota mnie bierze na zrobienie czegos :D
  • Pomocny post
    #20 3495031
    username
    Poziom 15  
    Masz racje niemniej te najmniejsze to 486 z CPU max.100MHz i niestety wszystkie przez Ciebie pokazane - wniosek jeden im mniejszy komputer to tym mniej wydajny. Znam tylko jeden wyjątek - Mac mini :idea:

Emulator WindowsCE 5.0
    http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=A120E012-CA31-4BE9-A3BF-B9BF4F64CE72&displaylang=en
    Takie coś możesz zainstalować na 486DX 66Mhz

WindowsXP Embedded wymaga chyba 266MHz.. jak znajdę to też zaprezentuje bo naprawdę o wiele ładniej się prezentuje..
  • #21 3496639
    Venom007
    Poziom 27  
    niestety po pobraniu tego WinCe i probie instalacji wyskakuje mi jakis blad ze nie mam uprawnien i mam sie skonsultowac z producentem :( co to znaczy ?

Dodano po 9 [minuty]:

ale jak jest z tym WindowsXP Embedded? z tego co czytalem to to taki xp tylko okrojony i przystosowany do malych urzadzen? ten terminal evo ma proca 300MHz bedzie to dobrze chodzic na tym terminalu ? i wszystko bedzie dzialac tak jak nalezy?

z tego co szukalem to znalazlem tego WindowsXP Embedded ale tylko na zamowienie wersjii testowej na 120 dni ale mi narazie jest to nie potrzebne ma kolega moze taka wersje super testowa? latwą do pobrania i przetrestowania? pozdrawiam i narazie dzieki za odp.

(napewno zostanie Kolega odpowiedznio nagrodzony :) )

Dodano po jakimś czasie [minuty]:

raczej zwykle plyty nie wchodza w gre (mini atx,micro atx, mini at itx itp) przez ten nieszczęsny zasilacz :( ale na ebay widzialem wtyczke do atx z elektroniką z tego co przeczytalem w angielskim opsie pisaleo ze ta wtyczka pozwala na zasilanie plyty głównej z zwyklego zasilacza 7-32 volt :D wtyczka wytwarza 120 wat czyli nie jedna plyta na tym pośmiga przejsciówka kosztuje ok 150zl ale mamy w 100% bezszelestny zasilacz :D moze ktos ma jakies informacje na temat budowy takiej przejsciówki? i koszty?

tutaj mamy z zasilaczem od sprzedawcy koszt to 215zl http://cgi.ebay.pl/picopsu-120w-Tiny-DC-DC-fo...ryZ98805QQrdZ1QQssPageNameZWD2VQQcmdZViewItem

a tu za ok 6zł ?

http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&...Sell_LogicX&refwidgettype=cross_promot_widget

moze ktos wiecej cos powiedziec na ten temat?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #22 3497069
    username
    Poziom 15  
    a zalogowałeś się przed pobraniem w Windows Live ID? pewnie nie i stąd ten komunikat.. Moja wersja już zainstalowana jest do pobrania z stąd;

http://sxe.boo.pl/pliki/WindowsCEEmulator.zip

Co do WindowsXP Embedded to triala można pobrać z;

http://switch.atdmt.com/action/denmic_weawarenessstartdownloadnowxplink_9

również po zalogowaniu - tylko uwaga trzeba pobrać ok 600MB i przekompilować wybrane komponenty i pakiety językowe ( wszystko za nas robi kreator).

Myśle ze taki WInCE 6.0 czy XP Embedded by starczył - tylko nie jestem do końca pewny wymagań co do CPU.. niemniej jeśli chcesz mieć mały komputer do internetu i pisania tekstów i czasem jakieś video w słabej kompresji to na pewno starczy.
  • #23 3497122
    Venom007
    Poziom 27  
    Niestety pierwszy link nie chodzi :( nie można wyswietlic strony

Dodano po 15 [minuty]:

A czy przy tym WindowsXP embedded bedzie konieczna zmiana ramu?
  • Pomocny post
    #24 3499689
    username
    Poziom 15  
    Link już powinien działać. A co do RAMu to myślę, że ruszy niemniej i tak bym bardziej interesował się WindowsCE 6.0 niż XP - choćby ze względu na większą ilość programów i szybkość pracy.
  • Pomocny post
    #25 3499743
    adikbo
    Poziom 26  
    Panowie po co tak kombinować?? Przecież można to wszystko zrobić o wiele prościej i skuteczniej. Rozumiem, że chcecie małego PCta do salonu. Nic prostszego jak komputer typu barebone nie znajdziecie. Z tego co się orientowałem, zasilacze są w nich pasywne, grafika wbudowana również pasywne chłodzenie, na procesorze zdaje się, że w niektórych wersjach też chłodzenie pasywne.

Co do samego terminala to można go wykorzystać o ile w drugim pokoju bądź piwnicy masz potężny komputer z systemem w wersji serwer. Wtedy terminal ma rację bytu. W innym przypadku nic na niego nie zainstalujesz.

Wracając jeszcze do komputerów typu barebone.
    Bodajże MSI miał bardzo fajną wersję tego typu komputerków. W obudowie mieścił się jeden napęd CD/DVD, jeden HDD, procesor bodajże klasy P4, jeden slot DDR, 2sloty PCI oraz tuner radiowy i odtwarzacz MP3 z HDD. Coprawda całość nie należała do tanich (około 800PLN rok temu) ale efekt był piorunujący.

Pozdrawiam
    adikbo
  • #26 3499880
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    adikbo - nie pomyslales, ze po to kombinowac, zeby wydac 60zł zamias 800zł??
  • Pomocny post
    #27 3499902
    adikbo
    Poziom 26  
    @Platon -> w temacie nie było, że jak najniższym kosztem, tylko że ma to być ciche i dobre PC. Stąd moja sugestia zastosowania barebone PC które z zasady ma być ciche.

PS sorki za offtopic.
  • Pomocny post
    #28 3500012
    username
    Poziom 15  
    .. za taka kase wolał bym mini maczka z wspaniałym MacOS X. Do tego barebone to microATX, a my mówimy o jeszcze mniejszych płytach rzędu ITX-nano itd.
  • Pomocny post
    #29 3500080
    adikbo
    Poziom 26  
    To może w takim razie Toshiba Libretto ?? Coprawda parametry niezbyt zachwycające, ale rozmiarem chyba nic jej nie pobije. Niestety maksymalny procesor to zdaje się Pentium 2. Nie wiem tylko jak wygląda w nim sprawa głośności. Ale wymiarowo niewiele większy od kartki A4. Ostatnio na allegro było kilka sztuk z uszkodzoną matrycą. Można by odmontować całą oprawkę matrycy, podpiąć zwykłą klawiaturę, myszkę i monitor i problem wielkości z głowy. Format ITX faktycznie jest wymiarowo niewielki, ale problem z dostępnością obudów i płyt jest zdaje się zaporowy. Cóż więcej można dodać. Może ewentualnie jakiś komputer typu tablet PC, ale tu z kolei ceny są dość zaporowe i również asortyment niewielki. Niestety nic mniejszego chyba nie ma. No może ewentualnie zastosować jakiegoś palma ale to z kolei ma kiepskie parametry i windows XP czy linux odpada.

Tyle mojego w tym temacie.

Pozdrawiam
    adikbo
  • #30 3500488
    Venom007
    Poziom 27  
    adikbo wszystko co napisales jest w 100% prawda :) mam takiego "starego lapka" ale mam problem zeby znaleś do niego sieciówke i niestety nie ma on karty dźwiekowej i ma tylko niecale 8 mb (ma mozliwosc rozbudow) pamieci :/ czy oplaca sie go naprawiac? wyposazac? wyfdaje mi sie ze najlepszym rozwiazaniem i w miare tanim bedzie ten compaq z procem 500MHz

moj lapek to toshiba (model napisze jutro jak go wykopie z szafy)

oczywiscie cena ma byc jak najmniejsza bo jak bym mial zamiar wydac 800zl to nie bylo by tematu tylko bym poszedl do sklepu z PC i powiedzial bym ze chce maly dobry PC i na miejscu by mi poskladali za 800zl ale jakos nie dysponuje taka gotówka :(
    wiec czegam na dalsze sugestie na temat tego lapka o ile mnie pamiec nie myli to tam jest procek 133Mhz :(

Dodano po 1 [minuty]:

i dysk 500mb to jesli by ktos mowil ze oplacalo by sie go wyposazac niech weźmie pod uwage ze trzeba by kupic dysk ram i sieciowke + klawiatura bo orginalna jest uszkodzona

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Terminal COMPAQ Thin Client T20 wyposażony jest w procesor 300 MHz Geode GX1, 32 MB Flash-ROM i 64 MB SDRAM (rozszerzalne do 256 MB), grafikę z pamięcią współdzieloną oraz system Windows CE 4.0. Nie jest to pełnoprawny komputer PC, lecz terminal, który łączy się z serwerem i nie pozwala na instalację systemu operacyjnego na dysku twardym ani na pendrive. BIOS terminala został zastąpiony przez EFI, co ogranicza możliwości bootowania z zewnętrznych nośników, takich jak dysk 2,5" czy CD-ROM podłączony przez USB. Windows CE działa w pamięci RAM i jest systemem wbudowanym, a jego wymiana na Linuxa jest możliwa, lecz ograniczona do mniej popularnych dystrybucji.

Alternatywą dla terminala są małe, ciche komputery typu barebone lub mini PC o formatach ITX, mini-ITX, które oferują zintegrowane komponenty (grafika, dźwięk, sieć) i możliwość instalacji standardowych systemów operacyjnych, choć wymagają aktywnego lub pasywnego chłodzenia oraz zasilacza, co wpływa na rozmiar urządzenia. Przykłady to płyty MSI mini-ITX, Dell OptiFlex z procesorem Pentium III, czy komputery Compaq iPAQ, które są małe i ciche, ale mają ograniczone możliwości oprogramowania i sprzętowe.

Windows XP Embedded i Windows CE 6.0 to systemy dedykowane dla małych urządzeń, z możliwością testowania wersji trial, jednak wymagają odpowiedniej konfiguracji sprzętowej. W przypadku starszych laptopów, takich jak Toshiba T2130CT/520 z procesorem 75 MHz i 8 MB RAM, możliwa jest rozbudowa pamięci i dodanie karty sieciowej PCMCIA, lecz brak wbudowanej karty dźwiękowej i USB ogranicza funkcjonalność.

Podsumowując, COMPAQ Thin Client T20 nie obsłuży dysku 2,5" ani instalacji systemu z pendrive, nadaje się do prostych zastosowań terminalowych. Do cichego, małego PC z możliwością instalacji systemu lepsze będą mini PC typu barebone lub urządzenia z formatu ITX, choć wiążą się z większymi kosztami i rozmiarami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA