logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Backtrack Linux: partycje i konfiguracja karty WiFi

mahcin 25 Sty 2007 17:56 1701 12
REKLAMA
  • #1 3487006
    mahcin
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Witam... moj pierwszy raz... jak zainstalowac ogolnie linuxa to wiem, ale jaka partycje utworzyc i czy program Partition magic do tego bedzie ok? czy partycja na obszarze fizycz dysku ma byc 1wsza czy 2ga czy to obojetne? I jak pozniej zainstalowac karte radiowa wifi w linuxie? instaluje backtrack-a
  • REKLAMA
  • #2 3487155
    kremat0r
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    Partition magic będzie OK. Polecam przed zabawą z partycjami zrobić scandisk a potem defragmentację. Partycja im bliżej zewnętrznej krawędzi dysku tym większa wydajność.
  • #3 3487413
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3487440
    kremat0r
    Poziom 21  
    No ale wydaje mi się że kolega mahcin ma zajęty cały dysk przez partycje NTFS. Więc pewnie chciał z wolnego miejsca stworzyć odrębną partycję dla linuxa.

Ps. Na początek polecił bym OpenSuse.
  • #5 3487478
    mahcin
    Poziom 27  
    potrzebuje koniecznie backtrake, w linuxie podstawy podstaw znam hehe, tak dokladnie, ntfs chce troche miejsca i zrobic partycje pod linuxa, jaka to partycje musi byc? oki, przed tym sprawdze bledy i defragmentacja. defrag programem windowsa czy mozna bezpiecznie czyms innym szybszym?
  • Pomocny post
    #6 3487519
    kremat0r
    Poziom 21  
    Może być defragmentacja z windowsa.
    Partycje zrobisz przy instalacji polecam ext3 inni wolą reiserfs :P . W sumie możesz odrazu zrobić partition magiciem jak można.

Ps. Dlaczego zależy ci na backtracku?
  • #7 3487628
    mahcin
    Poziom 27  
    Czytałem o linuxach..i wydaje mi sie ze backtrack dla mnie bedzie najlepszy, oki, zabieram sie do pracy, dzieki:D
  • REKLAMA
  • #8 3487790
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 7073365
    alojzikftp
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    A ja mam takie pytanie:
    Chciałbym użyć tego backtracka4 z live CD. Jak to zrobić, którą opcję wybrać tam przy uruchamianiu, bo potem wszędzie jest bash bt@root i mam coś wpisać.
    Podobno root, ale nie chce go zainstalować tylko skorzystać pare razy a potem wrócić do Windows. Pokierujcie mnie. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 7073496
    mar1aczi
    Poziom 26  
    Ocena: 24
    alojzikftp napisał:
    A ja mam takie pytanie:
    Chciałbym użyć tego backtracka4 z live CD. Jak to zrobić, którą opcję wybrać tam przy uruchamianiu, bo potem wszędzie jest bash bt(małpa)root i mam coś wpisać.
    Podobno root, ale nie chce go zainstalować tylko skorzystać pare razy a potem wrócić do Windows. Pokierujcie mnie. Pozdrawiam

Jeśli uruchamiasz LiveCD to nic Ci się z WIndowsem nie stanie jeśli wiesz co robisz :).
    Skoro widzisz bashbt@root to znaczy że masz w pełni gotową do pracy konsolę.
    Co chcesz konkretnie zdziałać?
  • #11 7073572
    paulwolf
    Poziom 19  
    Ocena: 30
    Możesz zainstalować wirtualną maszynę (tutaj VmWare Workstation) i za jej pomocą uruchomić Backtracka. W linku film wyjaśniający: http://www.youtube.com/watch?v=ICwTdOgszA8 Znajdziesz w nim odpowiedź na swoje ostatnie pytanie. Powodzenia.
  • #12 7075342
    alojzikftp
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Konkretnie to myślałem, że jest tam GUI takie: pulpit, Firefox, Thunderbird itp.
    A basha powłokę uruchamia się z paska. Jest tam coś takiego, czy muszę robić w konsoli?
  • #13 7078505
    paulwolf
    Poziom 19  
    Ocena: 30
    alojzikftp napisał:
    Jest tam coś takiego, czy muszę robić w konsoli?

A oglądał kolega film z mojego linku? Tam właśnie jest przedstawione uruchomienie Backtracka. Pokazuje się konsola tekstowa i z niej uruchamia się środowisko graficzne - bodajże wpisując - startx (bodajże bo już nie pamiętam ;) )

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy instalacji Backtrack Linux, ze szczególnym uwzględnieniem tworzenia partycji i konfiguracji karty WiFi. Zaleca się wykonanie defragmentacji i sprawdzenia dysku przed partycjonowaniem, co można zrobić programem Windows lub innym narzędziem. Partycje dla Linuxa najlepiej tworzyć na wolnym miejscu dysku, z systemem plików ext3 lub reiserfs. Pozycja partycji na dysku ma wpływ na wydajność – im bliżej zewnętrznej krawędzi, tym lepiej. Instalator Linuxa często posiada własne narzędzia do partycjonowania, więc nie zawsze jest potrzebny Partition Magic. Backtrack wymaga około 5 GB miejsca na dysku. W kwestii karty WiFi, nowsze dystrybucje Linuxa mają wbudowane sterowniki, co ułatwia konfigurację. Dodatkowo, można uruchomić Backtrack z LiveCD bez instalacji, korzystając z konsoli bash i uruchamiając środowisko graficzne poleceniem startx. Alternatywnie, Backtrack można uruchomić w wirtualnej maszynie, np. VmWare Workstation, co pozwala na korzystanie z systemu bez ingerencji w Windows.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA