logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja WinXP + BackTrack 2 na dysku

Gelip 11 Lut 2008 23:26 3294 1
REKLAMA
  • #1 4795849
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 611
    Witam.

Właśnie próbuję zainstalować BackTrack 2 Final na dysku według instrukcji wideo http://www.offensive-security.com/movies/dualboot/dualboot.html

Transkrypcja wideo tutaj http://wiki.remote-exploit.org/index.php/Transcript_of_movie

Zrobiłem nieco inaczej niż w instrukcji jeśli chodzi o podział dysku. Wcześniej przygotowałem dysk programem Partition Magic z Hiren's BootCD zamiast QTParted i fdisk w linuxie:

FAT32 Active 5 GB na WinXP PRIMARY
    Linux Ext2 na BOOT 55 MB PRIMARY
    Linux Swap na SWAP 500 MB PRIMARY
    Extended PRIMARY
    Linux Ext2 na ROOT 5 GB LOGICAL
    FAT32 reszta dysku widoczna dla WinXP LOGICAL

Interesuje mnie instrukcja instalacji backtracka na tak przygotowanym dysku od lini * (Now you can start installing bt2) w transkrypcie a dokładnie opcje montowania partycji po uruchomieniu LiveCD BackTrack bo nie bardzo rozumiem całe to montowanie :-(

Prawdopodobnie BackTrack przy starcie montuje automatycznie znalezione partycje i tu pytanie: czy przed instalacją BackTracka na dysku należy odmontować wszystkie lub niektóre partycje? Czy przed instalacją użyć polecenia swapon?
  • REKLAMA
  • #2 11032785
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 611
    Udało mi się zainstalować WinXP + Backtrack 2. Dysk przygotowałem tak:
    Instalacja WinXP + BackTrack 2 na dysku
    W instrukcji wideo partycja ROOT jest PRIMARY a ja zastosowałem LOGICAL na EXTENDED z uwagi na potrzebny dysk D: dla Windowsa (ograniczenie 4 partycji podstawowych). Dalej robimy tak:
    1. Instalacja WinXP na partycji pierwszej FAT32
    2. Instalacja BackTrack2. Uruchamiamy komputer z LiveCD BackTrack2. (BackTrack po uruchomieniu z LiveCD na tak przygotowanym dysku montuje automatycznie następujące partycje nadając im nazwy montowane identyczne jak nazwy fizyczne partycji):
    bt ~ # mount
    /dev/hda1 on /mnt/hda1 type vfat (rw,noatime)
    /dev/hda2 on /mnt/hda2 type ext2 (rw,noatime)
    /dev/hda5 on /mnt/hda5 type ext2 (rw,noatime)
    /dev/hda6 on /mnt/hda6 type vfat (rw,noatime)

System włącza też swapon na hda3, natomiast hda4 to partycja rozszerzona windows której się nie montuje. Wykonujemy polecenia:
    bt ~ # umount /mnt/hda2
    bt ~ # umount /mnt/hda5
    bt ~ # mkdir /mnt/backtrack
    bt ~ # mount /dev/hda5 /mnt/backtrack/
    bt ~ # mkdir /mnt/backtrack/boot
    bt ~ # mount /dev/hda2 /mnt/backtrack/boot/

Teraz należy ręcznie skopiować określone katalogi z LiveCD na partycję ROOT:
    bt ~ # cp --preserve -R /{bin,dev,home,pentest,root,usr,etc,lib,opt,sbin,var} /mnt/backtrack/

bt ~ # mkdir /mnt/backtrack/{mnt,proc,sys,tmp}
    bt ~ # mount --bind /dev/ /mnt/backtrack/dev/
    bt ~ # mount -t proc proc /mnt/backtrack/proc/
    bt ~ # cp /boot/vmlinuz /mnt/backtrack/boot/
    bt ~ # chroot /mnt/backtrack/ /bin/bash
    /dev/pts/1: No such file or directory

UWAGA! W tym momencie znak zachęty powinien zmienić się z tyldy '~' na slash '/':

3. Konfiguracja boot menedżera LILO - edytujemy plik lilo.conf:
    bt / # nano /etc/lilo.conf

lba32 # Allow booting past 1024th cylinder with a recent BIOS
    boot = /dev/hda
    # message = /boot/boot_message.txt
    prompt
    timeout = 100
    change-rules
    reset
    vga = 791

# Windows bootable partition config begins
    other = /dev/hda1
    label = WindowsXP
    table = /dev/hda
    # Windows bootable partition config ends

# Linux bootable partition config begins
    image = /boot/vmlinuz
    root = /dev/hda5
    label = LinuxBT
    read-only
    # Linux bootable partition config ends

Teraz zapisujemy zmiany na dysku:
    CTRL+X

Save modified buffer (ANSWERING "No" WILL DESTROY CHANGES) ? Y

File Name to Write: /etc/lilo.conf ENTER

4. Instalacja LILO w MBR:
    bt / # lilo -v
    bt / # exit
    exit
    bt ~ # reboot

Wartość timeout w pliku /etc/lilo.conf (czasu oczekiwania na start domyślnego systemu) podawana jest jako 1/10 sekundy. Chcąc aby lilo czekał określoną liczbę sekund należy wprowadzić wartość pomnożoną przez 10 albo po prostu dopisać jedno zero :-); np. chcemy aby LILO czekał 1 minutę = 60 s x 10 = 600 więc wpisujemy timeout=600

Oczywiście dysk można podzielić inaczej i użyć innego boot menedżera ;-). Linki z pierwszego postu są już nieaktywne ale tutaj jest podobna instrukcja wideo. Ja dysk dzieliłem za pomocą Partition Magic. W moim przykładzie jest dodatkowo partycja BOOT.
REKLAMA