logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozszyfrować oznaczenia kabli: YKY, YAKY, YKYekY, 3HAKnFtL, XhKXS?

DJ MHz 25 Sty 2007 20:29 14370 4
  • #1 3487741
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 246
    Witam.
    Mam taką stronkę
    http://www.technokabel.com.pl/oznaczanie.html

I troche już mam oznaczeń co i jak ale inne nie wiem jak zrobić. Proszę więc o pomoc. I czy dobrze mam te :

YKY 0,6/1kV
    Y- powłoka polwinitowa
    K- kabel elektroenergetyczny
    Y- izolacja polwinitowa.

YAKY 0,6/1kV
    Y- powłoka polwinitowa
    A- żyła aluminiowa ??
    Y- izolacja polwinitowa

YKYekY
    Y- powłoka polwinitowa
    Y- izolacja polwinitowa
    ek- ekran
    Y- pancerz polwinitowy ??

I mam jeszcze takie do wyjaśnienia :
    3HAKnFtL
    XhKXS
    AKFtA
    ALAKA

Niewiem czy dobrze napisałem te literki, ponieważ pisałem szybko z tablicy a tam niewyraźnie było napisane, więc też jeśli możecie to sprawdzcie czy dobrze.
  • Pomocny post
    #2 3488561
    fortynski
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Jesli to coś pomoże:
    K- kable o żyłach miedzianych w izolacji z papieru nasyconego olejem i powłoce ołowianej
    A-umieszczony przed K oznacza kabel z żyłami aluminiowymi, umieszczone na końcu symbolu oznacza zewnętrzną osłonę materiału włóknistego asfaltowego.
    Y -umieszczone przed K oznacza powłokę polwinitową a po K -izolację polwinitową.
    X-umieszczone po K oznacza izolację polietylenową
    Al.-umieszczone przed K oznacza powłokę aluminiową
    Ft, Fp, Fo- pancerz z stalowych taśm(t), drutów płaskich(p) lub drutów okrągłych(o)
    y- umieszczone na końcu symbolu oznacza zewnętrzną osłonę polwinitową
    h- umieszczone na początku symbolu oznacza kabel ekranowy.
    3- umieszczone przed literą H oznacza kabel trójplaszczowy.

Przykład:
    AKFtA 6kV 3x50mm2-kabel aluminiowy o izolacji papierowej nasycony olejem i powłoce ołowianej, opancerzony taśmami stalowymi z zewnętrzną osłoną włóknistą na napięcie 6kV, trójżyłowy, o przekroju 50 mm2
  • #3 3490169
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Dzięki przyda się napewno :P
  • Pomocny post
    #4 3490812
    darekk1223
    Poziom 11  
    3HAKnFtL - kabel trójpłaszczowy, ekranowany, aluminiowy, izolacja z syciwa trudno ściekliwego(n), opancerzony taśmami stalowymi (?lakierowanymi?), wielodrutowy

XhKXS - kabel o powłoce polietylenowej, ekranowany(jeśli małe h oznacza to samo co duże H), izolacja polietylenowa, zewnętrzna osłona z polietylenu sieciowanego

AKFtA - kabelo izolacji papierowej, nasycanej olejem i powłoce ołowianej, opancerzonej taśmami stalowymi z zewnętrzną osłoną włóknistą

ALAKA - aluminiowy kabel wielodrutowy o powłoce aluminiowej, zewnętrzna osłona włóknista

pozdrawiam, może kolega umie rozwiązywać zadania z maszyn elektrycznych? przydała by mi się pomoc
  • #5 3493948
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Facet też powiedział, że trzeba podać przekroje tych kabli. Na google nie ma o tych niektórych nic, możecie mi podać jeśli znacie ?
REKLAMA