logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Identyfikacja przewodów instalacyjnych (energetycznych), cechowanie kabli

odnowa 23 Lut 2020 13:13 1149 9
REKLAMA
  • #1 18488423
    odnowa
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich,

mam pytanie, jak po numerze na kablu rozpoznać producenta i wartości znamionowe kabla.

Dzieki z góry za odpowiedzi.
    Załączniki:
    • Identyfikacja przewodów instalacyjnych (energetycznych), cechowanie kabli 082802.jpg (23.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18488452
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 543
    To nie kabel, to przewód.
  • REKLAMA
  • #3 18488499
    odnowa
    Poziom 5  
    Masz rację.
    Zmieniłem w tytule.
  • REKLAMA
  • #4 18488566
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 268
    Witam. Wygląda mi na NKT Instal, 5G1,5, albo 2,5 (sprawdzić suwmiarką). Skoro 5 żył to na napięcie 450/750V, bo trzy i cztero żyłowe są na 300/500V. Po resztę danych odsyłam do katalogu :)
  • #5 18490888
    odnowa
    Poziom 5  
    Dzięki Shadowix,

tak naprawdę to przekrój można jeszcze wymacać, ale napięcia znamionowego albo izolacji to się nie da.
    Myślałem, że jest obowiązek albo norma, jak powinny być cechowane kable i przewody, tak jak to ma miejsce n.p. w "Pexach" czy w miedzi.

Znalazłem w NEWSLETTER od NKT takie zdjęcie, albo na pierwszym zdjeciu od ELPAR

i jak widać podstawowe parametry są opisane na przewodzie,

a na moich nie ma nic, poza numerem, metrami (ten drugi numer) i ECA (reakcja na działanie ognia).
    Załączniki:
    • Identyfikacja przewodów instalacyjnych (energetycznych), cechowanie kabli elpar_5x1,5.jpg (51.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Identyfikacja przewodów instalacyjnych (energetycznych), cechowanie kabli nkt_ydyp_5x10.jpg (59.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18490943
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #8 18492930
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    To wyżej to NKT, one przy mniejszych przekrojach mają tłoczony napis, który ciężko zobaczyć.

Identyfikacja przewodów instalacyjnych (energetycznych), cechowanie kabli

Natomiast znakowane cyframi, liczbą metrów już są niebieskie właśnie.

Co do normy, znalazłem np tę:
    https://sklep.pkn.pl/pn-en-50525-1-2011p.html
  • #9 18493963
    odnowa
    Poziom 5  
    EUREKA, z lupą znalazłem, nie na tej stronie przewodu co numer, tylko po przciwnej.

Ale to są przewody od ELPAR. Wygląda na to że inni producenci też tak cechują.

Dzięki wszyskim za pomoc, w życiu bym sam nie znalazł.
  • #10 18493982
    odnowa
    Poziom 5  
    EUREKA, z lupą znalazłem, nie na tej stronie przewodu co numer, tylko po przciwnej.

Ale to są przewody od ELPAR. Wygląda na to że inni producenci też tak cechują.

Dzięki wszyskim za pomoc, w życiu bym sam nie znalazł.

Dodano po 8 [minuty]:

Przewody zidentyfikowane.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat identyfikacji przewodów instalacyjnych na podstawie numerów umieszczonych na kablach. Użytkownik zapytał, jak rozpoznać producenta i wartości znamionowe kabla. Odpowiedzi wskazywały, że przewody mogą być oznaczone przez producentów, takich jak NKT i ELPAR, a także że istotne informacje mogą być wytłoczone na przewodzie, choć czasami trudno je dostrzec. Użytkownik znalazł informacje na blogu dlaelektrykow.pl dotyczące norm oznaczania kabli, a także potwierdził identyfikację przewodów po dokładnym sprawdzeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA