logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór mikrokontrolera do programatora AVR na RS-232: mega8535 czy tiny2313?

Pth 25 Sty 2007 21:34 4727 11
REKLAMA
  • #1 3488024
    Pth
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Chciałęm sobei złożyć jakiś programator pod isp i nie wiem co wybrać . myślałem o STK500 np takim jak tu : http://radzio.dxp.pl/avrprog/
    Tylko czy ten mega8535 jest poptzrebny do samego programatora? musi tam być?
    nie wystarczy tylko tiny2313?
  • REKLAMA
  • #2 3488078
    max_gg
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Pth napisał:
    Chciałęm sobei złożyć jakiś programator pod isp i nie wiem co wybrać . myślałem o STK500 np takim jak tu : http://radzio.dxp.pl/avrprog/
    Tylko czy ten mega8535 jest poptzrebny do samego programatora? musi tam być?
    nie wystarczy tylko tiny2313?

Akurat w przypadku "klona" STK500 ten mega8535 jest konieczny.
    Na tiny2313 (lub 90S2313) oparty jest programator z noty AVR910 (także na stronie Radzia jego nowocześniejsza wersja).
  • REKLAMA
  • #3 3488094
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Cześć.

Pth napisał:
    ...Tylko czy ten mega8535 jest poptzrebny do samego programatora? musi tam być? nie wystarczy tylko tiny2313?

W opisie projektu jest napisane: "Głównymi elementami programatora są mikrokontrolery ATMega8535 oraz ATTiny2313. ATTiny2313 pełni funkcję programatora dla układu ATMega8535 (służy do uaktualniania oprogramowania wewnętrznego układu)."

Więc w czym problem ?
  • #4 3744041
    Brzoza
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich, ja również zainteresowałem się tym programatorem gdyż potrzebuję czegoś na COM. Dotychczas bawiłem się STK200 na LPT ale niestety kupiłem laptopa i w nim nie mam LPT a wszelkiego rodzaju przejściówki nie działają jedynie do drukowania i to nie zawsze.
    Moje pytanie jest następujące, nie bardzo jestem w stanie rozszyfrować wszystkie wartości elementów dlatego chciałem poprosić o pomoć, może ktoś z Was go już składał i będzie wiedział jakie mają być te wartości albo jest na tyle obeznany że odrazu na pierwszy rzut oka wszystko widzi.
    To do czego ja doszedłem to:
    1. 2. R: 330 ohm
    3. X: 3,6848 MHz
    4. 5. LED
    6. 7. C: 22pF (nie jestem pewien)
    8. R: 10 kohm
    9. C: ????????????????
    10. R: 10 kohm (nie jestem pewien)
    11. C: ????????????????
    12. 13. 14. 15. C: 10 uF (chyba)
    16. mostek ale nie jestem pewien jakie dokładnie powinien
    mieć parametry
    17. C: ??????????????????
    18. C: ??????????????????
    19. 7805
    20. C: ????????????????????

Jeśli komuś chciało by się rzucić na to okiem i poprawić to co napisałem lub uzupełnic to byłbym wdzięczny. Na stronce autora tego projektu są jeszcze schematy ideowe więc może to pomóc.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
    Załączniki:
    • Wybór mikrokontrolera do programatora AVR na RS-232: mega8535 czy tiny2313? avrprog_zmontowany_opis.JPG (39.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 3744425
    Pituś Bajtuś
    Poziom 28  
    Ocena: 10
    Z tego co się orientuje to wszystkie elementy "wypytajnikowane" mają wartości niekrytyczne więc możesz wstawić 10..100uF (poza 11 który jest w obwodzie resetu, więc ok 100nF) - ich zadaniem jest filtrowanie zasilania. Z tym że "20" jest zworką służącą do odłączenia stabilizatora, jeśli napięcie podawane jest przez złącze ISP z programowanego układu.
    Mostek prostowniczy raczej dowolny - napięcie nie będzie większe niż 15V a prąd większy niż 1A (max wydajność stabilizatora).
  • #6 3750218
    Brzoza
    Poziom 14  
    A nie wie ktoś może skąd można ściągnąć ten programik którego autor stronki używa do tego programatora? Chodzi mi o AVR ISP STK Programmer.
  • #7 3750442
    Pituś Bajtuś
    Poziom 28  
    Ten programik jest częścią pakietu AVR Studio -> www.atmel.com
  • #8 3750995
    vayo
    Poziom 14  
    Ocena: 126
    Witam,

co do AVR Studio to najnowsza wersja podobno nie współpracuje już z tymi klonami. klony poprawnie działają do wersji 4.07.

ja również potrzebowałem programatora na COM'a i skusiłem się na coś takiego:
    http://nordelektronikplus.pl/oferta_det.asp?s...p;pg=31&sg=1&id=308&los=0,4977244
    a to oprogramowanie do niego.
    http://nordelektronikplus.pl/_getFile.asp?a=file&n=ProgISP_v1_01_XP.zip&id=16
    Kupiłem go od tej firmy za pośrednictwem Allegro. Po złożeniu okazało się, że nie nawiązuje on komunikacji po ISP. Sama komunikacja Program <> Programator działa poprawnie. Napisałem więc maila do nich i zero reakcji z ich strony, tak więc na pewno nie polecam tego produktu, a nawet przestrzegam przed nim. Wyśle jeszcze jednego maila i jak też go zignorują to niestety, ale wystawie im negatywa.
    pozdrawiam

vayo

ps. może jest tu jakaś osoba która posiada ten programator i jest z niego zadowolona?

Edycja:
    W końcu doczekałem się odpowiedzi o takiej treści:
    "Sprawdzilismy ponownie Panska uwage - rzeczywiscie jest blad ale popelniony przez osobe skladajaca, ktora w spisie 68R wziela za 68K.
    Dzis wysle Panu te 5 rezystorow 68 Ohm priorytetem, obsadzi je Pan i
    sprawdzi jeszcze raz jak to nie pomoze to prosze dalej byc z nami w
    kontakcie."
    mam nadzieje, że pomoże i będę mógł odwołać to co wcześniej napisałem
  • REKLAMA
  • #9 3751737
    Brzoza
    Poziom 14  
    Witam
    Mam jeszcze kilka pytań, ściągnąłem 2 wersje AVR Studio, jedna to 3.56 a druga to 4.12. W żadnej z nich nie mogę nzaleźć tego AVR ISP STK Programmera. Tak wogóle w opisie tego programatora pisze że należy zaprogramować tiny2313 podanym plikiem a następnie skonfigurować 8535 i potem umieścić je w programatorze. Czy mam rozumieć że najpierw trzeba je zaprogramować jakimś innym programatorem, dopiero potem włożyć w podstawiki i dalej działać czy raczej nie tędy droga? Mam programator STK200, może nim da się to zrobić (zaprogramować przez ISP tiny2313).
    Proszę o jakieś wskazówki bo nie za bardzo wiem jakiej kolejności mam się trzymać.
    Pozdrawiam
  • #10 3751828
    marenc
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    Musisz czymś innym zaprogramować ATtiny2313. Programator dobrze się też sprawuje z przejściówką na USB. Do wersji firmware z AVR Studio 4.13 nie chce się zaktualicować, więc nowsze procki odpadają.
  • #11 3752080
    Pituś Bajtuś
    Poziom 28  
    vayo napisał:
    co do AVR Studio to najnowsza wersja podobno nie współpracuje już z tymi klonami. klony poprawnie działają do wersji 4.07.

Ale farmazony pociskasz... Mam AVR Studio Ver 4.13.528 i wspomniany programator śmiga jak gorący nóż w maśle... Nie rozpowszechniaj niesprawdzonych plotek.

Dodano po 9 [minuty]:

mariuszlorenc napisał:
    Do wersji firmware z AVR Studio 4.13 nie chce się zaktualicować, więc nowsze procki odpadają.

Podczas upgadeowania z poziomu aplikacji STK500 faktycznie program sie wykrzacza (ale to raczej wina AVR Studio). Wgranie pliku STK500.ebn "AVR Progiem" z menu Tools przebiega pomyślnie.
  • #12 3757611
    vayo
    Poziom 14  
    Ocena: 126
    Pituś Bajtuś napisał:

Ale farmazony pociskasz... Mam AVR Studio Ver 4.13.528 i wspomniany programator śmiga jak gorący nóż w maśle... Nie rozpowszechniaj niesprawdzonych plotek.

Taką informacje uzyskałem od gościa co sprzedawał taki programator na Allegro. Miałem już go kupić, ale w opisie było że współpracuje z AVR Studio do wersji 4.13. Zaciekawiło mnie to i napisałem do gościa czemu tylko do 4.13, a on mi odpisał dokładnie tak: "Z starszą wersją działa z nową niestety nie ponieważ jest stk 500 II". Czyli wniosek z tego taki, że gość nie wie co sprzedaje.

A co do programatorka, który zakupiłem z Nord Elektronik Plus to "odszczekuje" wszystko co wcześniej napisałem -po wymianie rezystorków programator sprawuje się rewelacyjnie. Plusem jest to, że gdy pojawi się nowy układ AVR to nie trzeba w nim aktualizować żadnego oprogramowania. Edytuje się tylko plik devices.ini wpisując sygnaturę układu i resztę danych.
    pozdrawiam

vayo

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do budowy programatora AVR na interfejs RS-232, wzorowanego na klonie STK500, konieczne jest zastosowanie mikrokontrolera ATmega8535. Mikrokontroler ATTiny2313 pełni funkcję programatora wewnętrznego, służąc do aktualizacji firmware ATmegi8535. Alternatywnie, prostszy programator oparty na ATTiny2313 (lub 90S2313) jest opisany w notatce AVR910 i dostępny na stronie radzio.dxp.pl. W przypadku składania programatora pojawiają się pytania dotyczące wartości elementów pasywnych, gdzie kondensatory filtrujące zasilanie mogą mieć wartości od 10 do 100 µF, a kondensator w obwodzie resetu około 100 nF. Mostek prostowniczy powinien wytrzymać napięcie do 15 V i prąd do 1 A. Oprogramowanie AVR ISP STK Programmer jest częścią pakietu AVR Studio, jednak niektóre wersje AVR Studio (powyżej 4.13) mogą mieć problemy z obsługą klonów STK500. Programowanie ATTiny2313 wymaga użycia innego programatora, np. STK200 lub przejściówki USB. W dyskusji pojawiły się także opinie o zakupionych programatorach z firm zewnętrznych, gdzie po wymianie rezystorów urządzenia działały poprawnie i nie wymagały aktualizacji firmware przy dodawaniu nowych układów AVR, wystarczyła edycja pliku devices.ini.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA