logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć bootowalną płytę DVD z Windows XP PRO (SP2) i dodatkowymi programami?

moskit87 26 Sty 2007 14:06 12858 13
REKLAMA
  • #1 3489780
    moskit87
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam.
    Mam pytanie jak można zrobić płyte DVD z Windowsem XP PRO (SP2) i do tego dorzycić jakieś własne programy. POTRZEBUJE ŻEBY PŁYTA MIAŁA BOTA.
    POMOCY

Proszę poprawić skutki swego niechlujstwa!
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • #2 3489871
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    Potrzebny ci jest program do nagrywania DVD botowalnych np. nero w pełnej wersji.
    Do tego plik botowalny który rozpakujesz przed nagraniem w dowolnym katalogu a ściągniesz go z (strona www.cdrinfo.pl)

http://www.cdrinfo.pl/software/artykuly/pics/boot.zip

następnie w nero "pokazujesz" gdzie sa pliki botującwe a co ma iść na "płytę"

Innymi słowy postępujesz analogicznie jak w tym artykule z tym że zamiast CD używasz ustawień w nero DVD (i pomijasz opcję łączenia xp z SP1)

http://www.cdrinfo.pl/software/artykuly/artykul_w.php?ID=20021018181447&nrstrony=4
  • REKLAMA
  • #3 3490245
    moskit87
    Poziom 15  
    sory ty mnie źle zrozumiałeś ja niechcem do windowsa dorzucić SP1 bo ja ma WINDOWSA XP PRO Z DODATKIEM SP2 i di tej płyty chce dorzucić własna programy i potrzebuje plik boot do tej wersji windowsa ale niewiem z kond go wziąść prosze o pomoc jeszcze raz.

Błędy!!
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • #4 3504463
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    programem do kopiowania płyt wykonaj obraz ISO lub ngr.(Nero) płyty.Ściągnij i zainstaluj http://www.download.net.pl/2764/ISO-Commander/
    Przy pomocy tego programu możesz do obrazu płyty dorzucić co ci się podoba,do pełnej pojemności płyty rzecz jasna i następnie tak zmieniony obraz płyty nagrać ponownie na płytę.
  • #5 3504887
    moskit87
    Poziom 15  
    niema innego sposobu poniewarz ten prodram jest płatny i max morzna robić do 350mb.
    A niewiesz skont wziąść plik boot do win xp pro z dodatkiem sp2 i ja sam sobie wszystko nagram tylko potrzebyje boota.

Błędy i niechlujstwo
    [jankolo]
  • Pomocny post
    #6 3505047
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    ISO Commander nie ma opcji "wyciągania" pliku bootsektora z płyty ?
    Jak nie to zerknij na link wskazany Ci wcześniej przez marek003 (boot.zip) lub Tworzenie Windows XP SP2 CD
  • #7 3505274
    moskit87
    Poziom 15  
    A czy jest jakiś program do szczytywania BOOTA z płyty i zapisania na dysk twardym
  • #8 3506336
    moskit87
    Poziom 15  
    POMOCY HELP POMOCY HELP
  • #9 3506458
    jeryw
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    jest bardzo fajny programik do tworzenia botowalnej plyty z windowsem wzbogaconej np. dodatkowo o sp2, sterowniki ktorych nie ma w orginalnym windowsie, dodatkowe programy, mozna nim tez usunac z instalacji windowsa niepotrzebne elementy systemu, oraz wpisac serial aby go nie wpisywac przy kazdej instalacji. Programem tym jest "nlite" tu jest link do opisu programu, program jest calkowicie darmowy.
  • Pomocny post
    #10 3506486
    Jasiek3
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Co dokładnie chcesz zrobić?

Instalacje nienadzorowana Xp tak aby dodatkowe programy instalowały sie razem z xp np Office firefox i tp?
    Mogę pomóc

A co do bot sektora płyty to

a. Ściągnij i rozpakuj bbie10.rar plik BBIE.EXE na dysk C:\
    b. Umieść oryginalną płytkę z windowsem w napędzie cd
    c. Otwórz wiersz poleceń.
    d. Wpisz C:\BBIE.EXE E: (jeśli twój napęd CD to E:)
    e. Plik nazwany "image1.bin" zostanie utworzony na twoim dysku twardym C:\.
    Jesli rozpakowałeś program do katalogu to plik "image1.bin" będzie w katalogu programu.
    Następnie uruchom nero i w opcjach startowych płyty botowalnej podaj ścieżkę do tego pliku ( "image1.bin" )
    W ustawieniach dla zaawansowanych poniżej
    Ustaw:
    Rodzaj emulacji - bez emulacji
    Segmenta ładowania sektorów 07C0
    Liczba ładowanych sektorów 4
    Załączniki:
    • bbie10.rar (21.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 3506562
    moskit87
    Poziom 15  
    Hodzi mi oto że do płyty z Windowsz XP Professional z Dodatkiem SP2 chcem dodać własne programy i sterowniki np.: gg, skypr, nero, itp....
    Ichcem to wszystko nagrać na płyte DVD ale niemam BOOTA mam orginalnego Windowsa i chciałem szczytać z neigo bota ale niewiem czy jest jakiś program którym moge szczytać BOOTA.
    Poniewarz te BOOTY co podali koledzy niedziałają wychozą ERRORY przy starcie z płyty zaraz podam jakie.

Dodano po 7 [minuty]:

W BOOTAH które podal koledzy sa takie błędy:

marek003: CD BOOT: Cannot boot from CD- Code: 4

paweliw: CD BOOT: Cannot boot from CD- Code: 5

Niechlujstwo!
    [jankolo]
  • Pomocny post
    #12 3506621
    Jasiek3
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Dodanie programów do płyty z windows jest proste nawet same się zainstalują :-)
    Ale opisze to wieczorem sam niedawno zrobiłem cos takiego :-)
    I śmiga aż miło :-)

Zainstaluj sobie Virtual PC żebys mógł na nim testować obrazy płyt zanim je nagrasz będziesz wtedy mógł sprawdzić jak botuje sie płyta bez jej nagrywania.

Dodano po 53 [minuty]:

jeryw napisał:
    jest bardzo fajny programik do tworzenia botowalnej plyty z windowsem wzbogaconej np. dodatkowo o sp2, sterowniki ktorych nie ma w orginalnym windowsie, dodatkowe programy, mozna nim tez usunac z instalacji windowsa niepotrzebne elementy systemu, oraz wpisac serial aby go nie wpisywac przy kazdej instalacji. Programem tym jest "nlite" tu jest link do opisu programu, program jest calkowicie darmowy.

nLite jest ok można sporo nim zdziałać ale nie polecam aby tworzyć nim obraz płyty ponieważ zdarza się ze robi błędy w pliku botującym i płyta sie wtedy nie uruchamia najlepiej skopiować cała zawartość płyty na dysk do jakiegoś katalogu zmodyfikować nLitem tylko pliki Windows bez robienia obrazu płyty z czytać plik botujacy ze swojej płyty windows tak jak podałem wyżej i nagrać nową płytę w nero wrzucając po prostu wszystkie pliki z katalogu ze zmodyfikowanym Windows do kompilacji płyty i podając ścieżkę do pliku botowalnego.
  • #13 3508001
    moskit87
    Poziom 15  
    Dzienkuje ci za pomoc Jasiek3 płyta działa jak należy.
    Uwarzam że temat jest zamknięty.
  • #14 3509216
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Za wysoki poziom niechlujstwa w pisaniu zaprezentowany w tym wątku karzę kolegę Moskit87 ostrzeżeniem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła tworzenia bootowalnej płyty DVD z systemem Windows XP Professional z dodatkiem SP2 oraz dołączaniem własnych programów i sterowników. Kluczowym elementem było uzyskanie odpowiedniego pliku bootowalnego (bootsektora) kompatybilnego z wersją XP SP2. Zalecano użycie programu Nero w pełnej wersji do nagrywania płyt DVD bootowalnych, wskazując na konieczność podania pliku bootowego, który można pozyskać m.in. z archiwum boot.zip lub wyodrębnić z oryginalnej płyty za pomocą narzędzia BBIE.EXE. Do modyfikacji obrazu płyty i dodawania własnych aplikacji polecano program nLite, który umożliwia integrację dodatków, sterowników, seriali oraz usuwanie niepotrzebnych komponentów systemu. Zalecano kopiowanie całej zawartości oryginalnej płyty na dysk, modyfikację plików za pomocą nLite, a następnie nagranie nowej płyty z wykorzystaniem oryginalnego pliku bootowego, aby uniknąć błędów bootowania. Wskazano również na możliwość testowania obrazów płyt w środowisku wirtualnym (np. Virtual PC) przed nagraniem. Problemy z błędami bootowania (kody 4 i 5) wynikały z niekompatybilnych plików bootowych. Ostatecznie potwierdzono skuteczność metody i poprawne działanie płyty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA