logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd STOP 0x0000007E przy instalacji Windows XP na dysku SATA

promyk155 26 Sty 2007 16:00 17288 15
REKLAMA
  • #1 3490196
    promyk155
    Poziom 11  
    Witam
    mam problem przy instalacji Windowsa XP
    przy próbie instalacji XP wyskakuje mi niebieski ekran i m.in.:

stop 0x0000007E(0x0000005,0xF853C0BF,0xF8988200,0xF8987F08)
    a na koncu pci.sys-address F853COBF base at F8535000,Datestamp 3d7d855c
    mam zamontowany dysk sata -sterowniki wpisałm z dyskietki
    na dysku był system Linux
    chcialem wpisac XP i zaczął sie problem
    Formatowanie zrobiłem na innym komputerze i wpisałem system XP
    Bylo wszystko ok na tym komputerze co byl system wpisywany
    a na drugim zaczął się ten problem
    Na tym drugim komputerze byl problem na samym poczatku z wpisaniem XP
    Proszę o radę.
    dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 3490258
    moskit87
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Zrobiłem jak proponowałeś,skopiowałem na dysk folder Driver i z menedżera urządzeń wskazałem mu folder WDM.
    Jednak po zainstalowaniu i restarcie windows się nie podniósł.Wyświetlił ten brzydki ekran z napisem:
    STOP: 0x0000007E(0xc0000005,0xED67CA03,0xF897D9CC,0xF897D6C8)
    i dalej:
    sysaudio.sys-address ED67CA03 base at ED676000 DateStamp 41107f1a
    Restartowanie i sprawdzanie plików nie pomogło,nie uruchomi się.
    Wszedłem awaryjnie i usunąłem sterownik i dopiero wtedy windows "powstał".Myślałem że coś mu zaszkodziło podczas instalacji lub błąd kopiowania na dysk,więc zrobiłem to jeszcze raz od początku i efekt ten sam.Znowu błąd STOP.
    Tylko instalowanie bezpośrednio z płyty wchodzi w grę (oryginalna płytka do płyty głównej).Tyle że wtedy mam te pliki na E:
    Teraz usunąłem te 19 plików z E: i niby wszystko gra,ale nie wiem czy nie będzie kiedyś problemów z tego powodu.
    Może ktoś z Was ma taką płytę i powie mi czy też ma te pliki po instalacji.
    Moim zdaniem nie powinno ich tam byc.
  • REKLAMA
  • #3 3490323
    promyk155
    Poziom 11  
    a jak mam to zrobic jeśli mi nic nie chodzi
  • REKLAMA
  • #5 3490365
    promyk155
    Poziom 11  
    mam płytę cd ze sterownikami do płyty głównej
    czy te sterowniki wpisac na dysk na innym komputerze
  • #6 3490423
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Windowsa powinnes zainstalować na swoim komputerze i wszelkie instalowania sterowników też na swoim.Uruchom komputer w trybie awaryjnym,odinstaluj z menadżera urządzeń wszystkie sterowniki i zrestartuj komputer.Potem z płyty CD od płyty głównej zainstaluj sterowniki do płyty,potem do grafiki i.t.d.
  • #7 3490470
    promyk155
    Poziom 11  
    tzn.wszystko zrobic na innym komputerze a potem dysk przeniesc do drugiego i instalowac system XP
  • #8 3490547
    tronic1
    Spec od komputerów
    Nic nie musisz robić na obcym komputerze.Wszystko,łącznie z założeniem i formatowaniem partycji powinneś zrobić na swoim komputerze.
  • #9 3490656
    promyk155
    Poziom 11  
    a jak mam to zrobic jesli dojdzie do załadowania plików i stop ekran niebieski
  • #10 3490804
    tronic1
    Spec od komputerów
    Przetestuj pamięć Memtestem.Płyta instalacyjna nie ma uszkodzeń ?
  • #11 3490841
    promyk155
    Poziom 11  
    system wpisałem na innym komputerze i jest wszstko ok na dysku .Czy powodem jest pamięc
    Pliki wpisuje do pewnego momentu

Dodano po 3 [minuty]:

czy powodem jest niewidocznośc dysku
  • #12 3491165
    tronic1
    Spec od komputerów
    Piszesz tak że trudno cię zrozumieć.O jakiej "niewidoczności" dysku piszesz,przecież podajesz że system się ładuje.
  • REKLAMA
  • #13 3491205
    promyk155
    Poziom 11  
    Przy uruchomieniu komputera z płyty sa ładowane pliki do pamięci operacyjnej .Po załadowaniu plików
    monitor wyswietla tło niebieskie z opisanymi wczesniej problemami I na tym jest koniec
  • #14 3491576
    tronic1
    Spec od komputerów
    W trybie awaryjnym się uruchamia ?
  • #15 4058984
    ASorEX
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Miałem ten sam problem. Zapewne posiadasz płytę z XP SP1 lub bez SP, spróbuj z SP2, powinno nie być żadnych problemów, jednak trzeba liczyć się z tym, że po zainstalowaniu będzie marudził o aktywację, a wszystkie "activation cracki" to trojany.

Pozdrawiam,
    ASorEX
  • #16 4449347
    jarkem
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Temat dawno założony, ale miałem ostatnio ten sam problem z niebieskim ekranem przy instalacji winXP na płycie Asrock K7Upgrade-880... Ponieważ udało mi się rozwiązać problem - zamieszczę rozwiązanie dla zainteresowanych. Otóż skoro w czasie intalacji sprzętu pojawia się niebieski ekran (w moim przypadku chodziło o sysaudio.sys) nalezy te urządzenie... wyłączyć na czas instalacji. A więc wchodzimy do BIOSu i w opcjach wyłączamy kartę dźwiękową. Windows teraz spokojnie się zainstaluje, a gdu już skończy, ponownie włączamy w BIOSie dźwięk. Po uruchomieniu Windowsa, system zacznie szukać nowych sterowników i wskazujemy mu odpowiednie, najnowsze i dobre sterowniki! najlepiej WDM... Mnie się zdażyło za na stronie Asrocka, byłu dwie wersje sterowników i na jednych z nich znowu pojawiał się bluescreen. Więc szybko w tryb awaryjny - usunąłem sterowniki i zainstalowałem druge. Efekt - wszystko działa bez zarzutu... Paradoksem jest to, że instalując starszą wersję systemu, która nie ma odpowiednich sterowników - nie ujrzymy niebieskiego ekranu :) Dopiero próba instalacji złych kończy się zrzutem pamięci. Tak więc dla przezornych - może z początku warto wyłączyć dźwięk w biosie, jeśli coś dziwnego się dzieje przy instalacji sterowników dźwieku...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy błędu STOP 0x0000007E pojawiającego się podczas instalacji systemu Windows XP na dysku SATA. Użytkownik próbuje instalacji systemu, który był wcześniej zainstalowany na innym komputerze, co powoduje niebieski ekran z błędami związanymi m.in. z plikami pci.sys i sysaudio.sys. Dysk był formatowany na innym komputerze, a sterowniki SATA wprowadzono z dyskietki. Wskazano, że instalacja i formatowanie powinny być wykonywane bezpośrednio na docelowym komputerze, a nie na innym sprzęcie. Zalecane jest uruchomienie systemu w trybie awaryjnym, usunięcie problematycznych sterowników, a następnie instalacja sterowników płyty głównej i innych urządzeń z oryginalnych nośników. Sugerowano także wyłączenie w BIOS-ie karty dźwiękowej na czas instalacji, gdyż sterownik sysaudio.sys może powodować BSOD. Wskazano, że instalacja Windows XP SP2 zamiast SP1 lub wersji bez SP może rozwiązać problem kompatybilności. Dodatkowo zalecane jest przetestowanie pamięci RAM narzędziem Memtest oraz sprawdzenie integralności płyty instalacyjnej. Problemy wynikają z niekompatybilności sterowników, instalacji systemu na innym sprzęcie oraz konieczności odpowiedniego przygotowania środowiska instalacyjnego na komputerze docelowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA