logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór potencjometru do regulacji obrotów wentylatorów PC – jakie parametry?

Rambo32 26 Sty 2007 19:16 3498 19
REKLAMA
  • #1 3490926
    Rambo32
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam

Mam około 6 wentylatorów w kompie chce kupić potencjometry (tylko niewiem jakie) aby regulowały predkosc .Czy jest ważne jakie natezenie ma wentylator do typu potencjometru???
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3491043
    krzyjak
    Poziom 29  
    Ocena: 136
    Sterowanie prędkości za pomocą samych potencjometrów to nie jest dobry pomysł ze względu na moc wydzielaną na potencjometrach oraz na nieliniowa regulację.

Polecam taki prosty układzik wtórnika emiterowego:

Dobór potencjometru do regulacji obrotów wentylatorów PC – jakie parametry?

Jako tranzystora można użyć BD139
  • Pomocny post
    #3 3491141
    KasCom
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    A ja polecam schemat regulatora obrotów na tranzystorze :arrow: LM317T jest na forum :D Jest prosty i działa bez zarzutów. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3491156
    krzyjak
    Poziom 29  
    KasCom napisał:
    A ja polecam schemat regulatora obrotów na tranzystorze :arrow: LM317T.

Układ LM17T to nie jest tranzystor tylko liniowy regulator napięcia.

Dodano po 8 [minuty]:

A po drugie to zastosowanie LM317T zmniejsza zakres regulacji ponieważ minimalna różnica napięcia Vi-Vo=3V
  • Pomocny post
    #5 3491258
    KasCom
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    sorki pomyłka LM317T to nie jest tranzystor jak napisałem, tylko stabilizator napięcia mój błąd sory. Owszem są straty w napięciu ale to zależy jaką regulację chce się uzyskać.

Rambo32 jaki ma być zakres regulacji ??
  • #6 3494129
    Rambo32
    Poziom 11  
    No dobra a jak podlacze same potencjometry to cos mi sie spali ?? Chce miec ciagla regulacje np mam wiatraczek który ma przepływ 60 m^3 na godzine chce zmiejszajac napiecie zmiejszyc obroty wentylatora do wydajności ok.25m^3 . Pytanie brzmi o ile musze zmiejszyc jezeli wentylator
    jest na 12V jakis wzor na to.
  • Pomocny post
    #7 3494503
    krzyjak
    Poziom 29  
    Z tego co wiem to nie istnieje jakiś wzór określający zależność Przepływ=f(Napięcie)

Można byłoby próbować kombinować ze wzorem na prędkość obrotową silnika obcowzbudnego prądu stałego.

n=(Uzas-It•Rt)/kΦ

Albo zawsze można byłoby wyznaczyć charakterystykę Przepływ=f(Napięcie) dla dużej ilości punktów i próbować ją aproksymować jakąś "ładną" funkcją.
    Tylko po co. Dla takiego zastosowania jakie Ty potrzebujesz to jest przerost formy nad treścią :)

jeżeli włączysz potencjometr szeregowo z wentylatorem to

1. Będzie to musiał być potencjometr 100Ω do 200Ω. Przy wyższej rezystancji wiatrak przestanie ogóle się kręcić.

2. Powinien być to raczej potencjometr z 1W

3. Regulacja takim potencjometrem będzie nieliniowa. To znaczy początkowo gdy będziesz zmniejszał obroty wiatrak bardzo szybko reagował zmniejszając je bo prąd będzie duży a w miarę jak prąd będzie maleć reakcja będzie coraz słabsza.
  • #8 3495291
    Rambo32
    Poziom 11  
    Ide do sklepu i musze podac jaki potencjometr. Jakie wartosci oprocz rezystancji i mocy okresla potecjometr.Chyba sa jeszcze liniowe i logarytmiczne ale nie jestem pewien. Czy potencjometr wytwarza ciepło
    ?? i gdzie wy Warszawie można takie coś i za ile?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 3495373
    krzyjak
    Poziom 29  
    W sklepie mówisz, że to ma być potencjometr linowy (ch-ka A).

Potencjometr jest to rezystor o zmiennej rezystancji. Na rezystorze w skutek przepływającego prądu odkłada się moc i jest wydzielane ciepło. rezystor to taki grzejnik. Nie jestem z Warszawy wiec nie wiem gdzie można coś takiego dostać ale na pewno jest wiele takich miejsc. Pozdrawiam
  • #10 3495872
    Rambo32
    Poziom 11  
    potencjometr linowy (ch-ka A) co oznacza ch-ka A??
  • Pomocny post
    #11 3495933
    krzyjak
    Poziom 29  
    charakterystyka A to taki skrót

charakterystyka B to jest logarytmiczna
    charakterystyka C wykładnicza
  • #12 3516248
    Rambo32
    Poziom 11  
    potencjometr 100Ω do 200Ω a nie od 100 kilo omów do 200 kilo omów moze ktos dac linka z allegro jaki to potencjometr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 3516906
    krzyjak
    Poziom 29  
    Na pewno 100 do 200 omów.

krzyjak napisał:

1. Będzie to musiał być potencjometr 100Ω do 200Ω. Przy wyższej rezystancji wiatrak przestanie ogóle się kręcić.

Dlatego napisałem tem punkt ponieważ takie potencjometry ( o tak małej rezystancji) trudno dostać. A jeśli już to są dość drogie. Dlatego też zaproponowałem układ z tranzystorem. W tym układzie wystarczy zwykły potencjometr 4,7kΩ do nawet 100kΩ (zalezy od tranzystora). Nawet o moc rozpraszaną na potencjometrze nie trzeba się martwić.
  • Pomocny post
    #15 3517105
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Możesz go sobie wsadzić ..... - potencjometry montażowe nie są do tego - mają moc co najwyżej 0.25W, a tobie jest potrzebny o mocy co najmniej 1W !!! Dlatego mądrzy ludzie proponują Ci układ z tranzystorem lub na LM-ie, ale Ty widzę jesteś zielony jak szczypiorek na wiosnę - lepiej się nie bież do takiej roboty jak nie masz o tym pojęcia.
    Pozdrawiam :cry:
  • #16 3517277
    Rambo32
    Poziom 11  
    Nom dzieki .. Jak bym umiał taki układ zrobić :)
  • Pomocny post
    #17 3517294
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Nie masz kolegów ? - może któryś coś działa z lutownicą i miernikiem ?
    Albo sam spróbój - jak miałem 15 lat, to non-stop wywalałem korki "w ramach eksperymentów" - no i na dobre wyszło - zostałem tym co pisze w profilu :D - ale trzeba jednak uważać, bo z prądem żartów nie ma !!!
    Pozdrawiam.
  • #18 3517365
    Rambo32
    Poziom 11  
    Nom panie inżynierze podejme wyzwanie pojade w sobote do wawy kupie co trzeba i sprobuje w sumie to tylko 12 V
  • Pomocny post
    #19 3517448
    Xazhar
    Poziom 1  
    Jak chesz kupić elementy elektroniczne, analogowe lub cyfrowe to polecam warszwska giełdę elektroniczną, która mieści się w podziemiach na skrzyżowaniu Al. Niepodległości/Al. Armii Ludowej lub w soboty i niedziele(raczej w niedziele) Wolumen, o tym chyba słyszałeś(gdzie znajdziesz swoje skradzione radio na? na Wolumenie:P) to w sumie dwie największe giełdy elektroniczne w Warszawie. Ps. na Wolumenie szukaj pawilonu z napisem "Piekarz"bo w większości to sprzedaja hurtem, a tam kupisz i w detalu
  • #20 3518499
    Rambo32
    Poziom 11  
    Byłem juz na al.Niepodleglosci wiele razy mam niedaleko a o wolumenie kto nie słyszał :)

Podsumowanie tematu

✨ Regulacja prędkości wentylatorów komputerowych za pomocą samych potencjometrów jest niezalecana ze względu na dużą moc wydzielaną na rezystorze oraz nieliniową charakterystykę regulacji. Potencjometr powinien mieć niską rezystancję (około 100–200 Ω) i moc co najmniej 1 W, aby uniknąć przegrzewania, jednak takie potencjometry są trudne do zdobycia i drogie. Potencjometry montażowe o mocy 0,25 W nie nadają się do tego celu. Alternatywnie rekomendowane są układy z tranzystorem (np. BD139) lub regulatorami liniowymi napięcia, takimi jak LM317T, choć ten ostatni ma ograniczenia w zakresie regulacji ze względu na minimalną różnicę napięcia 3 V. Potencjometry liniowe (charakterystyka A) są preferowane do regulacji, natomiast charakterystyki B i C to odpowiednio logarytmiczna i wykładnicza. Regulacja napięcia wpływa na prędkość wentylatora, ale nie istnieje prosty wzór opisujący zależność przepływu powietrza od napięcia; można jedynie eksperymentalnie wyznaczyć charakterystykę. W Warszawie elementy elektroniczne można kupić na giełdach elektronicznych, takich jak giełda na Al. Niepodległości/Al. Armii Ludowej oraz Wolumen.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA