logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulator obrotów wentylatora. Ma być bardzo dokładny.

kubuxxx 10 Lut 2007 21:36 1987 5
REKLAMA
  • #1 3554057
    kubuxxx
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    cześć!
    chcę sobie zrobić regulator obrotów wentylatora, ale chce żeby był bardzo dokładny.
    Czy ktoś mógłby mi coś doradzić w tym kierunku?
    Jeśli się nie myle, regulatory robi się z potencjometrów, ale nie wiem, pewnie się myle.
    zależy mi żeby były dokładne.
    z góry dzięki!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3554378
    kubuxxx
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    tutaj
    znalazłem taki potencjometr wieloobrotowy, ale ona ma jakieś 4 nóżki. Normalnie w potencometrach spotykałem 3?czy to normalne, o co tam chodzi?
  • REKLAMA
  • #4 3583174
    Linoge
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    4 jest pewnie jakas do mocowania bo nie ma na niej sladu cyny ;]
  • REKLAMA
  • #5 3602233
    szpiq
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    tylko nie bierz potencjometru suwakowego, bo wydaje mi się że jest on nie dokładny... najlepsze są obrotowe, a ich wartość najlepiej jak dobierzesz sobie sam według tego co chcesz osiągnąć(ilość obrotów) pozdrawiam
  • #6 3608193
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    szpiq napisał:
    tylko nie bierz potencjometru suwakowego, bo wydaje mi się że jest on nie dokładny...

Mnie też się wiele rzeczy wydaje...
    Jak czytam posty kolegi w prawie każdym temacie, to sobie myślę, że piszesz dla samego pisania, nic sensownego z tego nie wynika.

Wracając do tematu:
    1. Temat wielokrotnie poruszany.
    2. A skoro już założyłeś ten temat, dodam, że zastosowanie samego potencjometra jest pozbawione sensu. Najmniejszym coolerek (taki który miałem pod ręką) pobiera 0,13A. Moc jego jest więc równa około 1,5W.
    Proponuję zastosować jakąś regulację aktywną, zamiast pasywnej. Np. stabilizator LM317 w układzie pracującym z tzw. oszukaną masą.

Szukaj To nie boli :!:
REKLAMA