logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telefunken TA350 – jeden kanał B gra bardzo cicho, drugi działa poprawnie

GtoJoJo 26 Sty 2007 23:11 1494 6
REKLAMA
  • #1 3491956
    GtoJoJo
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam. Ostatnio dostałem od wujka dość leciwy ale prawie w pełni sprawny wzmacniacz Telefunken TA350, mianowicie ustawiam na kanał B, podłączam głośniki w tyle do kostki i prawidłowo działa tylko jeden głośnik( oba są sprawne w 100%) a w drugim tylko słychać bardzo słabo dźwięk. Co może być przyczyną?? Załączam też prowizoryczny schemat.
    Załączniki:
    • Telefunken TA350 – jeden kanał B gra bardzo cicho, drugi działa poprawnie schemacik.JPG (23.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3492050
    seta1
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Witam
    Jest jakieś uszkodzenie, i teraz należy otworzyć do środka i popatrzyć może coś się odłączyło albo wygląda na spalone.
  • REKLAMA
  • #3 3492525
    michał 1985
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    Byc może uszkodznie końcówki mocy na jednym z kanałów albo jakieś zimne luty powształy?Posprawdzaj od środka co tam widać czy coś nie jest spalone lub wylane?
  • #4 3493646
    piotr.grad
    Poziom 18  
    Ocena: 39
    Sprawdź na początku bezpieczniki. Ostatnio kupiłem dwa "uszkodzone" wzmacniacze ze spalonymi bezpiecznikami.
  • REKLAMA
  • #5 3494354
    GtoJoJo
    Poziom 9  
    Z tego co wiedziałem to nie widać żadnych przypaleń, nie wiem czy ma to znaczenie ale wydaje mi się, że nie, ale od kabli zasilających odchodzą przewody do płytki na której zawarte są bezpieczniki, są miejsca na trzy a jest tylko jeden, czy to może mieć jakiś wpływ?? Reszta sprawdzonych bezpieczników jest sprawna, nie są poprzerywane.
  • REKLAMA
  • #6 3494409
    michał 1985
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    może i tak to daj tam bezpieczniki o podanych wartościach.
  • #7 3494440
    GtoJoJo
    Poziom 9  
    A może to całe pokrętło zmieniające kanały, cały ten system zmieniający, może w nim coś padło, no ale spróbuje z tymi bezpiecznikami najpierw.

Dodano po 4 [godziny] 23 [minuty]:

Ja już nie wiem, ręce mi opadają na ten wzmacniacz:| Teraz już gra głośniej ten cicho grający kanał, zaczął grać głośniej tak sam z siebie, ale widać różnice, gra głośniej ale nie tak jak ten działający, może teraz mi ktoś poradzi coś więcej. Pomocy!!:|

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz Telefunken TA350 ma problem z kanałem B, który gra bardzo cicho, podczas gdy drugi kanał działa prawidłowo. Oba głośniki są sprawne. Możliwe przyczyny to uszkodzenie końcówki mocy, zimne luty lub uszkodzenia wewnętrzne, takie jak odłączenia lub spalenia elementów. Zalecane jest otwarcie urządzenia i wizualna kontrola płytek oraz połączeń. Sprawdzenie bezpieczników jest również istotne, zwłaszcza że w urządzeniu jest miejsce na trzy bezpieczniki, a zamontowany jest tylko jeden. Wymiana lub uzupełnienie bezpieczników o odpowiednich wartościach może pomóc. Istnieje także podejrzenie uszkodzenia mechanizmu przełączania kanałów, co może wpływać na różnice w głośności. Problem częściowo ustąpił samoczynnie, ale kanał B nadal gra ciszej, co wskazuje na konieczność dalszej diagnostyki i ewentualnej naprawy elementów wewnętrznych wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA