logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon 9200 SE 128MB - Dziwne paski na ekranie po uruchomieniu komputera

Angelo17 27 Sty 2007 09:28 2227 12
REKLAMA
  • #1 3492555
    Angelo17
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Witam. Mam problem z tą kartą graf. otóż gdy włączam komputer to na ekranie są jakieś dziwne paski tak jakby coś było nie tak z grafiką. Czy karta się zepsuła bo do tej pory działa bez zarzutów. Płyta głowna działa napewno bo na inej karcie było wszystko oki. Czy jest jakaś możliwość żeby radeon znowu zaczął działać??? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3492621
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 856
    podaj PEŁNĄ konfigurację sprzętową.
  • #3 3492671
    kawasek
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    A przypadkiem nie masz artefaktow?? Podkrecales karte??
  • #4 3492709
    Angelo17
    Poziom 20  
    Nie nigdy niebyła podkręcana. NIgdy się w to niebawiłem. Mój sprzet to P4 1.7Ghz płyta ASrock. Do wczoraj karta działa dobrze po włącznieu kompa dzisaj pojawiły się paski i jest tak dalej
  • REKLAMA
  • #5 3493437
    Latarnik
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Karta pewnie posiada pasywne chłodzenie. Z czasem takie karty lubią się wygrzać powodując uszkodzenie pamięci lub GPU. Najprawdopodobniej tak się stało.
  • REKLAMA
  • #6 3493888
    carl02
    Poziom 14  
    Latarnik napisał:
    Karta pewnie posiada pasywne chłodzenie. Z czasem takie karty lubią się wygrzać powodując uszkodzenie pamięci lub GPU. Najprawdopodobniej tak się stało.

Dokładnie tak, ale nie ma zasady co do tego, że dzieje się tak tylko w przypadku pasywnego chłodzenia... Może dziać się tak także w przypadku chłodzenia aktywnego, które nie jest wystarczająco wydajne, albo jest zabrudzone kurzem lub wentylator na nim już "ledwo zipie". Na początek przeczyść kartę, szczególnie dokładnie radiator, następnie spróbuj ją wymęczyć na jakiejś grze. Jak nie pojawiają się artefakty, można śmiało uznać, że problem został rozwiązany. Jeżeli problem występuje nadal, to niestety można być niemal pewnym uszkodzenia procesora GPU, co jest skutkiem nieodwracalnym.
  • #7 3495609
    Angelo17
    Poziom 20  
    Tylko że ja jak włączam komputer to odrazu pojawiają się te paski ale spróbuje przeczyścić radiator może to coś da

Dodano po 2 [minuty]:

Może ktoś ma jeszcze jakieś uwagi co do tej karty???
  • REKLAMA
  • #8 3802112
    Adrian152
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Witam!
    Mam taki sam problem z taka sama karta tj radeonem 9200 se 128mb, po wlaczeniu kompa na ekranie startowym sa krzaki, zamiast literek dziwne znaczki, tak samo w biosie, w windzie juz wszystko ok.
    Przeczyscilem karte spitytusem, zmienilem paste, kondzioly wygladaja na ok, sprawdzalem ja w roznych kompach, wiec zostaje tylko uszkodzenie GPU??
    Czy sa jeszcze inne mozliwosci??
    Sorry, za odgrzewanie, ale jesli jest taki temat to juz nie zakladalem nowego.
  • #9 3802335
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    zawsze mozna wpisac w wyszukiwarke i ,,luknac,,co inni mieli za problemy
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic713509.html
    jak zastosujesz ten sposob podgrzewania to odpowiedz a nie ,,wiem i nie powiem,,bo ciekawym co do dalszej naprawy.
  • #10 3802361
    pan_k
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Mam tą kartę i rzeczywiście wydziela dosyć sporo ciepła dlatego, koledzy przedmówcy mogą mieć sporo racji...
    Ja byłem zapobiegliwy i sam do montowałem wentylator, zupełnie inna karta.
    Pozdrawiam
  • #11 3989622
    adek1991
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Mam taki sam problem z kartą 9200 128mb nie był podkręcana a dzieje się to samo co innym i nie moge jej sprawdzić w windowsie bo sie nie uruchamia dalej urucomi sie do tego momentu gdzie jest windows XP i ten pasek leci i dalej nic nie działa a jak włożyłem inną karte na PCI to działa więc wina leży po stronie karty więc ją przeczyściłem i nic to nie dało co sie mogło stać?? Jaką kartę kupić w granicach do 150zł ?

Dodano po 4 [godziny] 7 [minuty]:

pomoże ktoś czy nie

Dodano po 3 [godziny] 11 [minuty]:

No i co z tym problemem??
  • #12 3995287
    pazde
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam Was serdecznie, jestem posiadaczem Atlantis Radeon 9200se 128MB też mi się uwaliła, krzaczki od samego początku itd. Podobno w tych kartach standardem jest awaria tranzystora mocy (regulatora) zasilania pamięci lub GPU, przeważnie jakiś n-mosfet sterowany logicznie (he, u mnie też tak właśnie było, padła z dnia na dzień - tak po prostu...)
    ALE!
    jest już naprawiona i działa pięknie, koszt naprawy to ok. 5zł...
    polecam temat, który niedawno założyłem...
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic744698.html
    W razie dalszych pytań służę pomocą
    (ps. posiadam jeszcze ze 3 lub cztery sztuki zamienników APM3055L jak komuś przypasuje)
    pozdrawiam
  • #13 3995940
    matel001
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Witam. Ja również mam podobne problemy moja grafika to Radeon 9200SE 64 bitowy produkcji HIS. Od czasu do czasu zdarza się że w Windowsie przy przechodzeniu w tryb graficzny (używam jeszcze linuksa i tam takie problemy nie występują) zamiast obrazu pojawiają się pionowe pasy w różnych kolorach. Rzadko zdarza się że nawet na BIOS-ie zamiast obrazu jest syf. Podejrzewam że jest to wina padniętego generatora synchronizacji pionowej. W najbliższym czasie spróbuje podłączyć monitor przez przejście z DVI na D-SUB, może to coś da. Możliwe że jest to wina zasilania bo zanim wymieniłem kondensatory na płycie takie rzeczy działy się przy każdym starcie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy karty graficznej Radeon 9200 SE 128MB, która po uruchomieniu komputera wyświetla na ekranie dziwne paski i artefakty, co wskazuje na możliwe uszkodzenie GPU lub pamięci karty. Karta nie była podkręcana, a płyta główna działa poprawnie z inną kartą. Przyczyną mogą być przegrzania wynikające z niewystarczającego chłodzenia – zarówno pasywnego, jak i aktywnego, zwłaszcza gdy radiator jest zabrudzony lub wentylator niesprawny. Zalecane jest dokładne oczyszczenie radiatora i ewentualne dołożenie wentylatora. W niektórych przypadkach uszkodzeniu ulega tranzystor mocy (np. n-mosfet regulatora zasilania pamięci lub GPU), co można naprawić za niewielką kwotę. Problemy mogą też wynikać z uszkodzonego generatora synchronizacji pionowej. Testy na różnych komputerach potwierdzają, że problem leży po stronie karty. W przypadku braku poprawy po czyszczeniu i próbach chłodzenia, uszkodzenie GPU jest najprawdopodobniej nieodwracalne. Użytkownicy sugerują także sprawdzenie kondensatorów i ewentualną wymianę pasty termoprzewodzącej. W dyskusji pojawiły się propozycje zakupu innej karty do 150 zł jako alternatywy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA