logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ati Radeon 9200 SE 128Mb - brak obrazu po naprawie płyty głównej

kamo131 15 Mar 2008 23:22 1174 6
REKLAMA
  • #1 4914014
    kamo131
    Poziom 15  
    Witam!
    Mam problem z kartą radeona. Jest to mianowicie Ati Radeon 9200 SE Sapphire 128Mb 128bit. Karta działała od nowości do czasu oddania do serwisu. Padła mi płyta główna. Kiedy byłem u elektronika po naprawie, pokazywał mi, że wszystko działa. Zadowolny przyjechałem do domu, podłączyłem wszystko odpalam i... Klops... Wszystko startuje, a monitro czarny... Sprawdziłem na innej karcie i było wszystko ok. Co mogło strzelić? Da się to naprawić, czy raczej nie? Jeżeli macie jakieś wskazówki, to czekam na nie:) Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4914131
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4914341
    kamo131
    Poziom 15  
    wszystko sprawdziłem, ale nie chodzi...
  • REKLAMA
  • #4 4914665
    jag61
    Specjalista d/s ochrony radiologicznej
    Ocena: 85
    Aby całkowicie wykluczyć tego Radka - sprawdź go na innym kompie..
    I jeszcze jedno - ja bym wrócił do serwisu....
    P.s.
    Ta inna karta też była na AGP (czy PCI)?
  • #5 4915058
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 4915178
    kamo131
    Poziom 15  
    Teraz jade na geforce mx4 440(tez AGP). Karta sprawdzana na innym kompie bez zmian. Wydaje mi sie, ze odpiecie innych podzespolow nic nie pomoze. Kurcze szkoda mi tego Radka, bo mam go od nowosci i swietnie mi sie sprawowal. Nie rozumiem jakim cudem to sie stalo, ze w serwisie dzialala, a u mnie juz nie. A moze uszkodzilo sie wyjscie na monitor crt? Przypomina mi sie, ze tamten koles mial lcd'ka i napewno podlaczal pod dvi.. co wy na to?
  • #7 4915199
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Jeśli posiada kolega przejściówkę to warto to sprawdzić.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz karty graficznej Ati Radeon 9200 SE Sapphire 128Mb 128bit zgłasza brak obrazu po naprawie płyty głównej, mimo że karta działała wcześniej poprawnie. Po podłączeniu innej karty obraz jest widoczny, co wskazuje na problem z Radeonem. Sugerowano sprawdzenie poprawności osadzenia karty w gnieździe AGP, dociśnięcie pamięci RAM i taśm łączących napędy z płytą główną oraz testowanie karty na innym komputerze. Użytkownik potwierdził, że karta nie działa na innym sprzęcie, a obecnie używa karty GeForce MX440 (również AGP). Pojawiła się hipoteza, że mogło dojść do uszkodzenia wyjścia CRT na karcie Radeon, zwłaszcza że w serwisie testowano ją podłączając do monitora LCD przez DVI. Zalecane jest sprawdzenie działania karty z użyciem przejściówki sygnału oraz ewentualny powrót do serwisu w celu dalszej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA