logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis 5550TM - znikający obraz po rozgrzaniu, fonia działa, zimne luty?

walek7 06 Maj 2007 14:15 1373 3
REKLAMA
  • #1 3854427
    walek7
    Poziom 2  
    Witam, mam taki problem. Otoz mam tv Elemins 5550 TM, odbiornik ma juz ze 12 lat, nigdy sie nie psuł. Od jakiegos czasu, gdy tv sie rozgrzeje 1-15,h) znika obraz, fonia nie. Kanały można zmieniać lecz obraz sie nie pojawia. Po wylaczeniu telewizora, odczekaniu, i ponownym wlaczeniu, po pewnym czasie, wszystko wraca do normy. Obraz jest ok, kolory rownież.
    Na forum znalazlem podobny temat. Oto on i odpowiedz.
    "......Co jakis czas wylacza sie obraz ale slychac glos, co najlepsze jak sie go lekko uderzy to dziala. Myslalem ze zimne luty na plytce kineskopu, poprawilem wszystkie ale dalej to samo."
    Odpowiedz:
    "Sprawdż jeszcze raz czy nie masz zimnych lutów na płycie głównej w pobliżu trafopowielacza - mam na myśli tor żarzenia kineskopu"
    Pytanie. Czy poprawienie w/w lutów zamknie problem? Czy nie trzeba wymienic jakis dodatkowych elementów?
    U mnie objawy sa identycznie, po uderzeniu zaczyna działać.
    Mimo że z wykształecenia jestem elektronikiem (ogólnym), nigdy nie pracowalem w branzy ani nie praktykowałem. Szkołe skończyłem 10 lat temu, no i szczeze mowiac pojecia nie mam gdzie na płycie głównej szukac trafopowielacza i toru żarzenia kineskopu.
    Z góry dziękuje za jakąś podpowiedz.
    Pozdrawiam,
    Andrzej.
    Moderowany przez obcy7:

Przeniosłem z TV.

• REKLAMA
  • #2 3854485
    krypczykd
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Cześć. Wygląda na to że traci się żażenie kineskopa. Otwóż pokrywę i w momęcie jak zniknie obraz zaobserwuj czy szyjka kineskopu się świeci. Ale jak TV ma tyle ile piszesz to na 100% jest to żażenie. Popraw dokładnie wszystkie luty na podstawce kineskopu i na trafopowielaczu. (trafopowielacz znajduje się po prawej stronie płyty głównej. Wychodzą z niego dwa kable. Jeden na płytke kineskopu a drugi na kineskop zakończony taką fajką i jest zazwyczaj najbardziej zabrudzony) no i sprawdź także luty na przewodach łączących płytke kineskopu i płytę główną. Powodzenia.
    Moderowany przez obcy7:

Ortografia ! Następnym razem będzie ostrzeżenie.

• REKLAMA
  • #3 3854499
    Moralez
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!

Jeśli po uderzeniu zaczyna "świecić" to ewidentnie musisz mieć usterkę mechaniczną jak właśnie zimny lut bądź pęknięcie.
    Zaczął bym od podciągnięcia napięcia u-g2 na trafo i zobaczyć czy wina leży w żarzeniu czy braku sygnału video itd. trzeba zlokalizować wstępnie gdzie dalej szukać. Dokładne oględziny płyty to podstawa, lupa do ręki i do dzieła, płyta na drugą stronę i ostukiwanie przy włączonym tv to podstawy. Jeszcze podstawka pod kinolem a konkretnie styki przeczyścić. Wymieniać będziesz później jeśli będzie trzeba i to pewnie kondensatory.

pozdrawiam
  • #4 3854550
    mietex
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    Witam !
    Taka mała uwaga - przy przerwie w obwodzie żarzenia obraz będzie ginął stopniowo się ściemniając, natomiast jeśli ginie nagle to usterki należy szukać w innych układach.
    Pozdrawiam.
REKLAMA