Witam, mam taki problem. Otoz mam tv Elemins 5550 TM, odbiornik ma juz ze 12 lat, nigdy sie nie psuł. Od jakiegos czasu, gdy tv sie rozgrzeje 1-15,h) znika obraz, fonia nie. Kanały można zmieniać lecz obraz sie nie pojawia. Po wylaczeniu telewizora, odczekaniu, i ponownym wlaczeniu, po pewnym czasie, wszystko wraca do normy. Obraz jest ok, kolory rownież.
Na forum znalazlem podobny temat. Oto on i odpowiedz.
"......Co jakis czas wylacza sie obraz ale slychac glos, co najlepsze jak sie go lekko uderzy to dziala. Myslalem ze zimne luty na plytce kineskopu, poprawilem wszystkie ale dalej to samo."
Odpowiedz:
"Sprawdż jeszcze raz czy nie masz zimnych lutów na płycie głównej w pobliżu trafopowielacza - mam na myśli tor żarzenia kineskopu"
Pytanie. Czy poprawienie w/w lutów zamknie problem? Czy nie trzeba wymienic jakis dodatkowych elementów?
U mnie objawy sa identycznie, po uderzeniu zaczyna działać.
Mimo że z wykształecenia jestem elektronikiem (ogólnym), nigdy nie pracowalem w branzy ani nie praktykowałem. Szkołe skończyłem 10 lat temu, no i szczeze mowiac pojecia nie mam gdzie na płycie głównej szukac trafopowielacza i toru żarzenia kineskopu.
Z góry dziękuje za jakąś podpowiedz.
Pozdrawiam,
Andrzej.
Na forum znalazlem podobny temat. Oto on i odpowiedz.
"......Co jakis czas wylacza sie obraz ale slychac glos, co najlepsze jak sie go lekko uderzy to dziala. Myslalem ze zimne luty na plytce kineskopu, poprawilem wszystkie ale dalej to samo."
Odpowiedz:
"Sprawdż jeszcze raz czy nie masz zimnych lutów na płycie głównej w pobliżu trafopowielacza - mam na myśli tor żarzenia kineskopu"
Pytanie. Czy poprawienie w/w lutów zamknie problem? Czy nie trzeba wymienic jakis dodatkowych elementów?
U mnie objawy sa identycznie, po uderzeniu zaczyna działać.
Mimo że z wykształecenia jestem elektronikiem (ogólnym), nigdy nie pracowalem w branzy ani nie praktykowałem. Szkołe skończyłem 10 lat temu, no i szczeze mowiac pojecia nie mam gdzie na płycie głównej szukac trafopowielacza i toru żarzenia kineskopu.
Z góry dziękuje za jakąś podpowiedz.
Pozdrawiam,
Andrzej.
Moderowany przez obcy7:Przeniosłem z TV.