logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY-XR-C2300R - Radio nie włącza się po wymianie diod i naprawie ścieżek

Jabeko 27 Sty 2007 13:04 1483 4
REKLAMA
  • #1 3493353
    Jabeko
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    WItam - SOny XR-C2300R nie załancza się.Odnalazłem upaloną ścieżkę oraz spaloną diodęD702(11E52) po wymianie na podobną nic.Przy dalszej analizie odnalazłem upaloną ścieżkę przy diodzie D612.Spalone również były diody D611,D612,D607.Są to zenerki na 6.2V.Założyłem 5.6V i oczekiwałem jakielkolwiek zmiany lecz nic.Te diody idą do panela ale czemu tam powstało takie napięcie tego nie wiem.Niestety nadal bez większego efektu.Proszę o porady czego się czepić.Wszystko prawie w smd Za D702 wstawiłem 1N4000.Niestety nie posiadam oryginałów z parametrów wyczytałem iż jest to zwykła dioda prostownicza smd.Rozkładam ręce i już nie wiem jak do tego podejść to już drugie radio z którym mam porażkę.Dodam jeszcze że przypinam tylko napięcie B+(ozn BAT).Może jeszcze potrzeba dodadkowo się przypiąć z B+?
  • REKLAMA
  • #2 3493666
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    To podpinasz tylko napiecie podtrzymujące pamieć w radiu. Jeszcze jeden musisz podpiąc do Powera - najczesciej czerwony przewodzik.
  • REKLAMA
  • #3 3494149
    Jabeko
    Poziom 19  
    Nio właśnie nie mam kostki do tego radia.Próbowałem jeszcze dodadkowo podpinać się z tym plusem do tej kostki ale niestety bez efektów.+12V z zasilacza przylutowałem do miejsca gdzie na schemacie pisze BAT (bezpiecznik 10A)a minus do masy
  • REKLAMA
  • #4 3496284
    robson@
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Rozpiskę pinów radia znajdziesz na www.studio24.prv.pl.Musisz podpiac drugi napiecie i wtedy szukaj dopiero usterek .A moze juz bedzie wszystko ok?
  • #5 3501971
    Jabeko
    Poziom 19  
    Dziś znalazłem jeszcze jedną uszkodzoną diodę zenera 6.2V.Był również wylany kondensator 100uF/10V.Jak zmienię diodę to poinformuję u wynikach.Niestety nie posiadam diód 6V2 i montuję 5V6.Mam nadzieję ruszy przy tych parametrach.A napięcia zasilania podpinam dwa.Bat oraz ACC.

Dodano po 5 [godziny] 37 [minuty]:

Witam na forum.Po wymianie czwartej diody z kolei oraz wylanego kondensatora radyjko zagrało aż miło.Niestety jest jeszcze problem z panelem ponieważ nie działa off i kilka innych funkcji ale tego już nie będę kopał ponieważ i tak miałem wiele fuksa że to zrobiłem.Diody zenera jednak kupiłem 6.2V poniewaz wyszedłem z założenia jak są fabrycznie takie zamontowane to nie będę zmieniał tych parametrów.I dodam jeszcze że radio gra na jednym przewodzie.Oczywiście pamięć należy też podłączyć ale gdyby ktoś kiedyś się z tym borykał to tak dla informacji podaję.Dziękuję za wszystkie odpowiedzi oraz za zainteresowanie tematem.Temat zamykam.
REKLAMA