logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zablokować strony internetowe na Windows XP dla dwóch profili?

yabu 27 Sty 2007 13:46 4801 9
REKLAMA
  • #1 3493516
    yabu
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam serdecznie. Mam młodszą siostre która "łazi" po stronach po ktorych nie powinna i sciąga z nich co się tylko da. chcialbym sie dowiedzieć czy jest taka mozliwosc zeby zablokowac takie strony, jeżeli tak to w jaki sposób? a posiadamy 2 rozne profile oba na win xp pro. uzywamy firefox oraz Ie.

oraz kolejne pytanie, jak ograniczyc dostep do plikow przed siostra? dodam ze posiadamy dwa osobne profile win Xp pro.
    Pozdrawiam Yabu
  • REKLAMA
  • #2 3493588
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, co do blokowania, nie polecę niczego konkretnego, mogę tylko powiedzieć że dośc popularny jest program "cenzor" i lepiej nie używać więcej IE :)

Jeśli chodzi o dostęp do plików - w opcjach folderów nalezy wyłączyć proste udostępnianie i wtedy będąc administratorem komputera można nakładać dowolne prawa dostępu plikom - będą one w ich właściwościach. Siostra musi oczywiście korzystać z konta z ograniczeniami, inaczej sama sobie je przestawi :)

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • REKLAMA
  • #3 3494100
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    proste blokowanie to podmiana pliku hosts w C:\Windows\System32\Drivers\Etc na jeden z wielu dostępnych w sieci , np: http://hphosts.mysteryfcm.co.uk/?s=Download , http://www.mvps.org/winhelp2002/hosts.htm itd zawierających listę zbronionych stron , będzie to oczywiście dotyczyło też Ciebie . W programach antywirusowych , także w firewallach można tworzyć dowolne zabronione listy. A przecież sam system daje możliwość w opcjach internetowych /zabezpieczeniach możesz sobie stworzyć odpowiednie reguły.pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3494771
    wymiatachu
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    nie polecam tego "Beniamina" bo to jakieś dziadostwo jest!!!
    jak to zainstalowałem to po wpisaniu adresu obojętnie jakiej strony zawsze musiałem dwa lub trzy razy kliknąć w przglądarce przycisk "Odśwież" żeby sie strona otworzyła, nawet na innym kompie to samo po zainstalowaniu tego!
  • REKLAMA
  • #6 3496298
    karol_plocha
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    polecam sposób piooo. Znajdź ten plik "hosts", otwórz go notatnikiem. Na dole jest napisane "127.0.0.1 localhost". W oddzielnej linijce wpisujesz "127.0.0.1 www.strona.pl"
    Sprawdzony sposób.
  • #7 3496387
    agatorn
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    yabu napisał:
    Witam serdecznie. Mam młodszą siostre która "łazi" po stronach po ktorych nie powinna i sciąga z nich co się tylko da.
    Pozdrawiam Yabu

"Opiekun dziecka w internecie" polski program, który pozwala tworzyć profile dostępu do netu w ramach danego konta windy. Można zablokować ściąganie plików z odpowiednimi rozszerzeniami, ograniczyć zarówno dostęp do netu (czasowo i wg. stron), jak i do kompa wogóle. Program posiada bardzo szeroką bazę stron zabronionych-można też dodawać własne. Posługuje się dość dokładną analizą zabronionych treści (np. wg. słów kluczowych). Koszt wersji komercyjnej ok 50 pln. Drugi godny polecenia (przetestowałem), to "WatchDog". Ma zbliżone możliwości blokowania stron, a dodatkowo można go konfigurować wg. programów mających dostęp do netu, a nie globalnie jak "Opiekun". Np. osobno ustala się czas dla komunikatorów, osobno programów pocztowych, czy przeglądarek. Kosztuje ok. 150 pln. Jeszcze jedna uwaga. o ile z "Opiekunem" można sobie poradzić po prostu usuwając go na zasadzie wyrżnięcia plików, o tyle "WatchDog" po wycięciu blokuje dostęp do netu wogóle. trzeba go ponownie zainstalować i odinstalować deinstalatorem.
    Pozdr, Tomek
  • #9 3497110
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    marek216 :arrow:

Niestety nie da się w ten sposób podać linka do wyników wyszukiwania (a szkoda).

Jak najbardziej jednak popieram uzycie opcji SZUKAJ w pierwszej kolejności, można znaleźć np. takie tematy:
    blokowanie wybranych stron [IE 6]
    blokowanie stron xxx
    zabezpieczenie internetu przed dziećmi
    Dobry program do kontroli rodzicielskiej
    program Beniamin jakie funkcje?
    ...
  • #10 3497766
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 924
    :arrow: paweliw

Nie zauważyłem że to nie działa ( kiedyś chyba działało na elektrodzie - albo na innym forum )

Właściwie mniejsza o to

Na forum napisano powieść na ten temat - sam kilka razy odpowiadałem

ja w okienku szukaj wpisałem : " zablokować do stron " - miłej lektury

Podsumowanie tematu

✨ Na Windows XP Pro z dwoma profilami użytkowników można blokować dostęp do wybranych stron internetowych poprzez modyfikację pliku hosts (C:WindowsSystem32DriversEtc), wpisując adresy niepożądanych stron z przekierowaniem na 127.0.0.1. Alternatywnie, można użyć programów kontroli rodzicielskiej, takich jak polski "Opiekun dziecka w internecie" umożliwiający tworzenie profili dostępu, blokowanie pobierania plików według rozszerzeń, ograniczanie czasu dostępu do internetu i komputera oraz filtrowanie treści na podstawie słów kluczowych. Program ten posiada rozbudowaną bazę zablokowanych stron i kosztuje około 50 PLN. Drugim polecanym narzędziem jest "WatchDog", który pozwala na bardziej szczegółową konfigurację blokad dla poszczególnych aplikacji sieciowych, np. przeglądarek czy komunikatorów, z ceną około 150 PLN. W systemie Windows XP można także wyłączyć proste udostępnianie plików, aby ograniczyć dostęp do danych na poziomie uprawnień systemowych, co wymaga korzystania z konta z ograniczeniami, aby uniemożliwić samodzielną zmianę ustawień przez dziecko. Niektóre programy, np. "Beniamin", są krytykowane za problemy z działaniem i niezalecane. Dodatkowo, w przeglądarkach Firefox i Internet Explorer można stosować wbudowane opcje zabezpieczeń i reguły blokowania stron. Możliwe jest także tworzenie list zablokowanych stron w zaporach sieciowych i programach antywirusowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA