Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Co może powodować stałe na wyjściu +33V w AT9100

Krzycho15 27 Sty 2007 18:37 915 7
  • #1 27 Sty 2007 18:37
    Krzycho15
    Poziom 9  

    Witam!
    Po wymianie tranzystorów mocy i sterujących wzmacniacz działał ok, ale było 144mv stałego na wyjściu. Mierząc różne napięcia między masą, a rezystorami przy dotknięciu R105(3k9)poleciały iskry i ten rezystor się spalił.Wymieniłem go na nowy i wstawiłem BC557B do różnicówki. Efekt jest taki, że spadek napięcia na rezystorach ceramicznych wynosi 15mV, a na wyjściu jest +33V!!!!!!
    Co robić?

    0 7
  • #2 27 Sty 2007 20:03
    Adam-T
    Poziom 38  

    Sprawdzić pokolei wszystkie tranzystory w końcówce mocy.

    Pozdrawiam
    Adam

    0
  • #3 27 Sty 2007 20:04
    OKelektrykOK
    Poziom 13  

    Czy jeśli prąd spoczynkowy wynosi 15mV oznacza, że tranzystory mocy i sterujące są sprawne.

    0
  • #4 27 Sty 2007 20:24
    wspol_nik
    Poziom 25  

    Witam.
    Proponuję sprawdzić diodę D101 /moze być zwarta/ i określ na jakich opornikach sprawdzałeś te nap.
    Nap. zasilania końcówki powinno być 36V. sprawdż czy kondensatory C1 nie powysychały i czy nie grzeją się za bardzo opory emiterowe.
    Pozdr. wsp

    0
  • #5 27 Sty 2007 20:41
    dybas
    Poziom 37  

    Zwarłeś zasilanie diody Zenera D101 (źródło prądowe). Jeżeli teraz oprócz
    stałego napięcia na wyjściu nic się nie pali, zmierz napięcie na katodzie,
    powinno być 8,2 V. Końcówka mocy powinna być cała.
    Jeżeli napięcie na diodzie będzie zaniżone, podmień ją.

    0
  • #6 27 Sty 2007 21:29
    Krzycho15
    Poziom 9  

    Z moich pomiarów wynika, że na anodzie, jak i katodzie jest 0V. Oznacza to, że zachowuje się jak zwora.

    0
  • #7 27 Sty 2007 21:52
    wspol_nik
    Poziom 25  

    Witam.
    Sprawdż R105 i nap. przed nim.
    Cz to się dzieje na obydwu kanałach? Czy T101 i T102 które wymieniłeś są dobre bo BC557 powinny być nawet lepsze .
    Pozdr. wsp

    0
  • #8 27 Sty 2007 22:16
    dybas
    Poziom 37  

    Kol. "Krzycho 15" ---->do roboty, nie nabijajmy postów. Sprawa jest banalna, powtarzam zmień D101. Zmierz potem napięcia, jak będą nieprawidłowe sprawdź napięcie na bazie T107, powinno być +1,2 V.
    Napięcie w punkcie między R105 i R112 to dodatnia połówka zasilania (+36 V). Możesz jeszcze zmierzyć napięcie na kolektorze T103 (powinno
    być -1,2 V). Przy okazji sprawdź co to za tranzystor, widziałem tam BF457
    Wtedy go wywal, i wlutuj BD139. Nie musisz mierzyć napięcia na anodzie
    D101 ponieważ to...masa.

    0