logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uciekający kursor w Windows XP na Operze 9.10 z myszą Genius

modelarz18 27 Sty 2007 19:27 11170 12
REKLAMA
  • #1 3495050
    modelarz18
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    Czy ktoś spotkał sie z uciakającym kursorem myszy ? Sytuacja wygląda następująco ...gdy mam zamiar kliknąć na jakis przycisk w przeglądarce internetowej to kursor ucieka mi do pozycji "start" lub do okienka X- zamknij...jest to bardzo denerwujące bo czasem sam sobie zamykam otwarte okno, bo kursor przeskoczy do X w ułamku sekundy.
    System operacyjny : Windows XP Prof.
    przeglądarka internetowa : Opera Wersja.9.10
    mysz :Genius brak konfliktów myszy
  • REKLAMA
  • #2 3495090
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    antywirus i skanuj dysk
  • #3 3495095
    krzyjak
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    A to jest mysz optyczna

Dodano po 12 [sekundy]:

To jest pytanie
  • #4 3496180
    modelarz18
    Poziom 12  
    mysz optyczna - model GM03006P
    400DPI/Ps2
    Gdy to zauważyłem pierwsze co przyszło mi na myśl to jakis wirus...dlatego zrobiłem format dysku C, a D przeskanowałem avastem ...nie pomogło :/
    słyszałem ze kursorek w myszy optycznej lubi "uciekac" gdy mysz nie ma odpowiedniej podkładki... na poczatku moja mysz pracowała na podkładce wysokiej jakosci ..obecnie na szufladzie biurka - płyta meblowa oczywiscie nie jest idealnie gładka....ale na pewno nie o to chodzi...bo kursor zawsze ucieka w te same miejsca ...żartowniś jeden : )
  • REKLAMA
  • #5 3496233
    adrus
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    moze poprostu cos sie z myszka dzieje, sprobuj podlaczyc jakoms inna myszke optyczna a ta idz do kolegi i czy to samo sie dzieje
  • #6 3496271
    modelarz18
    Poziom 12  
    sprawdze to w najblizszym czasie..ale nie wydaje mi sie ze jest popsuta tak ze "ucieka" tylko w określone miejsca...chociaz....to troszke logiczne bo ucieka po przekątnej- albo START...albo X-zamknij...sam juz nie wiem ...ale sprawdze na innym kapie i zdam relacje...
  • REKLAMA
  • #7 3496318
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    no m isię skojażyło że jak ucieka a krzyżyk zamykania albo na start to albo uwalona albo wirus, więc podałam to co praedopodobne z mojej perspektywy, a co do podkładki to polecam kartkę A4 w kratkę, lepszego chyba pod optykę nie ma
  • #8 3496428
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    A ta myszka nie ma jakiegoś firmowego oprogramowania (instalowanego wraz z sterownikami) i możliwe że jedną z opcji jest przemieszczanie się do startu czy krzyżyka.
    Spotkałem się z myszką (chyba geniusa) która miała opcje przesuwania się po naciśnięciu (chyba) shifta i wykonaniu jakiejś czynności kursor przesuwał się do najbliższego przycisku "OK", "Anuluj" "Yes", "No"
  • REKLAMA
  • #9 3496450
    sebass04
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    mi tez ucieka i to dosyc czesto, lecz nie po przekatnej tylko na boki. Nie rozwiazalem jescze tego problemu
  • #10 3496614
    pracuś1989
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    ja posiadam mysz optyczna a4tech rainbow?? i ma (chyba fabrycznie) zwalona optykę bo kiedy ja podnosze to kursor śmiga po całym monitorze jak pijak. mysz ta tez nie działa na większości powierzchni na jakich powinna. ja mysz do dołu a kursor do góry.
  • #11 3496682
    strumillo
    Poziom 11  
    Ja mam mysz Logitech optyczna. Mycha ma tendencję do wędrowania po ekranie, ale rozwiązałam problem. Okazało się że byle włos czy okruszyna kurzu przeszkadzala jak dostała sie pod czujnik. Tak to jest z optycznymi myszkami. Podłoże chropowate może też wpływać na wędrówkę myszki.
  • #12 3497760
    modelarz18
    Poziom 12  
    do myszy była dołączona dyskietka 3,5" ze sterownikami i programem ..nic specjalnego... zainstalowalem od razu....no i gdy pojawil sie ten problem...zrobilem formata..po formacie juz tego nie instalowalem i jest to samo :(...przypomnialo mi sie jeszcze jedno...gdy uruchomiłem jedna z gier...gdzie myszą ustawiamy kat kamery w grze to mysz czasem kręciła sie w kółko....i kolejny problem...- gdy wcisne przycisk rolki - w przypadku zainstalowanych sterownikow i programu pojawia sie w tym miejscu koło z siwym deseniem o promieniu ok 3 cm i wyskakuje błąd... bez sterownikow i oprogramowania myszy przycisk rolki działa..

Edit: chyba nalezy dodac tylko tyle....nie kupujcie myszy optycznej Genius GM03006P...kosztowała ok 25 zl miesiac temu nastepnym razem nie pozałuje wydac troche wiecej na myszke...
  • #13 3504650
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    modelarz18 napisał:
    ...Gdy to zauważyłem pierwsze co przyszło mi na myśl to jakis wirus...dlatego zrobiłem format dysku C, a D przeskanowałem avastem ...nie pomogło :/...

modelarz18 napisał:
    do myszy była dołączona dyskietka 3,5" ze sterownikami i programem ..nic specjalnego... zainstalowalem od razu...no i gdy pojawil sie ten problem...zrobilem formata..po formacie juz tego nie instalowalem i jest to samo :(...

Edit: chyba nalezy dodac tylko tyle...nie kupujcie myszy optycznej Genius GM03006P...kosztowała ok 25 zl miesiac temu nastepnym razem nie pozałuje wydac troche wiecej na myszke...

Chyba Kolega lubi te formaty... strach myśleć co kolega zrobi gdy trafi naprawdę na wirusa, np takiego rezydującego w tablicy partycji, MBR lub RAMie. Ja używam taniej myszki za 3 dychy ze sklepu nie dla idiotów, mam ją chyba już z 5 lat i żadnych problemów... jedynie co mogę zasugerować to dbanie o czystość, czyli to o czym wspomniał kolega strumillo, ewentualnie gdy mysz jest radiowa, to stan baterii lub akumulatorów, czasem kursor fixuje jak ma słabe akumulatory.

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na "uciekającym" kursorem myszy optycznej Genius GM03006P (400DPI, PS/2) w systemie Windows XP Professional podczas korzystania z przeglądarki Opera 9.10. Kursor przeskakuje nagle do przycisku Start lub do przycisku zamykania okna (X), co utrudnia pracę i powoduje przypadkowe zamknięcia. Próby rozwiązania problemu obejmowały formatowanie dysku, skanowanie antywirusem Avast, zmianę podkładki pod mysz (z wysokiej jakości na płytę meblową), a także testowanie myszy na innym komputerze. Problem występuje niezależnie od zainstalowanych sterowników i oprogramowania dołączonego do myszy. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące możliwych przyczyn: uszkodzenie sprzętowe myszy, obecność wirusa, nieodpowiednia podkładka pod mysz optyczną, zabrudzenie czujnika optycznego, a także potencjalne funkcje programowe myszy umożliwiające automatyczne przesuwanie kursora do przycisków dialogowych. Inni użytkownicy potwierdzili podobne problemy z myszami optycznymi różnych marek (Logitech, A4Tech), wskazując na konieczność dbania o czystość sensora oraz odpowiednie podłoże. Wskazano również, że słabe baterie w myszach radiowych mogą powodować niestabilność kursora. Ostatecznie autor odradza zakup modelu Genius GM03006P ze względu na niską jakość i problemy z funkcjonowaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA