logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Amica WMS862 - pobiera i wylewa jednocześnie wodę

Lesz123 27 Sty 2007 20:20 7912 10
  • #1 3495322
    Lesz123
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Witam wszystkich.
    Mam problem z pralką AMICA WMS 862. - nie moją , a szwagra.
    Objaw : Po rozpoczęciu prania i napełnieniu wodą przedwcześnie wypuszcza wodę - np. przy starcie z programu 8 na programie 9 - wypuszcza. Na innych programie - to samo. Po obróceniu programatora - jeżeli zauważuło się wypyszczanie wody o 360 st. - objaw przeważnie mija. Czasami tez robi program prania poprawnie.

Sprawdzony wężyk hydrostatu. Był czysty i drożny. Wymieniony programator - bo tak ktos mu poradził - bez zmian. Zmieniony ostatnio hydrostat - dalej to samo. Czy ktoś ma jakieś sugestie.

Z góry dziękuje i pozdrawiam forumowiczóe z Elektrody.
  • #2 3495370
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    Jak równocześnie wylewa i pobiera wodę- problem z modułem -pewnie do usuniecia.
  • #3 3495371
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1406
    Moduł niestety do wymiany.
  • #4 3495381
    plaset
    Poziom 15  
    Ocena: 52
    Sprawdz moduł, (upalone styki przekażników)
    Silnik (szczotki)
    Wiązka (przetarte przewody od modułu do silnika)
  • #5 3495403
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    "Przelutować" moduł.
  • #6 3495495
    Lesz123
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Dziękuję kol. za błyskawiczne odpowiedzi , ale wyjaśnijcie mi proszę , bo w/g mojej skromnej wiedzy - ( nie naprawiam niestety pralek codziennie-zawodowo) to :

"plaset " - (upalone styki przekażników) ;Silnik (szczotki) - co mają do rzeczy , bo przekaźniki z tego co wiem odpowiadaja za rewersy i ruchu do przodu; tym bardziej silnik komutatorowy - ;

"cezet"; "zayzayer" :"Przelutować" moduł. - z tego co się orientuję moduł elektroniczny - jest tam tylko do sterowania silnkiem komutatorowym.Więc jaki wpływ ma na wypompowywanie wody ????

"jmk" : "Jak równocześnie wylewa i pobiera wodę- "
    : napisałem przedwcześnie , a nie równocześnie.

Pozdrawiam.
  • #7 3495586
    plaset
    Poziom 15  
    Ocena: 52
    Jeżeli elektronika wykrywa anomalie w działaniu pralki przechodzi do takiego własnie trybu pracy - pobiera i wylewa.
  • #8 3496018
    luk2613
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Zrób wszystko co napisali koledzy, ja wykręciłbym szczotkotrzymacze i wyczyścił z pozostałości węgla. Wylewanie wody,jest to typowa reakcja na zakłócenia w okolicach silnik-moduł.
    Pozdrawiam.
  • #9 3496504
    Parol
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Ja bym przeczyścił styki od modułu.Już miałem w tej pralce taki przypadek.
  • #10 3496592
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1093
    Lesz123 napisał:
    Dziękuję kol. za błyskawiczne odpowiedzi , ale wyjaśnijcie mi proszę , bo w/g mojej skromnej wiedzy - ( nie naprawiam niestety pralek codziennie-zawodowo) to :

"plaset " - (upalone styki przekażników) ;Silnik (szczotki) - co mają do rzeczy , bo przekaźniki z tego co wiem odpowiadaja za rewersy i ruchu do przodu; tym bardziej silnik komutatorowy - ;

"cezet"; "zayzayer" :"Przelutować" moduł. - z tego co się orientuję moduł elektroniczny - jest tam tylko do sterowania silnkiem komutatorowym.Więc jaki wpływ ma na wypompowywanie wody ????

"jmk" : "Jak równocześnie wylewa i pobiera wodę- "
    : napisałem przedwcześnie , a nie równocześnie.

Pozdrawiam.

Zadałeś pytanie odnośnie Twojego problemu i dostałeś konkretne odpowiedzi co masz sprawdzić i zrobić od osób orientujących sie w temacie ponieważ na codzień zajmują się tymi rzeczami, a Ty zamiast zabrać sie do, roboty i przedstawić tutaj wyniki swoich działań to do każdej odpowiedzi następne pytanie. Jak tak dalej pójdzie to nie ruszysz z miejsca z tą naprawą.

Pozdrawiam
    Adam
  • #11 3496963
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1406
    Ten moduł nie tylko steruje silnikiem,ale także załącza pompę i silniczek programatora.Czasem się zdarza,że w czasie grzania "niechcący" wyrzuca wodę a jak wyrzuci to musi dobrać.Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Amica WMS 862 wykazuje problem z przedwczesnym wypuszczaniem wody zaraz po napełnieniu podczas różnych programów prania. Objaw ten nie jest stały i czasami pralka działa poprawnie. Sprawdzono i wymieniono hydrostat oraz programator, bez poprawy. Wskazano, że przyczyną może być uszkodzony moduł elektroniczny sterujący nie tylko silnikiem komutatorowym, ale także pompą i silniczkiem programatora. Uszkodzenia mogą obejmować przepalone styki przekaźników, zabrudzone szczotkotrzymacze silnika lub przetarte przewody wiązki. Zalecane jest przelutowanie modułu, oczyszczenie styków oraz szczotek silnika. Elektronika w przypadku wykrycia anomalii może przechodzić w tryb pracy, w którym pralka jednocześnie pobiera i wypuszcza wodę. Naprawa wymaga dokładnej diagnostyki i wykonania zaleconych czynności serwisowych.
REKLAMA